Horúce novinky
recent

Podkrovný byt v industriálnom štýle

Druhý byt v storočnom činžiaku v Prahe 5 (o prvom v provensálskom štýle som písala TU) je navrhnutý v štýle, ku ktorému skôr inklinujú muži. V štýle priemyselnom (industriálnom). Byty nie sú identické, ba dokonca ani zrkadlovo otočené, aj keď princíp vytvorenia mezonetu sa tu tiež opakuje.
Do obývacieho priestoru sa v tomto byte vchádza priamo z predsiene, ktorej spoločnosť za vstupom do bytu tvoria kúpelňa s WC a šatňa. Pre kuchyňu samostatná miestnosť nebola, v podobe kuchynského kúta sa teda musí stať súčasťou hlavného obytného priestoru.

Zostava kuchynských skriniek pri stene je vo veľkej miere zaprataná elektrospotrebičmi a viac-menej na ukladanie nevyužiteľnými skrinkami (chladnička s mrazničkou, umývačka riadu, rúra, drezová skrinka), vytvorenie ďalšieho úložného priestoru bolo preto nevyhnutné. Klasický jedálenský stôl preto v tejto kuchyni nahradil kuchynský ostrovček.



Ostrovček, oddeľujúci kuchyňu od obývacej časti, som vytvorila vyskladaním jedného veľkého kuchynského ostrovčeka VADHOLMA (IKEA) a dvoch menších príručných ostrovčekov rovnakého názvu. Nejde teda o nijaký atypický výrobok, len o usporiadanie typového nábytku. Táto veľkorysá skladba umožňuje stolovanie, poskytuje dostatok úložného priestoru vrátane šuflíkov a je zároveň zaujímavou dominantou celého priestoru.

S ostrovčekom korešponduje konferenčný stolík NYBODA (IKEA) s imitáciou betónu na doske.



Otvorené úložné priestory v ostrovčeku nie sú nič pre úzkostlivé a veľmi čistotné gazdinky. Určite sa doň bude prášiť. Na druhej strane umožňuje vystavenie dizajnérskeho riadu a umiestnenie zaujímavých košov, úložných boxov, drevených debničiek. Je to vec štýlu a ochoty riad pred požitím opláchnuť. 

Naopak - na ukladanie niektorej zeleniny a ovocia, ktoré nepatria do chladničky, je vzdušná zostava ako stvorená.


Interiér robia materiály a detaily. Obklad steny v kuchyni tvoria veľkoformátové obkladačky s metalickým leskom CORTEN, imitujúce zhrdzavené železo, rovnaký obklad v čiernej farbe bude v kúpelni. V spálni sa čelná stena obloží keramickým obkladom v štýle starého tehlového muriva.

Industriálnemu štýlu mimoriadne svedčí aj masívne dubové drevo, ktoré bude v tomto byte zastupovať drevená podlaha a pracovné kuchynské dosky. Doškriabanie a istá patina sú po čase skôr žiadúce, priemyselné interiéry sú teda pre ľudí, ktorí si rozhodne nepotrpia na dokonalosť povrchov.

Kuchynskú batériu s industriálnimi kohútikmi nájdete v IKEA.


Hlavný obývací priestor plní viacero funkcií - je tu kuchyňa, jedáleň, obývacia izba a aj pracovňa.


Do nočnej časti sa vychádza strmými tzv. mlynárskymi schodmi.


Spálňa je zariadená stroho a len základným nábytkom. O jej zútulnenie sa postará starožitný nábytok v spojení s modernou kovovou posteľou.  Staré masívne komody či starožitné kufre k industriálnemu štýlu patria.


Dominantou spálne je rám starého okna. Pôvodné sklo je nahradené zrkadlom.


Ak sa vám takýto štýl bývania páči, mohlo by sa vám ešte hodiť:

1. Komoda Darkie tmavosivá
2. Príručný stolík Sorisso
3. Koopman taburet Cooboo
4. Skrinka na topánky Bergen




Autor interiéru a vizualizácií: Eva Stalder
eva.stalder@gmail.com


Eva Stalder

Eva Stalder

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Autorské práva: Eva Stalder. Používa službu Blogger.