Horúce novinky
recent

Farebné trendy v interiérovom dizajne pre jeseň 2015 - V. časť

Benátsky štuk na stenách vo vysokom lesku.

Sýta tmavomodrá farba je dôstojná, je to farba pre introvertov a melancholikov. 

Predstavuje hĺbku, rozvážnosť, koncentráciu, stálosť. Vhodná je najmä do priestorov, kde sa má človek cítiť pokojne a pohodlne, napríklad do spálne.


Ak sa rozhodnete pre tmavú modrú, všímajte si orientáciu miestnosti na svetové strany. Najvhodnejší je západ. V miestnostiach orientovaných na sever alebo na východ môže táto farba pôsobiť dosť pochmúrne.

Reflecting Pond - "zrkadliaci bazén"


je jednou z trendových farieb pre jeseň 2015 podľa spoločnosti Pantone. Nie je tmavomodrá ako tmavomodrá! Táto farba už podľa názvu predstavuje tmavomodrú s leskom



V kolekciách módnych návrhárov je prezentovaná predovšetkým v látkach s vysokým leskom, akými sú napríklad satén a lurex. Tento princíp možno v interiérovom dizajne aplikovať použitím podobných dekoračných látok a v čalúnení sedacieho nábytku.


Lesk na stenách docielite použitím luxusných štukov alebo tapiet s metalickým efektom. Ak máte radi minimalistický nábytok, dosiahnete želaný efekt použitím fóliovaného alebo laminovaného nábytku s vysokým leskom.

Zrkadliaci bazén...

Napoleonic Blue

Pre aký štýl je farba Reflecting Pond vhodná?



Glamour Style, opuletný štýl, ktorý dodáva priestoru formálnosť, tajomnosť a uplatní sa predovšetkým v obývacej izbe a v spálni. Použite kovové doplnky v zlatej a medenej farbe.

Francúzsky štýl pozná tmavomodrú farbu už dávno. Okrem vzorovaných tapiet a dekoračných látok v tejto farbe je v súčasnosti populárne natieranie starožitného nábytku farbou, ktorej sa hovorí Napoleonic Blue - ide o podobný odtieň tmavomodrej, ktorá svoj názov dostala podľa historických uniforiem. Kombinujte zásadne so strieborným kovom.

Moderný štýl. Tu najviac uplatníte nábytok s vysokým leskom v jednoduchom strohom dizajne. Z kovov je nejvhodnejšia nerezová oceľ.

Hodvábny lesk textilných tapiet a dekoračných látok. Francúzsky štýl.

Ako kombinovať tmavomodrú farbu v interiéri?


Popularita tmavomodrej farby vychádza predovšetkým z fascinácie vodou. Pripomína aj nebo a noc.
Všeobecne je modrá veľmi intenzívna farba, treba ju preto v rámci jednej miestnosti používať obozretne. Ak plánujete namaľovať na modro celú miestnosť, začnite radšej jedným kusom steny, skontrolujte, a ak sa Vám to umelecky a svetelne k danej miestnosti pozdáva, pokračujte ďalej. Podlahu k modrým stenám voľte svetlú a jemnú a ako materiál skôr parkety alebo koberec pre pocit tepla. Vhodnou voľbou môže byť i svetlá sivá.

Najkrajší efekt dosiahnete orámovaním steny vysokými bielymi podlahovými lištami a stropnými rímsami.

Najvhodnejšími doplnkovými farbami sú biela, béžová, svetložltá. Pri moderných interiéroch môžete v akcentoch /napríklad jedno kreslo, vankúše, keramika a podobne/ použiť akúkoľvek výraznú farbu.

Vedeli ste, že tmavomodrá sa používa aj ako farba stien v obrazových galériách? Farebné obrazy na takomto podklade výrazne žiaria. 

Obyčajnou bielou stenou by ste nikdy takýto dramatický efekt nedosiahli.
Obrázky: http://beautifulhabitat.blogspot.cz, http://www.homedecoration.gallery

Porovnajte s inými tmavomodrými farbami: 

Štuková omietka dodáva stene hĺbku.
Chlapčenská izba v tmavomodrej farbe.
Inšpirácia vo francúzskom štýle.
Eva Stalder

Eva Stalder

1 komentár:

Autorské práva: Eva Stalder. Používa službu Blogger.