Horúce novinky
recent

Art Deco

Hotel Imperial v Prahe, 1914, zdroj: B-Praha.cz
Štýl art deco vznikol v Európe, predovšetkým v Paríži a rozšíril sa do celého sveta, najmä do Ameriky.
Vládol až do vypuknutia druhej svetovej vojny.

Art deco alebo art déco bol populárny smer v umení od roku 1920 do 1939, ktorý ovplyvňoval architektúru, dizajn interiérov a priemyselnú architektúru, módu, maľbu, grafiku a film.

Tento smer spájal rozličné štýly začiatku 20. storočia, vrátane konštruktivizmu, kubizmu, modernizmu, Bauhausu, secesie a futurizmu. Jeho popularita vrcholila počas 20. rokov. Hoci mnoho hnutí malo politické alebo filozofické korene alebo sklony, art deco bolo iba dekoratívne. V tom čase bol tento štýl veľmi elegantný, funkčný aj ultramoderný.

Art deco vyznačuje používaním materiálov ako hliník,  nehrdzavejúca oceľ, glazúra, vkladané drevo, žraločia koža (šagrén) a koža zebry. Typické pre tento štýl je smelé použitie stupňovitých foriem v architektúre.

Štýl je luxusný, dramatický, elegantný.
Hotel Imperial v Prahe, 1914, zdroj: B-Praha.cz

Nádhernou ukážkou spojenia exteriérov v štýle art deco s prvkami kubizmu a interiérov doplnených neskoro secesnou mozaikovou výzdobou je hotel Imperial v Prahe, postavený v roku 1914. Hotel navštevoval Franz Kafka, býval tu leoš Janáček a v jeho slávnych interiéroch sa nakrúcal film Kristián v hlavnej úlohe s Oldŕichom Novým. Hotel bol rekonštruovaný v roku 2007. Viacej o hoteli Imperial v Prahe nájdete na:
http://www.hotel-imperial.cz

Zariadiť si v dnešnej dobe celý byt v tomto štýle by bolo už trochu nepatričné. Ale použitie niekoľkých výrazných "šperkov" z tohto štýlu dodá modernému a strohému súčasnému interiéru ten správny nádych luxusu.

Súvisiace články:
Art Deco na írsky spôsob









Kvalitná reprodukcia od Gustáva Klimta: Bozk
















Gustav Klimt: Strom života





čalúnená stolička z makasarového dreva
Spoločnosť THEODORE ALEXANDER vyrába kvalitné repliky nábytku v štýle Art Deco. Bližšie informácie nájdete na stránkach dovozcu do ČR:
http://www.steff-nickolson.com


príborník s mramorovými doskami, mosadznými úchytkami

Eva Stalder

Eva Stalder

1 komentár:

Autorské práva: Eva Stalder. Používa službu Blogger.