Horúce novinky
recent

Ako na luxusnej jachte

Pre milovníkov moderných čistých bielych interiérov tu mám dnes inšpiráciu na letné dekorovanie v prázdninovom duchu. Najnovšia kolekcia od Ralph Lauren Home, nazvaná Grand Voyage, evokuje interiéry luxusných jácht francúzskej Riviéry.

Kolekcia je ovplyvnená funkcionalizmom 20-tych až 30-tych rokov 20-teho storočia. Áno, takéto čisté geometrické tvary nábytku boli hitom už pred sto rokmi a nič nestratili na svojej kráse. Vtedy letel chróm s takmer zrkadlovým leskom - kovové časti nábytku ale aj stavebné prvky (napríklad kovové stĺpy) sa namáčali do vaní a pochrómovávali sa elektrolyticky. Dnes sa chróm najčastejšie nahrádza kvalitnejšou vysokoleštenou nerezovou oceľou alebo niklom.


Kolekcia teda obsahuje nábytkové kusy dizajnované vo funkcionalistickom štýle, väčšina modelov je priamo inšpirovaná Bauhausom (školou výtvarných umení, dizajnu a architektúry z rokov 1919 - 1933), pričom ju opäť charakterizujú drahé materiály tej doby: exotické mahagónové drevo s lesklým lakom, tvrdené sklo, koža, kovy s vysokým leskom.

Doplnky majú typickú francúzku "riviérovú" farebnosť v duchu francúzskej trikolóry: biela - tmavomodrá - červená. Vtipné a veľmi pompézne je doplnenie kolekcie o zlatú farbu, ktorá už priamo evokuje oblečenie kapitánov luxusných jácht. Miešanie kovov (strieborných a zlatých) je veľmi trendové (pozri tiež TU).





Ako vidno na ukážke so stolovacou súpravou z tejto kolekcie, doplnky z nej krásne ladia aj so svetlým drevom bez vysokého lesku.



Jednotlivé prvky ponúka Ralph Lauren Home aj vo svojom e-shope (TU) a ja som sa pokúsila nájsť niečo podobného v duchu tejto inšpiratívnej kolekcie aj na našom, lacnejšom trhu. Bohužiaľ, nič podobného tým krásnym tanierom som neobjavila. Napriek tomu si myslím, že sa tento štýl napodobniť dá. Použite číre hladké sklo, "zlaté" príbory a ten správny prepychový vzhľad dodajú vášmu stolu ľanové naškrobené servítky.

Mohlo by sa vám hodiť:


1. Kovový rám na fotografie, Zara Home
2. Sada dvoch váz a svietnika z vysoko kvalitného skla Avangarda, 4 Home
3. Berlinger Haus 24-dielna sada príborov Satin Rosegold Metallic Line, 4 Home
4. Domestic 6-dielna sada porcelánových dezertných tanierov Amelie, 19 cm


1. Obliečka na vankúš z bavlneného perkálu a s výšivkou zlatým metalizovaným vláknom s motívom povrazov a uzlov, Zara Home (v ponuke je aj rovnaká plachta a obliečka na perinu)
2. Happy Green, petrolejový lampáš, rôzne farby, 4 Home
3. Ľanový obrúsok (2 ks) predpraného vzhľadu, Zara Home
4. Rýchloschnúca osuška s antibakteriálnymi vlastnosťami Seaman, 4 Home


Na posteľné prádlo používa Ralph Lauren najmä veľmi kvalitný satén, ceny niektorých kusov kolekcie nájdete TU.



Lacnejšie uchopenie štýlu:


1. Bavlnené obliečky Navy rôznych veľkostí, 4 Home
2. Saténová obliečka na vakúš so zlatým vyšívaným motívom korálu, 45 x 45 cm, Zara Home
3. Vankúšik Gold De Lux Kotva biela, 43 x 43 cm, 4 Home
4. Vankúš Knipparv, prírodná zlatá žltá, prúžkovaný 50x50 cm, IKEA



Bon voyage!
Obrázky: Ralph Lauren Home, Zara Home, 4 Home, IKEA


Eva Stalder

Eva Stalder

1 komentár:

  1. Teda vyzerá to fakt luxusne. Ako pokojne by som si dal tiež povedať a na pár týždňov na takej jachte žil. A pokojne tam pracoval na diaľku, ale celkovo si jednoducho užíval ten pokoj a pohodičku. Aj keď teda doma to mám tiež pekné. Hlavne mi robí radosť, keď sa naložím do Elektrické záhradné kade, ktorou sme si tento rok kúpili. :)

    OdpovedaťOdstrániť

Autorské práva: Eva Stalder. Používa službu Blogger.