Horúce novinky
recent

Inšpiratívny provensálsky "blšák"


V posledných rokoch čoraz viacerým z nás učaroval francúzsky vidiecky štýl. Ťažko povedať, čím to je - či tým, že ľudia viacej cestujú a vracajú sa domov so spomienkami na malebný francúzsky vidiek, v ktorom je život oproti nášmu tak trochu "spomalený". Alebo ide jednoducho o presýtenosť strohým lesklým nábytkom, ktorý trh ponúka. Určite má vplyv na tento nebývalý záujem aj vznik mnohých kamenných ale najmä internetových obchodov s doplnkami v romantickom duchu, ktoré sme predtým u nás nevídali.

Tento provensálsky vidiecky dom svojím zariadením pripomína čosi medzi "blšákom" a malebným obchodíkom s bytovými doplnkami. Ak jednoducho cítite lásku ku starému Francúzsku, ku jeho romantickému vidieckemu štýlu a vôbec ku starým dobrým časom, inšpirujte sa!


Dom je dizajnovaný v typických "púdrových" farbách Provensálska - v lomenej bielej, svetlosivej, krémovej a hnedej. Nábytok je masívny v prírodnej a už zoxidovanej farbe dreva, prípadne natretý a patinovaný.


Základ interiéru v provensálskom štýle spravidla tvorí kamenná podlaha prípadne svetlá rustikálna keramická dlažba, nahrubo omietnuté steny, na bielo natreté trámy alebo drevené podbitie stropov.

Každá stará vec, nájdená na blšom trhu či v starožitníctve, sa môže zísť. V jednej zo spální tvoria záhlavie postele staré okenice.



Práve množstvo na prvý pohľad nesúrodých doplnkov vytvára tú správnu vintage atmosféru a robí tento dom útulným a kúzelným.




Často si treba pri návšteve "vetešníctva" všímať i predmety, ktoré na prvý pohľad neslúžili ako interiérové doplnky. Napríklad použité staré štetce s konským vlasom.


Plechová skrinka v kúpelni pravdepodobne slúžila kedysi v dielni na ukladanie súčiastok. Sklenený zvon na skladovanie syra.


Staré plechové tabuľky a jutovina dodajú interiéru priemyselný ráz. Krištáľový luster, naopak, tú správnu noblesu. Táto kombinácia shabby chic, provensálskeho a industriálneho štýlu vyzerá výborne, čo myslíte?


Tipy pre nákup nábytku v štýle "blšák":


1. Figurína PARI 130-170 cm, biela - MDF, látka, Nemecko
2. Toaletný stolík VENEZIE biely - MDF, Nemecko
3. Vysoká skriňa RUSTIKA - remeselné spracovanie mangového dreva, antiková úprava v štýle     Vintage, Nemecko
4. Nástenná polica SEKA biela - drevo, Dánsko
5. Konzola FACTORY 126 cm - sivý kov, Nemecko


Foto: Laetitia Philippe & Rissetto

Eva Stalder

Eva Stalder

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Autorské práva: Eva Stalder. Používa službu Blogger.