Horúce novinky
recent

Podkrovný byt v provensálskom štýle

Nevyužitá stará strecha bytového domu v Prahe 5 sa mení na nepoznanie. Po rekonštrukcii v nej vzniknú tri nové mezonetové byty, každý v inom štýle bývania. Tu je prvý z nich, určený pre romantické duše.

Podkrovné priestory majú svoje nespochybniteľné čaro ale aj obmedzenia. Prudké šikminy striech pôsobia útulne, zároveň sa však takýto priestor zariaďuje dosť ťažko. Veľmi vysoké staré strechy umožňujú vytváranie dvojpodlažných bytov; takýto priestor pôsobí veľmi zaujímavo a dynamicky, jeho obyvatelia sa však musia zmieriť aj s istým diskomfortom.

Najväčšou nevýhodou tohto bytu sú strmé schody do mezonetu - otvoreného priestoru pod hrebeňom strechy. Tento byt je určite vhodný len pre mladých ľudí. Na druhej strane ale vytvorenie mezonetu poskytuje perfektné výhľady zhora do obytného priestoru.


Byt je na základnom podlaží vybavený predsieňou s veľkou vstavanou skriňou, kúpelňou, samostatnou toaletou a kuchyňou, z ktorej sa prechádza do hlavného obytného priestoru. V ňom sa nachádza jedáleň a obývacia izba. V mezonete je umiestnená spálňa a pracovňa.

Steny budú vymaľované jemnou krémovou farbou, aby byt zostal svetý, ale zároveň, aby lepšie vynikla biela farba nábytku.


Musím upozorniť na umiestnenie sedacieho nábytku v priestore, kde je strešná šikmina najnižšia. Tu jednoducho nie je možné oprieť gauč o stenu, nie je tu dostatočná podchodná výška. Človek si tu pri vstávaní môže udrieť hlavu. Riešením je posunutie gauča smerom do miestnosti. Do vzniknutého "hluchého" priestoru za gaučom som umiestnila úzky a vysoký odkladací stolík.


Väčšinu nábytku (napríklad fialovú dvojpohovku, rustikálnu komodu) už majiteľka bytu vlastní. Existujúci nábytok som doplnila šikovnou zostavou konferenčných stolíkov a ďalších nábytkových kusov z masívneho dreva (IKEA).


V stáročných strechách pri ich adaptovaní na bytové priestory často nie je možné vytvoriť balkóny, či terasy. Takéto objekty bývajú pamiatkovo chránené a podobné zásahy do stavby sú nežiadúce.

V tejto streche boli aspoň v bohatom množstve povolené strešné okná. Prekvapujúco poskytujú z výšky päťpodlažného domu výhľady na zeleň pražských pahorkov a zároveň dostatok svetla pre rastliny na pomyselnom vnútornom "balkóne".


Stará existujúca skriňa, ktorú som umiestnila do mezonetu, bude slúžiť skôr na ukladanie posteľného prádla a na umiestnenie dokumentov domáceho pracoviska. Úlohu hlavnej šatníkovej skrine bude plniť vstavaná skriňa na dolnom podlaží, je hneď vedľa kúpelne.



Máte radi provensálsky štýl? Mohlo by sa vám ešte hodiť:


1. Toaletný stolík s taburetkou Sofia
2. Nástenné zrkadlo s okenicami
3. Nemý sluha - vešiak šatstva Glenn
4. Ozdobné úložné debničky Hearts 2 ks, biele




Autor interiéru a vizualizácie: Eva Stalder Design
eva.stalder@gmail.com



Eva Stalder

Eva Stalder

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Autorské práva: Eva Stalder. Používa službu Blogger.