Horúce novinky
recent

Hygge – dánsky kľúč ku šťastnému životu a… ku bývaniu


Dáni sú už dlhé obdobie považovaní za najšťastnejších ľudí na svete. Čomu vďačia za takéto označenie? Vďaka svojmu výnimočnému prístupu k životu zvanom hygge. Pod týmto tajomným slovom sa skrýva filozofia, ktorej základom je hľadanie šťastia aj v tých najjednoduchších situáciách. Ako sa naučiť žiť a bývať v zhode s filozofiou hygge? Štylistky Westwing predstavujú niekoľko bodov.

Dánske slovo hygge je ťažké preložiť do slovenčiny. Je to slovo opisujúce chvíle šťastia, rodinného šťastia, rodinného tepla, blízkosti a s nimi spojený pocit komfortu. „Hygge je životný štýl, ktorý oslavuje malé aj veľké radosti všedného dňa. Navodzuje pocit duševného pokoja a vyvažuje stres, ktorý každodenne zažívame,“ povedala Delia Fischer, zakladateľka a kreatívna riaditeľka Westwing.sk. Ranný dúšok kávy, prechádzka po prírode, obed s priateľmi... Žiť hygge znamená hľadať krásu v maličkostiach prítomného okamihu, vďaka ktorým sa náš život stane šťastnejším.



Vzťahy s blízkymi

K základom hygge patrí aj pestovanie vzťahov s blízkymi. Naučme sa čerpať čo najviac radosti z času stráveného spoločne. Oplatí sa začať spoločným stolovaním. Aj počas bežného uponáhľaného života si skúsme nájsť čas aj na spoločné raňajky či večeru. Keď sa nám podarí zhromaždiť najbližších pri jednom stole, vypnime televízor a odložme telefóny bokom – rozprávajme sa. Počas voľného večera myslime na priateľov. Pozvime ich k sebe domov, uvarme niečo výborné, naaranžujme stôl. Pokojne a s odstupom – to je základná vlastnosť hygge. Jednoducho sa tešme časom stráveným spolu.


Čas pre seba

Hygge označuje chvíle, v ktorých sa cítime bezpečne a komfortne, uprostred ľudí, ale takisto je dôležité aj umenie nájsť si čas pre seba. Všetko, čo spôsobí, že sa cítime šťastnejšie, je možné nazvať hygge – hodiny fitness, čas strávený pri knihe, kulinárske príjemné chvíle ako pohárik vína, dobrý čaj či kúsok čokolády. Takýto moment oddychu, pri ktorom zabúdame na vonkajší svet a v ktorom môžeme dbať o seba a odpočinúť si. Naučme sa vytvárať si takéto chvíle.


Teplo, príjemne, útulne...

Obyvatelia z krajiny klasika detskej literatúry Hansa Christiana Andersena majú slabosť na dobrý dizajn. Klíma od októbra do marca obyvateľom tejto severskej krajiny obmedzí prístup k prirodzenému svetlu. To spôsobuje, že spoločenský život sa presunie do príbytkov – tie sa stanú svätyňou hygge. V tunajších interiéroch je najdôležitejšou útulná atmosféra, ktorú môžeme dosiahnuť úplne jednoducho - prostredníctvom výberu adekvátnych doplnkov. Mäkká deka, ozdobné prestieradlo, našuchorené vankúše a jemné svetlo vytvoria žiadanú klímu. Taktiež sa oplatí inšpirovať sa láskou obyvateľov tohto kráľovstva k doplnkom vyrobených z prírodných materiálov – prútené koše, kovové vázy či kožené koberce sú nadčasové. Spája ich jednoduchosť a elegancia, čo zaručí, že budú nádherne pôsobiť v každom interiéri. 




Kožušina Goat, 94,- €, www.westwing.sk
Svietnik Panier, 30,- €, www.westwing.sk
Čajová sada Magnolia, 15,- €, www.westwing.sk 





Eva Stalder

Eva Stalder

1 komentár:

  1. Páči sa mi, keď je ten dánsky štýl spojený aj so Škandinávskym. Len mi príde, že je to skôr vec klasických bytov a nie rodinných domov. Na druhú stranu, keď vám stojí na záhrade bio sauna ak tomu jednoducho máte doma taký ten príjemný hygge štýl so škandinávskou atmosférou, tak si buďte istí, že to fakt stojí za to. Lenže toto som videl akurát vo Fínsku.

    OdpovedaťOdstrániť

Autorské práva: Eva Stalder. Používa službu Blogger.