Horúce novinky
recent

Vychytané úchytky nábytku: Neviditelné i krásné!

Moderní provedení úchytek dokáže pozvednout každý nábytek, Foto Kika
Víte, co dělá z bytu to místo, kde se cítíte dobře? Drobné, téměř nenápadné doplňky. Vypadají, že jsou samozřejmostí, ale přitom bývají dokonale promyšlené. A jde třeba o úchytky nábytku.

Autor: Marcela Škardová
Zdroj: Proženy.cz





Celkový dojem z dobře zařízeného bytu podtrhují takřka neviditelné, ale o to podstatnější detaily. Jedním z nich jsou například nábytkové úchytky. Je jich nepřeberné množství typů a k různě zařízenému interiéru se hodí odlišné druhy. Drobnost, kterou zpravidla neřešíte v první řadě, pak dokáže udělat z poměrně nezajímavého kusu nábytku interesantní záležitost.
Někdy ale také můžete dát přednost nábytku, který už ani žádné úchytky nepotřebuje.


Foto: Eva Stalder Design

Návrat do minulosti


Bytová architektka Eva Stalder vysvětluje, jak se nábytkové úchytky dělí z pohledu stylu na rustikální, retro a moderní.

Foto: Bellarose
„Rustikální jsou zpravidla z mosazi, hliníku, porcelánu, lakovaného kovaného železa a podobně. Jednu z novinek na trhu představují úchytky ve stylu shabby chic, což je vlastně mix národních stylů, například provensálský či švédský, kombinovaný s moderními prvky. Můžou být záměrně oprýskané i originálních tvarů, třeba v podobě vidličky,“ říká odbornice.

A dodává, že retro úchytky připomínají ty, které se používaly u nábytku vyráběného v 60. a 70. letech minulého století – často mívaly kruhový tvar. 
V moderním retro nábytku můžou sehrát i roli výtvarného prvku, nezřídka se používají větší tvary či pestré barvy, z materiálů se sází hlavně na dřevo či plast.

Tradiční porcelánové úchytky oživí například komodu nebo nábytek v dětském pokoji. Na foto (zleva): Red leaves s dekorem listů za 94 Kč, Sarah gold za 91 Kč

Originální úchytky ze staromosazi v designu Monique Beaudry značky Siro stoprocentně zaujmou, kus za 94 Kč

Foto: BEDEKO

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Moderní provedení


Největší skupinu představují moderní úchytky, pro něž jsou typické strohé geometrické linie a stříbřitý lesk (hliník, chrom, nikl, nerez ocel). „Stále se používají i plastové, přestože jsou takzvaně out. A to nejlépe v původní barvě, protože jakákoli dodatečná úprava, například pochromování, se z plastu postupem časem ošoupe. Naopak dobrou volbou – když chcete trendy vzhled a zároveň praktické řešení – jsou zapuštěné úchytky, které se používají například u kuchyňských linek,“ uvádí Eva Stalder.

A Martin Dusík ze společnosti Trachea doplňuje: „Novinkou na trhu jsou takzvané kazetové úchytky, kdy se stisknutím spodní části úchytky vyklopí úchopové madlo, které se automaticky sklopí poté, co ho přestanete držet.“
Foto: Hettich

Foto: Hettich

Designové tvary úchytek ProDecor. Na foto (zleva): Marta a Cosa, cena k doptání u distributorů.

Další ukázka moderního provedení: v jakémkoli místě středu úchytky Touch-in se stačí dotknout, vymáčknout a za hranku, která je ve vnější části, vytáhnout třeba šuplík. Touch-in se prodává i ve hranatém tvaru s nerez nebo chromovaným vzhledem, cena k doptání u distributorů

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Úchytky v podobě otvorů


Rovněž existují i úchytky, jež jsou nedílnou součástí nábytkových dvířek či čel šuplíků; jde o vyfrézované otvory pro prsty nebo záměrně „ubranou“ část, za niž lze třeba dvířka uchopit. Něco jiného pak jsou úchytky zafrézované do těla dvířek, ani ty však nevystupují do prostoru. Také se prodává nábytek, často do dětských či studentských pokojů, případně koupelen, kde úchytka vlastně není – nahrazuje ji prázdný, zpravidla kruhový či oválný otvor. 

Foto: Designoutlet
Zásuvky se u komody Octavia vytahují úchopem za vyříznutý otvor (dřevo + MDF, 75 x 68 x 32 cm, za 5370 Kč)
 
Úchytky z matného hliníku se do nábytku zafrézují tak, že mu poslouží, ozdobí ho, a přitom z něj nijak nevystupují. Lze je použít do jakkoli širokých dvířek
Foto: Nábytek Říha

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jde to i bez nich


Chcete jít s dobou? Zaměřte se na nábytek v bezúchytkovém provedení. Obáváte se, že pak budou dvířka či čela šuplíků špinavější? Pokud použijete otevírání na mechanický či elektrický pohon, problém nevznikne. Takto vybavená dvířka, výklopy či šuplíky netřeba rukou otevírat/vytahovat až do konce, stačí se jich dotknout či na ně poklepat.

Foto: Blum
„Případné otisky prstů na dvířkách s vysokým leskem přetřete například mikrovláknem, u nábytku v matném provedení z fólie či lamina v podstatě není nic vidět, o dřevě nemluvě. Ve skutečnosti je údržba bezúchytkového nábytku mnohem jednodušší než toho s úchytkami,“ vysvětluje Eva Stalder.

A přidává další výhodu bezúchytkového řešení: na první pohled není vidět, že jde o úložný prostor. „Tak lze vytvářet velké úložné sestavy od podlahy ke stropu, které se v důsledku tváří třeba jako zajímavý obklad nebo výtvarný prvek.“

Pokud chcete oživit starší nábytek, například v kuchyni, zkuste to třeba s novými úchytkami.


Foto: Blum
Nábytek bez úchytek půjde snáz otevírat s mechanickým systémem, v tomto případě se použil Tip-on, kdy na dvířka stačí zatlačit (zavřete je rovněž lehkým přitlačením nebo u zásuvek jemným švihem)


V moderní kuchyni nejčastěji otevíráte prostor pod dřezem, kde jsou koše na tříděný odpad. Právě tady vám zjednoduší práci elektrický systém Servo-drive uno, na dvířka lze zatlačit třeba kolenem či bokem a stejně je i zavřít (cena systému bez DPH se pohybuje mezi 3000 až 4000 Kč)

Bezúchytková koupelnová skříňka Storm je nejen elegantní, ale i praktická – ani v malém prostoru se nelze poranit o úchytku, která neexistuje (skříňka o šířce 120 m, cena včetně mechanického dotykového ovládání šuplíku od 12 990 Kč)
mtnabytek11-468x60.jpg
Eva Stalder

Eva Stalder

3 komentáre:

  1. Pekne spracovaný článok. Viem, že úchytky dokážu urobiť nábytok iným, zaujímavým. Konkrétne my doma sme ich menili na našej kuchynskej linke a bola to určite zmena k lepšiemu. Dokonca v dnešnej dobe obchody ponúkajú veľký výber úchytiek, normálne je ťažké si vybrať. Sú krásne a nápadité.
    katharine-fashionisbeautiful

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ja osobne som za klasické úchytky, čo možno najväčšie. Tie kruhové úchyty, čo so zatláčajú dnu sú veľmi nepraktické, sú dosť silné tak sa ťažko zatláčajú a je to ,,nepriateľ nechtov,,. TIP - ON, teda čo sa dvierka zatlačia je nepraktické z hľadiska údržby (málokto má pri varení čisté ruky). Samozrejme je to individuálne ale zákazníčky mi zvyčajne stavia na praktickosť - veľké úchyty, ľahko dostupné (žiadne šmátranie po zafrézovaných profiloch) a pod. Úchytky na komodičky a skrinečky malé sú iná kategória, tam sa môže dizajnér pekne vyblázniť a kľudne tam dať aj malé knopky.

    OdpovedaťOdstrániť

Autorské práva: Eva Stalder. Používa službu Blogger.