Horúce novinky
recent

Byt pre grafikov


Rekonštrukcia bytu z povojnových rokov v Rokycanoch.
Autor: Eva Stalder, www.evastalder.com

Predchádzajúci byt, ktorý som riešila, bol rekonštrukciou z rokov tridsiatych. Tento byt je v bytovom dome z povojnových rokov... Zlaté roky tridsiate! Stavby, ktoré sa narýchlo stavali po vojne sú... strašné. Ide o takzvaný tehlový skelet, čo znamená, že v strede dispozície sú nosné piliere o hrúbke 500 mm /v prípade tohto domu majú rozmer 1200 x 500 mm/, čo samo o sebe nie je nijaká tragédia...



Zato priečky hrúbky 65 mm /s omietkou slabých 85 mm/ nevyhovujú ničomu. Nespĺňajú podmienky pre zvukovú izoláciu, nedajú sa nimi ťahať vodovodné a hlavne odpadné inštalácie a božechráň na ne niečo ťažkého zavesiť! Zavŕtate do steny, sype sa PAPRIKA.

Z pôvodných materiálov sa nedá použiť nič. Podlahy zlé, obklady nanič, na oknách bakelitové kľučky... Takže novým majiteľom nezostalo nič iného, len prerobiť všetko od gruntu.

Nespornou výhodou bytu je veľká vstupná hala a dispozícii pomohlo, že majitelia prikúpili aj vedľajšiu garsónku, z ktorej vznikla spálňa s vlastnou kúpelňou. Boj o centimetre sa zvázal v kuchyni a v jedálni. Tá vyšla dispozične rovno pod mohutný preklad, ktorý bude prekrytý sádrokartónovým podhľadom. Byt má našťastie vysoké stropy.

Artefakty, ktoré visia na stenách, si majitelia prinesú z pôvodného bytu. Skladba obrázkov v obývačke napokon ovplyvnila aj tvaroslovie. Štvoruholník a kruh.





Vstupná hala úplne zmenila svoj vzhľad. Namiesto nevzhľadných šachovnicových dlaždíc je položená plávajúca podlaha v dezéne morskej trávy. Úložný priestor je riešený netradične - skriňa je schovaná za novou priečkou, ktorá nadväzuje na mohutný preklad a predovšetkým pri vstupe do bytu zakrýva pohľad na dvere do komory. Namiesto stoličky na pohodlné prezúvanie boli použité nízke komody ako praktický úložný priestor na rukavice, šály, čiapky... Nechýbajú dva botníky. Farebný artefakt na zadnej stene si majitelia prinesú z terajšieho domova, grafika na stene vo forme veľkoplošnej tapety bude ich vlastným dielom.

Celý byt bol riešený vo veľmi decentnej farebnosti, ktorej dominuje odtieň mocca svetlohnedej farby.

Kliknite na zväčšenie obrázkov!

Návrh interiéru som robila systémom "online", čo znamená, že okrem fotografií a pôdorysu som nemala k dispozícii nič iného.
Dokonca som sa ani nestretla s majiteľmi. Dostali tieto vizualizácie, výkresy s podstatnými kótami, odporúčania na materiály, nábytok, presné vzorky farieb... a práve realizujú.

Tu je dnešná reakcia klientky, urobila mi radosť:  
Jinak Vám musíme složit obrovskou poklonu... Byt vypadá naprosto úžasně a nejlepší je, že aniž jsme viděli obě barvy (bison 16 a olive 12) před malováním, jsou přesně podle našich představ a krásně do interiéru zapadnou. 
















mtnabytok21-468x60.jpg
Eva Stalder

Eva Stalder

3 komentáre:

  1. Veľmi pekný bytový interiér...

    OdpovedaťOdstrániť
  2. To je tapeta s imitáciou zvieracích kožušín???

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Sú to tapety z kolekcie Rasch - African Queen. Stačí zadať do Googlu a určite nájdete českých a slovenských predajcov.

      Odstrániť

Autorské práva: Eva Stalder. Používa službu Blogger.