Horúce novinky
recent

Advent v slovenskom štýle


Tradičné slovenské Vianoce so zavesenou jedličkou nad stolom bývali zasnežené, magické, rozprávkové... ale to bolo už dávno.

Dnes kupujeme stromčeky z Dánska a vešiame na ne ozdoby z Číny. Treba podotknúť, že Slovensko naopak vo veľkom vyváža naše tradičné vianočné ozdoby z prírodných materiálov a Česká republika zase ozdoby sklenené.


Aké sú teda predvianočné a vianočné dni na Slovensku? Čo mávame takmer všetci a na čo sme už mnohí pozabudli? Tu je niekoľko tipov na vianočnú výzdobu bytu v slovenskom ľudovom štýle.


1. Adventný veniec


Adventné vence sú súčasťou európskej kresťanskej kultúry. Tie naše bývali tradične z čečiny, prípadne zo šišiek, alebo sa sviečky rovno zapichávali do vianočky. V duchu ľudových tradícií si môžete vyrobiť i veniec modernejší, napríklad z prútia a s perníčkami.
Tradičný adventný veniec, aký si pamätám z detstva. Aj s tými umelými muchotrávkami!
Dnešný adventný veniec v ľudovom štýle, predáva DeCora

2. Barbora, Lucia a tí ostatní...


Počas adventu je niekoľko výnimočných dní, s ktorými sa viažu staré tradície a zvyky. Spájajú sa s veštbami, kúzlami, poverami. Začína to Ondrejom /30.11./, kedy sa leje olovo, veští sa pomocou hrnčekov či papierikov s menami. V tento deň dievčatá verili, že sa môžu viac dozvedieť o svojom budúcom ženíchovi.

V predvečer Barbory /4.12./ si má každá žena narezať "barborky" - vetvičky do vázy. Bývali to najmä konáriky ovocných stromov, dnes už i ozdobných kríkov. Ak dievčaťu rozkvitla barborka presne na Štedrý deň, mohla do roka očakávať ženícha. Tento starý zvyk siaha až do pohanských čias, v každom prípade je táto obľúbená vianočná dekorácia prísľubom novej jari.

Ak nestihnete odrezať halúzky presne na Barboru, nevadí. Naše príbytky sú oveľa teplejšie, barborky vám rozkvitnú, aj keď ich odrežete neskôr.


Najviac zvykov a obradov sa spája so sviatkom svätej Lucie /13.12./. V iných európskych krajinách je Lucia nositeľom svetla, u nás je to bosorka! Na Luciu vymetali dievčatá pomocou metličiek alebo husích pier zo všetkých kútov zlé sily, muži vyrezávali "lucijný stolček" s čarovnou mocou. Čo si tak pripomenúť Luciu takýmto doma vyrobeným svietidlom z prútia alebo rovno z prútenej metly?



3. Tradičný vianočný stromček


na slovenský spôsob by mal mať ozdoby z prírodných materiálov a z plodov -  najobľúbenejšie bývali ozdoby zo šúpolia, zo slamy, jabĺčka, sušené slivky, pozlátené i prírodné šišky a vlašské orechy. Doplňte perníčkami, alebo ozdobami z makovíc. Ani v Škandinávii, ani v západnej Európe čosi také neuvidíte. Makovice sú typické pre strednú Európu.

Dnes by už bol celkom tradične vyzdobený vianočný stromček asi "chudobný". Môžete si však zvoliť vianočné ozdoby od výmyslu sveta, štylizované vo folklórnom štýle.
Vianočné ozdoby - breza, makovice, predáva DeCora
Vyšívané srdiečka - vianočné ozdoby, predáva janafrolova
Vianočné ozdoby v orechových škrupinkách, maľovaný textil, predáva melia

4. Betlehem


Betlehemy sa vyrábali najmä na výzdobu kostolov, neskôr i do domácností. Najpopulárnejšie sú malé betlehemy zo šúpolia. Čo poviete na takýto originálny - vyrezávaný z dreva?

Dušan Benický - ľudový betlehem, ÚĽUV

5. Drevené hračky


Dnes už bude mať máloktoré dieťa radosť z tradičnej vyrezávanej hračky. Je to ale skvelý nápad pre vianočné dekorovanie bytu v slovenskom ľudovom štýle!

Vyrezávané drevené hračky, Miroslav Jaroš, ÚĽUV


6. Dekorácie súvisiace s vianočnými zvykmi


Na štedrovečernom stole by nemali chýbať plávajúce sviečky v orechových škrupinkách /pre každého člena rodiny jedna/, vianočka, perníky, medovníky, oblátky, med, cesnak a košík s jablkami.



7. Výzdoba stola v ľudovom štýle


Pokiaľ nebudete zasypaní snehom po ušiská, vyskúšajte výzdobu s machovými vankúšikmi. V každom prípade tú ozajstnú slávnostnú vianočnú atmosféru určite vykúzlia zdobené medovníčky.





8. Vianočné jedlá


Téma nesúvisí s týmto blogom a navyše sa tradičné vianočné jedlá na Slovensku líšia podľa regiónov. Mne osobne na stole nebude určite chýbať gemerská kapustnica so štipľavou klobásou a opekance s makom!


Kračún. Zimný slnovrat. Vianoce. Dúfam, že nebude chýbať ani Perinbaba...


Obrázky: Pinterest, sashe, http://modniunie.com, ÚĽUV

Páčil sa vám článok? Podporte ho zdieľaním!


Súvisiace články:
Advent v českom štýle
Advent v anglickom štýle
Advent v škandinávskom štýle
Biele Vianoce vo francúzskom štýle
Eva Stalder

Eva Stalder

2 komentáre:

Autorské práva: Eva Stalder. Používa službu Blogger.