Horúce novinky
recent

Námornícky štýl je IN!

Severský prímorský štýl - Škandinávia

Námornícky alebo pobrežný štýl v bývaní je niekoľkoročnou stálicou najmä v prímorských oblastiach.
Zariadiť celý byt v námorníckom štýle v klimatických podmienkach strednej Európy je tak trošku nepatričné. Pre niektoré priestory je však tento štýl ako stvorený a môže priniesť príjemné oživenie interiéru.
Vhodný je napríklad pre zariadenie terás, kúpelní ale najväčšej obľube sa teší v izbách dospievajúcich detí a v prvých menších bytoch mladých párov.
Pobrežný štýl, inšpirovaný špľachotom vody, piesčitými plážami a fascinujúcimi textúrami slnkom vybieleného naplaveného dreva, je mimoriadne príťažlivý a má veľmi romantickú podobu.
Jeho viaceré formy závisia od typu pobrežia, ktoré ovplyvnilo váš výber - od modrých a bielych interiérov cez pobrežím inšpirované základné odtiene až po najmodernejšie chápanie, založené na azúrovomodrej, nebovomodrej i farbách piesku a kamienkov. V každom prípade vytvoríte nádherný interiér, a pretože tento štýl patrí medzi najobľúbenejšie, ľahko nájdete doplnky a vyhovujúce zariadenie - stačí počas dovolenky nazbierať dobré nápady a navštíviť miestne obchodíky a trhoviská. Hoci existujú kľúčové prvky, tento vzhľad sa ustavične vyvíja, a navyše vôbec nemusíte bývať blízko vody, aby ste sa tešili z konečného výsledku.
Vankúše SOMMAR s efektom rozpitej farby. Váza na sviečku POMP, lampáš na sviečku MÖRKT. Predáva IKEA

Formy námorníckeho štýlu


1. Severský pobrežný štýl


je ovplyvnený najmä škandinávskym a novoanglickým štýlom. Novoanglický štýl je obľúbený aj v Severnej Amerike. Vzhľadom na veterné a chladné pobrežie by v interiéri nemal chýbať kozub. Steny sú zvyčajne obložené bielymi drevenými obkladmi.
Viacej v článku Severský pobrežný štýl

http://newenglandboating.com/
Severský novoanglický námornícky štýl

1. Stredomorský pobrežný štýl


Teplé klimatické podmienky sa odrážajú v stredomorských interiéroch. Každý má svoje špecifiká podľa krajiny pôvodu, za najvýraznejšie sa považujú grécky a provensálsky. Zatiaľčo grécky štýl je postavený na dramatickom kontraste snehobielej s tmavomodrou, farebná paleta provensálskeho štýlu je pastelová.

Santorini, Grécko
Stredomorský pobrežný štýl - Grécko
Stredomorský pobrežný štýl - Provensálsko

Štylizovaný stredomorský prímorský štýl - Provensálsko

3. Tropický pobrežný štýl


V tomto štýle prevládajú okrem miestnych vplyvov aj prvky koloniálneho štýlu. Z námorníckych motívov sú obľúbené témy pirátov, kópie starých námorných máp.

Thajsko
Izba mladých moreplvcov v koloniálnom štýle.
V koloniálnom štýle sa často používa i čierno-biely prúžok.

4. Moderný pobrežný štýl

Fantázii sa medze nekladú. Môžete si vybrať buď typickú modro-bielu barebnosť a doplnkami štýl len naznačiť, alebo naopak - použite tradičné doplnky a zvoľte nobvyklú farebnosť. Interiér v námorníckom štýle nemusí byť vždy modro-bielo prúžkovaný!
Námornícky štýl je tu len naznačený, a predsa jasne čitateľný.
Odvážne dekorovaný moderný interiér v námorníckom štýle.
Béžovo-biela farebnosť - a predsa námornícky štýl.
Detská izba s pirátskou loďou
KARE design: Regál na víno Boat Trip Vino

STENY
Vneste do svojho domova spomienku na more, piesok a slnko prostredníctvom stien, ktoré budú vyzerať ako vyblednuté od slnka. Najvhodnejšie riešenie predstavuje drsná omietka alebo maľovka so zrnitou textúrou a perodrážkové obloženie, ktoré pripomína klasické obloženie lode metódou prekrývania dosiek.

Detská izba v námorníckom štýle


Na vytvorenie plážovej atmosféry sa najlepšie hodia rustikálne textúry, hoci klasická modro-biela kombinácia a modernejší pobrežný vzhľad inšpirovaný Karibikom - s hladkými stenami, ktorých farba hovorí sama za seba - zaberú takisto veľmi dobre.

Všeobecným pravidlom je, že vzorkovaným stenám sa treba vyhýbať, ak však chcete zvýrazniť morskú tematiku motívmi plachetníc alebo pláže, či vniesť tropický prvok morskými rybami namaľovanými pomocou šablón, obmedzte sa iba na okraje alebo len na jednu ťažiskovú stenu, aby výsledný efekt nebol gýčovitý.

Pre jemný textúrovaný vzhľad maľovky sa inšpirujte piesčitými plážami, pre perodrážkové obloženie zasa obkladom lodí, a ak chcete vytvoriť odvážnejší vzhľad, inšpirujte sa vodou a namaľujte vrstvené vodorovné pruhy.

Hladký povrch stien sa dá akceptovať jedine vtedy, keď sa rozhodnete pre krehké, modro-biele aranžmán, ktoré svedčí uhladenejšiemu a elegantnejšiemu vzhľadu.

Petrolejový lampáš, 4 HOME

Stolná lampička Nature Vertical, foto KARE design

468x60-price.jpg
Eva Stalder

Eva Stalder

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Autorské práva: Eva Stalder. Používa službu Blogger.