Horúce novinky
recent

Obývacia izba na balkóne

Len čo sa počasie ustáli, poputuje vonku i andulka.

Balkón môžete využívať rôzne, záleží len na vás, pre aký účel sa rozhodnete. Niekomu vyhovuje zariadiť balkón ako vonkajšiu jedáleň, zvolí si teda stôl a stoličky. Iný potrebuje skladovať napríklad bicykle alebo sušiť prádlo. Ďalší sa nezaobíde bez ležadla na opaľovanie.

Ja som sa rozhodla využívať svoj balkónik ako letnú obývaciu izbu. Od kuchyne je vzdialený celé jedno podlažie, s taniermi sem behať nebudem. Nanajvýš tak s kávičkou alebo s malým pohostením pre návštevy.

Výhľad namiesto televízora

Mám šťastie na jeden z najkrajších výhľadov v Prahe. Dívam sa na Střešovice a Kostel sv. Norberta, výraznú stavbu hotela Pyramida /všetci vravia, že stavba výhľad kazí, ale ja v nej vidím pomyselnú zaoceánsku loď/, Katedrálu Sv. Víta, Strahovský klášter i Petřínsku věž. Slnko ráno vychádza nad Pražským hradom, v podvečer ho osvetľuje zo západu surrealistickým svetlom. Najkrajšie sú nočné iluminácie.
Balkón má severovýchodnú orientáciu, opaľovať sa na ňom dá len do poludnia. Áno, bude tu obývacia izba s kresielkom, stolíkom a velikánskym "televízorom"! V letných horúčavách sa tu popoludní bude dať pracovať na notebooku v príjemnom chládku. Večer pri sviečkach popíjať červené a klábosiť.

Byt mám prenajatý, nechcem do neho príliš investovať. Drevené obloženie balkóna je pôvodné, musím ho rešpektovať.

Pražský hrad a Strahovský klášter počas súmraku.

 

Odolné materiály

Balkón je vonkajšie prostredie a je vystavený rozmarom počasia. Skúšajú ho dažde i prudké slnečné žiarenie. Vyberajte preto skutočne odolný exteriérový nábytok, obyčajné stoličky to neprežijú. Zvoľte si nábytok hliníkový, drevený z exotických odolných drevín /osvedčený je teak/ alebo lacnejšiu variantu z našich drevín, ošetrených nátermi pre exteriér.

Ja som zvolila plastové kresielko Vågö pre jeho moderný originálny dizajn a drevený stolík ÄPPLARÖ, ktorý korešponduje s existujúcim dreveným podlahovým roštom. Bývam sama a nechcem mať balkón preplnený nábytkom. Návštevám poslúžia vankúše položené rovno na drevenej podlahe.

Nízky nábytok dáva vyniknúť rastlinám.
Z kresielka mám radosť!

Textílie na balkóne?

Obývacia izba bez textílií je nemysliteľná. Aj tá balkónová, mäkké látky ju dokážu neuveriteľne zútulniť.  Nič nie je príjemnejšie, ako v horúcom lete stúpiť bosými nohami na bavlnený koberec. Nemám rada umelohmotné koberce a na dreve sa v horúcom lete spoteným chodidlám šmýka.

Nezdá sa vám biely bavlnený koberec pre balkón práve najpraktickejší? Opak je pravdou. Ako zmokne, tak aj rýchlo vyschne. Oblejete ho kávou alebo červeným vínom? Šupnete do pračky, biela bavlna sa dá vyvárať. Donekonečna. Tento koberec mám už niekoľko rokov, mohol by rozprávať, čo všetko na ňom už bolo vyliate! Pred praním ho predčistím v osvedčenom Vanish Oxi Action, operiem a zase je ako nový. Nechám trochu vysušiť a vlhký položím na drevenú podlahu, aby sa pekne vystrel.

I vankúše sa mi osvedčili. Kým som nekúpila nábytok, návštevy sedávali na koberci a na vankúšoch na taký ten orientálny spôsob.

Drevený podlahový rošt je pôvodný.

Splnený sen

Moja obývacia izba pod šírym nebom je hotová. Pridala som poličky a rôzne nevyhnutné serepetičky. Prázdninovú náladu prinášajú úlovky z absolvovaných dovoleniek. Rastliny sa mi už utešene rozrástli.
Ako sa vám páči? Takýto priestor si istú starostlivosť zaslúži.

Poličky z Ikea sú pod previsom strechy, nezmoknú.


Praktické rady pre milovníkov textílií na balkóne:

Tipy na odstraňovanie škvŕn od červeného vína
Tipy na odstraňovanie škvŕn od kávy
Tipy na odstraňovanie škvŕn od trávy 
Eva Stalder

Eva Stalder

8 komentárov:

  1. či cez deň, či v noci - je to nádhera. A kombinácia majiteľky, architektky, jej vtáčika a balkónu - tak to nemá chybu

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vtáčik si ma našiel sám, priletel cez okno.
      Ďakujem za milý komentár.

      Odstrániť
  2. Odpovede
    1. Ďakujem. Aj som si pri pribíjaní poličiek riadne klepla po prste :D
      O to mám väčšiu radosť, že som to zvládla.

      Odstrániť
  3. Krásne, niečo podobné chcem teraz zrealizovať na našom (momentálne takmer prázdnom) balkóne, vďaka za inšpiráciu :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jejda... ani som netušila, že sa to bude tak páčiť.
      Toto bola z núdze cnosť. Som v podnájme, takže samé lacné veci, nechcela som priveľa investovať.
      Kresielko je inak veľmi pohodlné!
      Ďakujem, potešilo.

      Odstrániť
  4. Evka, ďakujem za inšpiráciu.. Tiež som rozmýšlal, že šupnem na terasku koberec, ale nevedel som si to vôbec predstaviť a mal som obavy, že mi tú terasu opticky zmenší.. Ďakujem :)

    OdpovedaťOdstrániť

Autorské práva: Eva Stalder. Používa službu Blogger.