Horúce novinky
recent

Industriálny štýl - Industrial Style

"Nedokončený" vzhľad je v priemyselnom štýle žiadúci, foto Apavisa

Industriálny, nazývaný i priemyslený štýl bývania vznikol postupne najmä na základe rekonštrukcií  objektov, ktoré pôvodne slúžili na celkom iné účely a ich následných adaptácií na obytné budovy. Išlo /a dodnes sú takéto objekty veľmi vyhľadávané/ predovšetkým o opustené továrenské haly, zastaralé obchodné domy, staré školy a iné prevádzky.

Architekti i majitelia bytov v týchto objektoch sa začali najprv podvedome prispôsobovať existujúcim materiálom i priznaným konštrukciám, až napokon vznikol nový štýl, ktorý sa dá vytvoriť takmer v každom byte, vrátane paneláku. Tento trend si získava čoraz väčšiu popularitu a okrem moderných domácností sa používa často i v komerčných priestoroch.

Charakteristika štýlu

V prvom rade ide o hrdé priznanie stavebných materiálov, ktoré sa inak bežne zakrývajú, napr. omietkami. V industriálnom štýle sa ponechávajú odhalené tehly, liaty betón i oceľové nosné konštrukcie. V dnešných novostavbách sa tento priemyselný vzhľad docieli obkladmi imitujúcimi tehlové murivo a betónovými stierkami.

Pri dizajnovaní interiéru v tomto štýle treba kombinovať "surové" staré pôvodné veci z továrenských hál - napríklad kovové šatňové skrinky, továrenské svietidlá, rôzne nadrozmerné súčiastky - s moderným nábytkom. Rovnako tak starožitný nábytok s modernými povrchmi, najmä so sklom a s nerezovou oceľou. Vzhľad "továrenskej dielne" možno kombinovať s viacerými inými štýlmi od rustikálnych až po minimalistické s nábytkom vo vysokom lesku.

Bývanie v továrenskej hale, foto Decohubs

Hlavné prvky industriálneho štýlu

Tu je niekoľko hlavných prvkov, ktoré je vhodné preniesť do vášho bytu, ak ste nadšeným fanúšikom priemyselného štýlu:

Odkryté potrubia

Priznanie neestetických potrubí, ktoré ľudia obyčajne schovávajú a ich povýšenie na štýlotvorný prvok, prinieslo pri adaptácii priemyselných objektov na bytové neskutočnú úľavu. V loftových bytoch staré potrubia pripomínajú pôvodný účel stavby a sú často natierané kontrastnými farbami.

Ťahať do novostavby potrubia len tak pre parádu, je rovnaký nezmysel ako v paneláku vyrábať nenosný drevený trámový strop. Tento prvok nahradí nábytok z trubkovej ocele, prípadne artefakt zo starých rúr.

Obľúbeným prvkom v dnešných bytových interiéroch je i priznaná rúra - odťah digestora.

Priznané pôvodné vodovodné potrubia na strope, foto Christopher A. Dorsey
Odkladací stolík Easy Living, foto KARE design

Veľa dreva a mnoho kovových prvkov

Okrem kovových nosných konštrukcií a trubiek sa kov môže vyskytnúť takmer všade - môže pokrývať celoplošne dvere, kovová môže byť pracovná doska kuchyne, ba i kuchyňa celá, kov sa používa i na obklady stien. Použiť môžete nerezovú oceľ rovnako ako zhrdzavenú /materiál s umelo vytvorenou hrdzou sa nazýva Corten/. Niekedy stačí na dosiahnutie studeného kovového vzhľadu vymaľovať steny sivou farbou.

Drevené panely na strope a oceľová konštrukcia miestnosti i schodiska, foto dSPACE studio


Studený vzhľad kovu vyvažuje drevo. Môže sa použiť klasicky na podlahy, ale aj na obloženie stien, či stropov.

Vintage nábytok a doplnky

Okrem moderného nábytku a nábytkárskych ikon je vhodné do industriálneho interiéru umiestniť i mobiliár, ktorý je priamo inšpirovaný starými továrenskými či laboratórnymi kusmi.
Čím je drevo viac poškriabané a má tú správnu patinu, tým lepšie.

Betónová liata podlaha, sivá maľovka stien a nábytok vo vintage štýle, foto KARE design
Stôl v industriálnom štýle Steamboat, foto KARE design

Komoda Off-road, foto KARE design

Priemyselné svietidlá

sú povestnou čerešničkou na torte! Rôzne reflektory s ochrannou mrežou - visiace na reťaziach, stojace na trojnožkách sú obyčajne z čierneho kovu, z mosadze ale i pochrómované.
Svietidlá v priemyselnom dizajne, foto KARE design
Stolná lampička Rocky, foto KARE design

 

Stojacia lampa Metropolis Spot, foto KARE design


Súvisiace články:
Inustriálny štýl - trendový štýl roku 2011
Brooklyn´s iconic clock tower
Tip na kúpu nábytku, doplnkov a svietidiel v industriálnom štýle:
250x250-13.jpg
Eva Stalder

Eva Stalder

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Autorské práva: Eva Stalder. Používa službu Blogger.