Horúce novinky
recent

Nostalgia rokov tridsiatych

Byty z prvej republiky majú vždy svoje čaro. Zaujímavú dispozíciu, vysoké stropy, rôzne kumbálky, špajzičky a tiež milé nostalgické detaily napríklad v podobe mosadzného kovania na štýlových dverách. Tento byt 2 + 1 mal predovšetkým rozsypané a úplne zhnité podlahy, zastaralé rozvody inštalácií a rozbitú kúpelňu, ktorej kraľoval nevzhľadný boiler.

Rekonštrukcia bytu v Prahe 6 - Bubenči, 2013 

Autor: Eva Stalder










Dispozícia sa zmenila len nepatrne. Vo veľkej spálni vznikla zalomená polpriečka, ktorá oddeľuje rozsiahly šatník od lôžka. Kuchyňa v pôvodnom tvare L dostala tiež deliacu stenu, za ktorou je technické vybavenie bytu - boiler a pračka.

Majiteľka bytu si želala toskánsky štýl najmä z toho dobrého dôvodu, aby mohla použiť už existujúcu vitrínu, sedaciu súpravu a naozaj veľký konferenčný stolík.

Nie je to čisté Toskánsko. Materiály a farebnosť síce tento štýl evokujú - najmä dlažba a obklady vo svetlej terakotovej farbe. Nábytok z masívneho dreva v prírodnom odtieni, či s krémovým náterom je však skôr odkazom na klasické domácnosti v tridsiatych rokoch.
Vintage style v teplej farebnosti.

Nech sa páči, vstúpte!


Vstupné haly starých bytov majú neopakovateľné kúzlo.

Sú obrovitánske a spravidla majú vyššie stropy ako ostatné miestnosti. Obyčajne sa zariaďujú ťažko, pretože sú samé dvere. Táto hala ich má sedem. Predsa sa však našla jedna súvislá stena na štýlovú knižnicu.

Pohľad zo vstupnej haly do kuchyne
Všetky dvere sú pôvodné a mosadzné prvky vzorne vyleštené. Všimnite si milý detail - valcovité vankúše pri vstupných a balkónových dverách. Je to tak trochu daň za nostalgiu, tie pôvodné dvere predsa už len dobre netesnia. 

Nábytok bol vyrobený na mieru z masívneho dreva. Do obývacej izby išlo už existujúce zariadenie, ktoré bolo doplnené rozkladacím lôžkom pre hostí.

Byt je zrekonštruovaný naozaj veľmi precízne, nové dubové parkety s vysokými lištami dávajú priestoru punc luxusu a kvality, zlaté české ručičky odviedli dobrú prácu.
Pôvodné dvere na balkón sú nostalgickou spomienkou na staré časy

Kliknite na zväčšenie obrázkov!

Súvisiace články:
Toskánsky štýl

Text a foto: Eva Stalder
© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ 


Vstupná hala s knižnicou
Stena v kuchyni obložená tehlovým obkladom /Klinker/
Vintage kovová tabuľka
Kuchynská linka sa vyrábala na mieru z masívneho dreva
Sedaciu súpravu a konferenčný stolík si majiteľka priniesla z pôvodného bytu
Miniatrúrna ponurá kúpelňa je po obložení svetlým obkladom opticky oveľa priestrannejšia
Posteľ a nočné stolíky boli vyrábané na mieru

Eva Stalder

Eva Stalder

1 komentár:

Autorské práva: Eva Stalder. Používa službu Blogger.