Horúce novinky
recent

Interiér rodinného domu v štýle Art Deco



Štýl Art Deco vznikol na začiatku minulého storočia, najskôr len ako dekoratívne umenie, ktoré sa však pod vplyvom masovej obľúbenosti pretransformovalo do architektonického štýlu.
Jeho rozkvet siaha do obdobia "jazzového veku" - do dvadsiatych a tridsiatych rokov.


Kúzlo tohto štýlu spočíva v strohej jednoduchosti kombinovanej so silným zmyslom pre detail - zaoblené rohy nábytku, kombinácia kresby koreňovice s čiernou intarziou, chrómové prvky, dominantné presklené plochy vrátane hojného použitia zrkadiel, častá kontrastná kombinácia farieb /napr. čierna-zlatá, čierna-biela/... Tento štýl obsiahol všetko interiérové vybavenie - svietidlá, jedálenské porcelánové súpravy, novinové a fajčiarske stolíky, zvlášť pôsobivé sú dekoratívne predmety, plastiky a sochy.
Renesancia v zariaďovaní bytových interiérov v štýle Art Deco zažíva momentálne nebývalý rozmach po celom svete.

Tu je jeden z príkladov - návrh interiéru rodinného domu v Bratislave.

 


Návrat Art Deca do interiérov tretieho tisícročia 

Majiteľ tohoto domu v Bratislave prejavil jednoznačný záujem o zariadenie svojho príbytku v tomto štýle. Veľmi ho oslovila súčasná ponuka nábytku, najmä zrkadlové stolíky s pochrómovanými nohami, hustým zamatom čalúnená historizujúca sofa, pani majiteľka si zase želala krištáľový luster. Možnosti zariaďovacích prvkov sú pri vizualizáciách obmedzené, takže v skutočnosti bude hlavný luster v jedálni takýto:
Luster Lagan Luxury
Impozantný luster bude dominovať celému obytnému prízemiu, ostatné svietidlá budú buď schované v osvetľovacích rampách, úplne jednoduché stropnice, vychádzajúce z tvaroslovia Art Deco, alebo lampy na stolíkoch, či nástenné lampy. Krištáľové lustre sa napokon predsa len objavia - vždy mimo hlavný priestor - v predsieni, na podeste na poschodí a veľký luster ukončí schodisko na najvyššom podlaží.
Stolová lampa, krištáľové sklo, striebro
Stropné svietidlo Ontario, mliečno sklo a nikel
Najvýraznejšími štýlotvornými prvkami budú podlahy a obklady stien v kombinácii: taliansky krémový mramor, africká žula, veľké zrkadlové plochy s brúsenými fazetami a textilné metalické tapety so vzorom, ktorý sa inšpiruje vzormi Art Deca z minulého storočia.


Obývacia izba má samotná len nejakých 20 m2. Je zariadená minimom nábytku - sedacím nábytkom so stolíkmi a tromi komodami. Optické rozšírenie priestoru tu zabezpečuje obklad schodiskovej steny z leštenej žuly. Čierne žulové pásy v podlahe, sledujúce schodiskové múry, rozčleňujú priestor prízemia na tri obytné zóny: kuchynskú  a vstupnú časť, jedáleň a obývaciu izbu.

Príručný stolík Venetian Art Deco, zrkadlo s brúsenou fazetou a chróm

Jedáleň sa zrkadlí hneď dvakrát. Na jednej stene v zrkadle s bohatou fazetovou výzdobou, na strane druhej v zrkadlách, ktorými je obložený vretenový múr schodiska vrátane dverí do podschodiskového priestoru.
Stolička Vogue Modern
Zrkadlo Venetian Art Deco


Kuchyňa je navrhnutá v moderných a strohých tvaroch. Na skrinkách sa zopakuje kombinácia čiernej s krémovou. Tomuto priestoru bolo pri stavbe domu vyčlenené naozaj miniatúrne miesto, napriek tomu sa sem zmestili všetky želané spotrebiče, vrátane zabudovaného kávovaru a chladničky na víno.

Kávovar a chladnička na víno. Vpravo vstup do domu, vľavo jedáleň.
Priehľad z kuchyne do jedálne.
Kuchyňa je veľmi úzka. Vpravo pohľad do predsiene.
Vstup do domu. Nika na obúvanie sa bola vytvorená na úkor kotolne, ktorá je ukrytá za posuvným zrkadlom /vľavo/.

Tajomné schodisko ako dominanta domu


Schodiskový priestor je miniatúrny - ostatne ako celý dom. Zatiaľ čo celé prízemie je ladené do jednoduchej farebnosti postavenej na kontraste čierna-krémová s doplňujúcou bielou a striebornou, farebnosť i výraz schodiskového priestoru budú dramatické!

Jeho steny budú čierno-zlaté.  Stupne obložené talianskym mramorom, spodná nosná betónová časť natretá čiernou farbou. O efekt veľkého záhadného priestoru sa postarajú zrkadlá s brúsenými fazetami, ktorými bude obložený stredný vretenový múr vo všetkých podlažiach a textilné tapety s kovovým leskom. Na jednotlivých poschodiach sa uplatnia i želané krištáľové lustre.

Tapety Arte Xanadu

Nástupné rameno na prízemí
Výstupné rameno na 1. poschodí
Výstupné rameno na 2. poschodí. Vretenový múr je tu skosený.
Autor interiéru a vizualizácie: Eva Stalder

Súvisiaci článok /prvotný návrh tohto interiéru/: Moderný Glamour Style v Bratislave 
Tapety: http://horustrade.sk/
Stolíky, stoličky, svietidlá: http://www.whitehome.sk
Kreslá, sofa: Kare Design:

468x60-price.jpg
Eva Stalder

Eva Stalder

4 komentáre:

  1. krásny luster - dobrý výber, skvost pre interiér

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Kebyže mám toľko peňazí, aj by som si dal povedať!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Vďaka za milé komentáre. Klient sa to chystá takto zrealizovať, takže uvidíme, uvidíme... Ja sa teším!

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Noo mať takýto luxusný interiér tak si spievam od rána do večera :D

    OdpovedaťOdstrániť

Autorské práva: Eva Stalder. Používa službu Blogger.