Horúce novinky
recent

Severský prímorský štýl

Ralph Lauren Home: Winter Harbour Collection, Fall 2015

Námornícky štýl /Nautical Style/ je obľúbený v interiéroch pri všetkých pobrežiach. Zariaďujú sa v ňom miestne krčmiky, obchodíky i dovolenkové "letné" domy.

Určite si sami viete predstaviť, že v takomto štýle nesmú chýbať pruhované látky v modro-bielej kombinácii, mušle, lampáše, laná, veslá, staré kormidlá a modely lodí.
Ralph Lauren Home: Winter Harbour Collection, Fall 2015
Prímorský štýl obydlí pri severných moriach od Baltského mora cez Severné more, Atlantický oceán až po Hudsonov záliv je silne ovplyvnený škandinávskym a novoanglickým štýlom. Prevažujú v ňom na bielo natreté drevené obklady stien, ktoré napríklad v Stredomorí nenájdete.
Tento štýl je príjemný, relaxačný a pôsobí veľmi pozitívnym dojmom. Okrem klasicej kombinácie farieb biela-modrá-červená ho dopĺňa predovšetkým farba piesková, napríklad v dubovom dreve, ktoré môže mať bielený kefovaný povrch a "nedokončený" vzhľad.
V interiéri by nemal chýbať kozub alebo aspoň množstvo sviečok.

Predstavte si studené kamenné pobrežie so silným vetrom. Áno, rôzne dekorácie vo forme majáku sú pre tento štýl ako stvorené!
http://newenglandboating.com/
Ralph Lauren Home: Winter Harbour Collection, Fall 2015
Ralph Lauren Home: Winter Harbour Collection, Fall 2015

Winter Harbour

Kolekcia od Ralph Lauren Home nazvaná "Zimný prístav" čerpá inšpiráciu od Severného mora, základom je solídny dubový anglický nábytok a kárované látky, v tvarosloví nájdeme odkaz i na moderný škandinávsky nábytkový dizajn.
Vtipné je doplnenie kolekcie poľovníckymi motívmi v luxusnom vyhotovení.
http://www.ibut.nl/interieur/behang/ralph-lauren/
Ralph Lauren Home: Winter Harbour Collection, Fall 2015
Tu sú jednotlivé prvky kolekcie: http://www.ibut.nl/interieur/behang/ralph-lauren/

 

Škandinávsky prímorský štýl

Škandinávsky prímorský štýl je veľmi vzdušný s prevažujúcou bielou farbou. Doplnková červená je obyčajne typicky škandinávska, t.j. tmavšia tzv. višňovočervená, môže sa použiť i švédska národná teplá žltá a tiež svetlomodrá farba.. Nábytok je buď biely alebo brezový, prípade zo sivého kovu, napríklad z pozinkovanej ocele.

Vo všeobecnosti je škandinávsky prímorský štýl viac odľahčený ako novoanglický. Vytvoriť ho môžete dokonca i v momentálne obľúbenej "bezfarebnosti" - t.j. v kombinácii rôznych odtieňov bielej, krémovej a svetlosivej. Stačí vybrať vhodné doplnky.



Tu je novinka od IKEA - poťahy na vankúše SOMMAR s efektom rozpitej farby, stačí ich navzájom skombinovať! Váza na sviečku POMP, lampáš na sviečku MÖRKT.

Zdroj: http://www.ikea.com/sk/sk/catalog/products/80325019/
http://www.ikea.com/sk/sk/catalog/products/70109817/ 
http://www.ikea.com/sk/sk/catalog/products/00226527/ 


Stolná lampa z naplaveného dreva Nature Vertical. KARE design

 

Novoanglický prímorský štýl


Je viac rustikálny ako škandinávsky štýl. Najmä tvary nábytku sú inpširované tradičným anglickým nábytkom. Doplnkovou farbou ku tmavomodrej a bielej je predovšetkým priama červená.

Novoanglický štýl je veľmi obľúbený i v USA.
Na obrázkoch si všimnite tvarovú prestrosť stropných lámp!
http://inlovewithdecor.com
http://inlovewithdecor.com
http://inlovewithdecor.com

http://inlovewithdecor.com

Páči sa vám tento štýl bývania s atmosférou príbytkov morských vlkov, ale svoj byt už prerábať nebudete? Vykúzlite si teda aspoň takéto letné posedenie v novoanglickom prímorskom štýle alebo  izbičku pre malých pirátov!
Petrolejový lampáš, 4 HOME





Súvisiace články:
Byt v novoanglickom štýle v Írsku
Škandinávsky štýl

Porovnajte:
Stredomorský pobrežný štýl - Provensálsko



Living Styles na Facebooku. Staňte sa fanúšikom blogu a čítajte nové články priamo na FB!


Eva Stalder

Eva Stalder

2 komentáre:

  1. Vďaka za článok, veľmi pekný, taký mužský :-D štýl...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem za komentár. Bola som v Anglicku pri Severnom mori, i v Írsku pri Atlantiku. Úžasná atmosféra a veľmi čistá architektúra. Všetko je také úhľadné - napriek tým drsným klimatickým podmienkam.

      Odstrániť

Autorské práva: Eva Stalder. Používa službu Blogger.