Horúce novinky
recent

Môj tienistý balkón v lete

Balkónik, presnejšie malá teraska, ktorej som hrdou užívateľkou, je obrátená na severovýchod. V lete na ňu naplno svieti ranné slnko, od desiatej hodiny sa ale začína ponárať do hlbokého tieňa. Vysadená je teda tieňomilnými rastlinami, takže ani v lete nepripomína typické letné kvitnúce balkóny.
Trvalky, ktorým sa darí v tieni, sú v skutočnosti veľmi vďačné rastliny. Potrebujú veľa vody, hnojivo, nijaké pečúce popoludňajšie slnko a ak im toto poskytnete, vytvoria už začiatkom leta hustú džungľu.

Všetky sú kvitnúce, ich kvety sú však viac-menej nenápadné. Krása tieňomilných trvaliek spočíva predovšetkým vo veľkých architektonických listoch. Najväčšie zastúpenie na mojej terase majú hosta (funkia) so srdcovitými listami a zvoncovými voňavými súkvetiami, bergénia s tuhými obrovskými listami kvitnúca skoro na jar a heuchera s listami červenými, ktorej trsy uschnutých drobných kvietkov krášlia terasu aj v zime.


Červenolistá heuchera nie je typická tieňomilná rastlina, v tieni jej listy zelenajú. Dávam ju preto na okraj balkóna, kde sa slnko drží najdlhšie.


Vždy začiatkom leta odolávam pokušeniu vybrakovať záhradníctvo a priniesť si fúru kvitnúcich letničiek. Všetko tu totiž vyhynie. Prežili by niektoré kultivary begónií, do skladby mojich trvaliek sú však primalé. Funkia v najtmavšom kúte dosahuje výšky 80 cm. A tak si často jednoducho dekorujem terasu kyticami vo váze.




Ak sa vám vidí tento balkón pre letnú sezónu akosi pritmavý, vedzte, že v horúcich dňoch, keď sa v rozpálenej kamennej Prahe nedá existovať a v podkrovnom byte je to vážne na zadusenie, je toto tienisté miesto skutočnou oázou. V lete sa schválne vyhýbam jeho dekorovaniu v žiarivých teplých farbách, má to aj psychologický účinok ochladenia.

Nadmerné množstvo rastlín v priestore z troch stán ohraničenom zároveň vytvára osviežujúcu mikroklímu.



Večer dala kytica slávnostný ráz aj jedálenskému stolu.


Môj balkón v rôznych ročných obdobiach nájdete TU.


Photo credit: Eva Stalder
eva.stalder@gmail.com


Eva Stalder

Eva Stalder

1 komentár:

  1. Téma tienistého balkóna v lete je pre mňa veľmi aktuálna. Ako majiteľka balkóna viem, aké dôležité je nájsť vhodné riešenie na jeho využitie. Podľa mňa je dobré si zaobstarať markízu alebo tieniace rastliny. Na túto prácu je dôležité si vziať pracovný odev https://www.ardonsk.sk/c/309/pracovne-odevy, v ktorom sa perfektne pracuje pri úprave na záhrade, ale aj na balkóne.

    OdpovedaťOdstrániť

Autorské práva: Eva Stalder. Používa službu Blogger.