Horúce novinky
recent

Africký safari štýl - African Safari Style


S ponukou nábytku a bytových doplnkov z čierneho kontinentu sa africký safari štýl teší v súčasných bytových interiéroch čoraz väčšej obľube.

Chcete mať svoje bývanie v safari štýle? Tu je niekoľko zásad a rád, ako na to.

Charakteristika afrického safari štýlu

Safari štýl nie je to isté, čo africký etnický štýl. Dôraz sa kladie na doplnky, spojené s lovom, je menej pestrofarebný ako pôvodný štýl Afričanov a i použitie typických afrických artefaktov je umiernenejšie.


Orientujte sa na:

•   Zemité farby s prevahou hnedej, pieskovej, sýtej okrovej, čiernej. Ako doplnkové farby voľte vínovočervenú, oranžovú, zelenú.
•   Prírodné materiály, masívne drevo, teak, ratan
•   Kožušiny, kože, zvieracie motívy
•   Stoličky s masívnymi nožičkami, sedáky potiahnuté kožou
•   Mapy, kompasy, ďalekohľady, lovecké trofeje, čierno-biele fotografie, drevené sošky, vyrezávané masky...


Nábytok v safari štýle


Zadovážte si nábytok v jednoduchom dizajne z tmavého alebo stredne tmavého masívneho exotického dreva, voľte orech, mahagón alebo teak. V modernom byte môžete safari štýl len naznačiť a vybrať vyložene súčasný moderný dizajn nábytku s dôrazom na prírodné materiály.

Čalúnenie na sedačkách nechajte vyniknúť najlepšie v neutrálnych bavlnených a ľanových tkaninách. Krásna je tmavohnedá koža, ktorá nádherne kontrastuje s bielou farbou stien a s doplnkami. Nezabudnite na zvieracie motívy, najčastejšie na vankúšoch a taburetkách.

Nevhodný je nábytok z veľmi svetlého mäkkého dreva, fóliovaný a plastový.



1. relaxačné kresielko BUTTERFLY - nadčasový dizajn, kov, kravská koža
2. Komoda z masívneho dreva MERCA - drevo, kov, hovädzia koža
3. relaxačné kresielko SWEETS - rám zo železa vo farbe medi, hovädzia koža
4.  Konferenčný stolík BORNY - kefovaný agát, ručná výroba

Dobrou voľbou je nápaditý, veľmi moderný dizajn, snúbiaci sa s tradičnými materiálmi - s masívnym drevom a s kožou.
 Dizajnová stolička BOTANIC brown - ručne kefované bukové drevo, eko koža

Ku safari štýlu patrí teakové drevo, ratan alebo koža

Teak aj ratan sú pre mnohých ľudí synonymom nábytku do záhrady, ale výrobcovia ho používajú aj pre interiéry.

Ratanové stoličky alebo lampy z kokosových vlákien vyzerajú v byte neodolateľne. Prútené kresielka a sedadlá z kože vás priamo vyzvú k pohodlnému posedeniu.


Konferenčný stolík GOALA II 65 cm - hnedá

Maľby na stenách

Dojem afrického štýlu umocnia stredne hrubé elastické omietky a nátery s plnivami. Špeciálne maľby vám tiež umožnia vytvoriť na stenách patinu. Úpravu radšej použite len na časti stien a svoj ​​zámer podporte niektorým výrazným doplnkom. Myslite na to, že pre interiér v africkom štýle je práve kontrast rôznych materiálov, štruktúr a vzorov charakteristický.

Steny vymaľujte teplými, tlmenými odtieňmi okru, krémovej, pieskovej alebo kávovej. Vhodná je i snehobiela. Dbajte na zladenie kontaktných stien a súčasne prirodzenú harmóniu. Do afrického interiéru nepatria závesy ani ťažké textílie. Ak si prajete dekoráciu okien, tak bielu jednoduchú, imitujúcu moskytiéru. Najlepšie vyzerajú lištové drevené žalúzie vo tmavom odtieni.


Podlahy


Pre tento štýl je typická  masívna drevená, ale aj kamenná alebo keramická podlaha. Na tieto materiály sa orientujte v prípade, že by ste chceli zmeniť byt z gruntu a to vrátane podlahy. Pre jej čiastočné pokrytie využite koberce s motívmi napríklad zebrej kože, vyzerajú veľmi efektne. Výborné sú i tkané koberce s africkými geometrickými motívmi. Zlatou strednou cestou sú koberce z prírodných materiálov, napríklad sisalové.


Kvety a doplnky

Najjednoduchším spôsobom prenesiete exotiku do bytu kvetmi, ktoré v kombinácii s drevom v interiéri vyzerajú čarovne. Vyberte si napríklad palmy, kávovníky alebo dracény.  Klasické kvetináče alebo keramické vázy nahraďte nádobami z tekvíc alebo dreva, prípadne aj so zvieracími motívmi.

Čo by to bolo za africký interiér bez vhodných štýlových doplnkov? Byt vám výborne osviežia trebárs cestovateľské nevyhnutnosti, ako staré kompasy, ďalekohľady alebo lampy. Uplatníte aj korkovú tropickú prilbu alebo starožitný kufor, ktorý zmeníte v príručný stolík. Na steny rozvešajte masky bojovníkov, grafiky či fotografie. Nezabudnite ani na svietniky so sviečkami, ktoré dotvoria krásnu atmosféru.



 Nástenná dekorácia DOTEAK - 80x80 cm, recyklované prírodné teakové drevo

Africký štýl priťahuje záujemcov svojou zemitosťou a istou drsnosťou. Využívajte prírodné materiály, stavajte na ručnú prácu a staré remeslá. Drevo, koža, tepaný kov aj prírodné textílie by u vás nemali chýbať, rovnako ako dobové mapy alebo zavesené trofeje.


Ak chcete, pridržte sa moderného interiéru a v byte ponechajte len africké stopy. Zaujímavé ručné drevorezby, keramika alebo textilné maľby či batika vytvoria tú správnu atmosféru. Rovnako tak oživíte byt kožou, rozprestretou na zemi alebo zavesenou na stene. Všetko doplňte stolom s tmavou doskou z ručne dlabaného dreva. Veľmi pekne vyzerá pergamen ako tienidlo lampy.


S množstvom nábytku to nijako nepreháňajte, kvalita tu určite má prednosť pred kvantitou. Celkový dojem zo zariadeného bytu má zostať vzdušný. Vyberajte vždy s citom a rozvahou. Hranice medzi dekoráciou á la čierny kontinent a gýčom je veľmi tenká.

Obrázky: Pinterest, Bighome, Design4life

Oslovuje vás africký safari štýl? Zdieľajte článok so svojimi priateľmi!


Eva Stalder

Eva Stalder

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Autorské práva: Eva Stalder. Používa službu Blogger.