Horúce novinky
recent

Tradičný grécky dom


Keď vám niekto spomenie Grécko, v hlavách väčšiny sa okamžite vykreslí typický obraz Grécka: piesočnaté pláže, sýtomodré more, množstvo ostrovov, grécka mytológia. Je toho však oveľa viac, Gréci majú mnoho živých tradícií i národnú kultúru, ktoré sa snažia uchovať a odovzdať budúcim generáciám. Napríklad také tradičné grécke obydlie...



Tento dom v tradičnom gréckom štýle je dielom gréckych architektov zo štúdia Zege Architects. Má všetko, čo je pre pôvodnú grécku ľudovú architektúru typické: omietnuté kamenné zakrivené múry s nikami /výklenkami/, drevenými dlážkami a trámovými stropmi, podbitie stropov z rákosu, kúpelňu omietnutú tadelaktom /marockým štukom/, ale tiež aj všetko to, čo vyžaduje dnešné moderné bývanie.

Štuky použité v kúpelni i v kuchyni vyzerajú ako obyčajná omietka, ale zdanie klame. Sú neobyčajne odolné voči znečisteniu i vode.











Farebnosť domu je typicky grécka - prevláda žiarivá biela, doplnená svetlomodrými a svetlozelenými odtieňmi, inšpirácia farebnými nuansami mora a olivovníkov.







Spálne sú tiež riešené veľmi rustikálne. Ako by sa vám páčilo spať v takomto "jaskynnom" príbytku?

Via: yatzer
Photo Credit: Yiorgos Kordakis
Eva Stalder

Eva Stalder

1 komentár:

Autorské práva: Eva Stalder. Používa službu Blogger.