Horúce novinky
recent

5 znakov totálnej zamilovanosti do francúzskeho vidieckeho štýlu

Photography by Tim Beddow/Interior Archive


1. Zbierate modro-biely porcelán

Nielen, že máte radi modro-biely čínsky porcelán a hrdo ho vystavujete, ale možno ste svojej zbierke prispôsobili i celú kuchyňu. Kuchyňa na obrázku hore je typickou reprezetáciou francúzskeho štýlu - od kockovaných bielo-modrých ľanových utierok až po modrý príborník.
Photography by Pinterest

Väčšina starého francúzskeho porcelánu bola vyrobená v Normandii. Tento bielo-modrý porcelán podľa čínskych vzorov začali vo francúzskom Neverse vyrábať... traja talianski bratia.
Photography by Pinterest


2. Myslíte si, že toile je vhodné umiestniť úplne všade

Zatiaľ, čo väčšina ľudí volí jednofarebné poťahy a závesy, ktoré dopĺňjú vzorkovanými vankúšmi, vy ste presvedčení, že francúzsky dekor, nazývaný toile, je ideálnou voľbou úplne všade - na steny v tapetách, na čalúnenie sedacieho nábytku i na obliečky.
Photography by Pinterest
Photography by Stefano Scata/Interior Archive
Photography by Pinterest

Toile bolo v skutočnosti po prvýkrát vyrobené v Írsku v polovici 18. storočia a rýchlo sa udomácnilo v i vo Francúzku. Preklad slova toile je "plátno plátna" - v prenesenom význame plátno na maľovanie plátna. Na neutrálnom podklade sa opakuje zložitý vzor, spravidla s pastorálnymi idylickými vidieckymi výjavmi alebo s kvetmi.

3. Váš masívny nábytok je biely a oprýskaný

Hoci určite súhlasíte s tým, že prírodné drevo je krásne, doma ho ale s radosťou natierate bielou farbou, prípadne pastelovými farbami.
Photography by Christopher Drake

Predchodcom dnešných kriedových farieb, ktoré sa používajú najmä na natieranie provensálskeho nábytku je zmes haseného vápna, soli a kriedy. V 18. storočí sa touto zmesou natierali stodoly, stropy v domoch i podlahy. Bol to spôsob, ako udržať stavby čisté a hygienické.

4. Milujete kované železo v interiéri


Niekto by povedal, že ťažké tepané železo je len pre záhradný nábytok. Vy však viete, že pohovka s kovanou opierkou bude pôsobiť mimoriadne útulne vďaka hrubému matracu a množstvu vankúšov. Navyše vydrží celé storočia.
Photography by Simon Upton/Interior Archive

Pôvodne sa kované železo používalo len na zbrane a nástroje. Začiatkom 16. storočia sa však stalo sofistikovaným a vysoko dekoratívnym - ako je možné vidieť na kovaných ornamentálnych bránach po celom Francúzsku i na tejto sofe.

5. Krištáľový luster nesmie chýbať!

Je celkom jedno, či inklinujete ku elegantnému francúzskemu palácovému štýlu, alebo uprednostňujete rustikálny vidiecky vzhľad. Lásku ku francúzskemu dekorovaniu interiérov na vás určite prezradí krištáľový luster.
Photography by Pinterest

Krišťáľové lustre sa počas posledných siedmich storočí stali prestížnym symbolom dobrého vkusu, bohatstva a noblesy. V období renesancie prinášali žiaru do palácov francúzskeho kráľa Ľudovíta XV.

Páčil sa vám článok?
Zdieľajte ho so svojimi priateľmi!


Eva Stalder

Eva Stalder

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Autorské práva: Eva Stalder. Používa službu Blogger.