Horúce novinky
recent

Zázrak na 50 metrech čtverečních. Skvěle promyšlený byt s mezipatrem


Španělský architekt Héctor Ruiz-Velázquez stojí za proměnou půdního prostoru o velikosti 50 metrů čtverečních. Na této ploše vytvořil byt, který se díky vloženým patrům rozrostl na dvojnásobek. Bydlení v centru Madridu je navíc zajímavé použitým materiálem, keramika je téměř všude.




Architekt Héctor Ruiz-Velázquez dokázal vytvořit dokonale přehledný městský byt pro mladou dvojici, který má všechny náležitosti startovacího bytu: prostornou kuchyni propojenou s obývacím prostorem, kdykoliv přichystanou na setkání s přáteli a večírky, oddělenou ložnici pro chvíle odpočinku, pracovní kout i dostatek úložného prostoru. Přestože se toto všechno muselo vejít na pouhých padesát metrů čtverečních, nepůsobí byt zahlceně.



Ruiz-Velázquez rozčlenil prostor v různých výškách i úhlech a získal tak prostorovou flexibilitu, díky které se mu povedlo zvětšit užitnou plochu bytu. Aby vznikla nová zákoutí a prostory, musel Ruiz-Velázquez upustit od konvenčního způsobu uspořádání a dělení velkého prostoru příčkami na menší.

Obyvatelé bytu si tak mohou užívat volný prostor. Díky mezipatru vznikla jen polopříčka, která zčásti rozděluje a intimizuje byt, slouží jako základní panel kuchyňského koutu, jako knihovna i pracovní kout.
Dominantním prvkem bytu je keramika. Celý interiér je z keramických kachlí. Jsou nejen na zemi a zdech, ale i na stropech. Přesto apartmán nepůsobí díky dokonale rozvržené kompozici nijak stísněně ani chladně či sterilně.


Dlaždice se dostaly i na vyzděné nábytkové plochy jako jsou stoly nebo kuchyňská pracovní deska. Keramika, jejíž používání má ve středomořských státech staletími vybudovanou tradici, tak získala punc inovace a znovu se stala atraktivní.

Díky netradičním rozměrům, jako jsou například ultratenké a až 120 centimetrů dlouhé keramické lamely, lze vytvořit prostor, který vypadá jako by byl obložený bílými prkny. Ochlazující prvek keramiky v madridských parných letních dnech je pak další výhodou.




Keramické panely se pokládaly a obkládalo se jimi speciálním suchým systémem. Na jeho vývoji a používání, stejně jako na realizaci podkrovního bytu, se významně podílelo španělské sdružení výrobců keramických obkládaček (Ascer). Při technologii instalování nevzniká žádný nepořádek a práce není ani hlučná.

Vše probíhá velmi rychle – přestavba celého bytu, od zahájení až po nastěhování trvala pouhý měsíc. Nejpůsobivější na celém španělském systému je ovšem to, že obložení lze celé rozebrat a pohodlně ho znovu sestavit na jiném místě.
Za vznikem tohoto unikátu stála snaha vybudovat ekologický a nadčasový produkt, který budou moci lidé využívat i všude tam, kde si dosud nebyli keramiku příliš schopní představit.

Krémově bílý interiér je vybaven velmi pečlivě vybraným retro nábytkem a doplňky. Styl opěvuje design poloviny minulého století. V obývací části je příborník od amerického designera George Nelsona, vyrobený pro nábytkářskou společnost Hermana Millera, a židle od Hanse Jørgena Wegnera, dánského designera, který se velkou měrou zasloužil o popularitu severského nábytkářského stylu ve světě. V pracovně je židle od Arne Jacobsena.

Prostor dotváří retro lampy z počátku 60. let minulého století od italského designéra Achilla Castiglioniho. Na zdech visí portrét čínského diktátora Mao Ce-tunga nebo bizarní sbírka šestnácti zaoblených retro zrcadel z Ruiz-Velázquezova oblíbeného madridského obchodu El Transformista.V koupelně i kuchyni jsou luxusní armatury značky Dornbracht.
Architekt Héctor Ruiz-Velázquez vede od roku 1992 v Madridu vlastní architektonické studio. Zamiloval se do tradiční kachlové architektury, které se ale snaží dávat soudobou tvář. Velmi úzce spolupracuje se španělskými keramickými závody. Mimo jiné i s tradičním španělským výrobcem, společností Levantina, která se specializuje na přírodní kámen a moderní zpracovatelské technologie.

































Autor: pro iDNES.cz
Zdroj: http://bydleni.idnes.cz/maly-mezonet-s-keramickymi-obklady-du1-/architektura.aspx?c=A120327_100613_architektura_web
Fotografie: http://www.archello.com/en/project/ascer-ceramic-house-unlimited-space
Fotograf: Pedro Martinéz

Eva Stalder

Eva Stalder

6 komentárov:

  1. Tak přesně takový byt by se mi strašně líbil, plánujeme brzy koupit byt v Praze, tak zkusím tuto představu nějak šikovně navrhnout manželovi, uvidíme co z toho nakonec bude. Určitě dám vědět jak jsem dopadla :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Konštrukčne je to dosť náročné, ale ak je manžel šikovný...
      V Prahe sú "patra" rozšírené, ale ak by sa vám podarilo takéto, bola by to bomba.

      Odstrániť
  2. Nice post! Thanks!

    https://cgifurniture.com/

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Wau to vypadá dost zajímavé, hlavně to mezipatro nad tou knihovnou, tohle už jsem někde viděla že je spaní jakoby třeba nad kuchyní, ale říkám si jestli nemá takové bydlení klimatizaci, tak nahoře musí být v létě docela vedro. Ještě letos jsem se byla podívat na takový projekt bydlení Praha pro rok 2020 a taky tam mají zajímavě řešené bydlení.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Fakt nádherně vyřešené. Já jsem se byl nedávno právě dívat na jeden byt, kde bylo také podobně vyřešené mezipatro. Ten byt byl ale teda podstatně menší. Navíc ani ten stav nebyl nic moc. Snad jediná výhoda byla v tom, že všude byla nová laminátová podlaha, ale i tak by se na tom bytě muselo trochu zapracovat.

    OdpovedaťOdstrániť

Autorské práva: Eva Stalder. Používa službu Blogger.