Horúce novinky
recent

Advent v škandinávskom štýle


Adventná a vianočná výzdoba v severských krajinách neoplýva okázalosťou, prezdobenosťou. Čaro škandinávskych Vianoc spočíva v jednoduchosti a v prírodných materiáloch.

Tradičnú vianočnú výzdobu v severských a v pobaltských krajinách tvoria typické motívy, akými sú snehové vločky, soby, losy, škriatkovia, advetné vence, vianočné stromčeky, betlehemy, perníkové a marcipánové ozdoby... Nedostatok svetla v zime nahradzujú Severania  veľkým množstvom sviečok a lucerien, ktoré svietia takmer všade a vytvárajú kúzelnú atmosféru.

Inšpirujte sa a vytvorte si vianočnú výzdobu v čistom severskom štýle! Najmä ak dávate prednosť jednoduchým líniám a funkčnému dizajnu. Nič nesmie byť preplácané. Vybrať si môžete medzi minimalistickými bielymi Vianocami, bielou vianočnou výzdobou vo vintage škandinávskom štýle, prípadne tradičnú severskú výzdobu, ktorá používa najmä červenú farbu.

1. Biele škandinávske Vianoce


Ladiť vianočnú výzdobu do bielej farby v kombinácii s prírodnými materiálmi je dnes obľúbený trend. Biela sa ponúka ako inšpirácia priamo z krajín snehu a ľadu, kde problémy s Vianocami na blate bežne neriešia, ale silu bielej zjavne poznajú a využívajú ju veľmi efektívne.

Čo vám nesmie chýbať?


Netradičné aranžovanie adventných sviec

Môžete, prirodzene, použiť i adventný veniec z čečiny, z prútia, zo šišiek - i to je Škandinávia. Alebo si zvoľte takéto jednoduché aranžovanie sviec. Použite tradičné 4 adventné sviece, prípadne celú kompozíciu zo sviec, lampášov a rôznych doplnkov. Sošky jeleňov, sobov ale i parožina /tzv. zhody/ patria ku tradičným severským dekoráciám rovnako, ako najčastejšie používané brezové drevo i s jeho krásnou bielou kôrou.


Adventný kalendár z prírodných materiálov



Veľké papierové hviezdy

Nahor ku hviezdam! V posledných rokoch sa veľké hviezdy tešia veľkej popularite a často slúžia aj ako osvetlenie.
Vianočné hviezdy STRALA, predáva IKEA

2. Červené škandinávske Vianoce


Červená farba je v Škandinávii tradičnou vianočnou farbou.





Nezabudnite na capa!


Hlavným symbolom Vianoc vo Švédsku je slamený cap Julbock, ktorého nájdete hádam v každej domácnosti i vo firmách, úradoch a na verejných miestach. Špeciálneho capa stavia od roku 1966 mesto Gävle - vždy v prvú adventnú nedeľu. Je vysoký 15 m, váži niekoľko stovák kilogramov a bol dokonca zapísaný do Guinessovej knihy rekordov. Toto gigantické zviera by malo zostať na námestí až do ukončenia Vianoc, ale každý rok sa ho niekto pokúša zapáliť. Pokiaľ sa to niekomu podarí, musí počítať s vysokou pokutou ale i s veľkou slávou.

Gävlebocken
Vinter 2016, dekorácia, IKEA

 Mäkkučké textílie


Ku čaru severských Vianoc patria neodmysliteľne i kožušiny a textílie. Textil je buď potlačený typickými vianočnými folklórnymi motívmi, z jednoduchého plátna alebo sa používajú pleteniny z hrubej vlny.



Flanelové obliečky Sobíky, 4 HOME

Švédsky, nórsky a dánsky sa Vianoce volajú jul, na Islande jól. Fínsky názov je joulu, grónsky juulli. Estónci volajú Vianoce jõulud, Litovci kalėdos  a Lotyši ziemassvētki.

Tieto lekvárové vianočné koláčiky, podobné našim, sú zo Švédska. 
 Súvisiaci článok: Advent v anglickom štýle
Obrázky: Pinterest, IKEA, 4 HOME 



Eva Stalder

Eva Stalder

2 komentáre:

  1. Krásný vánoční styl. Zrovna se pouštím do přípravy na Vánoce a z tohoto článku si určitě beru inspiraci :)

    OdpovedaťOdstrániť

Autorské práva: Eva Stalder. Používa službu Blogger.