Horúce novinky
recent

Luxusná kúpelňa vytesaná do skaly

Fantázia interiérových dizajnérov nepozná hraníc. Čo by ste povedali na takúto luxusnú kúpelňu, vytesanú rovno do kameňa? 

Pôsobí priam posvätným dojmom, ako keby sa nachádzala v nejakej jaskynnej svätyni.

Prírodné skalnaté útvary sú v kontraste s hladkými keramickými obkladmi a modernými oválnymi porcelánovými zariaďovacími predmetmi s chrómovými armatúrami - a predsa spolu vytvárajú dokonalú harmóniu.



V tomto prípade ide o fantáziu, vysnívaný priestor. Nie sú to fotografie ale vizualizácie od dizajnérov, autormi sú Jesters Philip and Catherine.

Ťažko nájdete miesto, kde by ste si do skaly vytesali svoj príbytok. Ak sa vám však myšlienka návratu do jaskyne pozdáva, existuje spôsob, ako imitovať skalnaté útvary, prípadne "vytesať do sklay" vaňu, sprchový kút či umývadlo. Riešenie ponúka marocký štuk /tadelakt/, tradične používaný v marockých kúpelniach.



Marocký štuk

Marocký štuk alebo tiež tadelakt je stará technika, používaná už v starom Ríme. Jeho špecifická varianta pochádza z oblasti marockého Marrakéšu a odtiaľ má aj svoj názov. Ide o suchú minerálnu maltu na báze vápna, ktorú môžeme dofarbiť pigmentami na akýkoľvek odtieň. Pri správnej aplikácii získava štuk odolnosť voči vode a vysoký lesk, čím sa stáva ideálnym pre využitie do kúpelní.

Pre moderné interiéry ho objavil americký architekt Bill Willis, ktorý ho použil na stenách svojho domu v Marrakéši a podnietil tým veľkú vlnu záujmu o túto už takmer zabudnutú technológiu.

Tadelakt /vo voľnom preklade zanmená "leštiť"/ je možné ľubovoľne tvarovať. Nanáša sa oceľovými špachtľami alebo hladítkami, vytvrdzuje sa kameňmi alebo keramikou, leští hladítkami a po vyschnutí sa upravuje špeciálnym mydlom na báze olivového oleja, čím dochádza ku chemickej reakcii, ktorá spôsobí úplné vytvrdnutie vápna, jeho hydrofobizáciu a antibakteriálnosť.
Výsledkom je lesklá tvrdá "kôra", ktorá má vlastnosti ako glazovaný keramický obklad. 

Práca je to náročná a cena marockého štuku vysoká, pohybuje sa v rozmedzí 3000 - 3500 Kč/m2.

Jaskynné obydlia? 

Priestor kúpelne láka nielen ku očiste tela ale predovšetkým ku relaxácii. Ako by sa vám páčil relaxačný pobyt v umelej jaskyni? Rada sa dozviem vaše názory na takéto skutočne neobvyklé bývanie v komentároch.

Kúpelňa z marockého štuku.

V sivej pigmentácii je marocký štuk podobný leštenej betónovej stierke.
Tadelakt sa dá tvarovať a pigmentovať podľa chuti.


Zdroj: http://www.tadelakt-interiors.com/marocky-stuk.htm, http://www.tadelakt.cz/clanek/3/technologie/Marocky-stuk-tadelakt.html, http://decoholic.org, http://www.home-designing.com
Eva Stalder

Eva Stalder

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Autorské práva: Eva Stalder. Používa službu Blogger.