Horúce novinky
recent

Ako schladiť byt či dom bez klimatizácie? Tipy a triky

Ventilátor Arden Pedestal
Už nám zase začínajú teploty prekračovať 30 ˚C. Keďže sa väčšine z nás nepodarí tráviť celé leto pri vode, musíme sa s teplom vo svojich príbytkoch nejako vysporiadať.

Zozbierala som pre vás tipy a triky, ako schladiť byt alebo dom, či aspoň zmierniť teplo vo vašom obydlí aj bez klimatizácie.

Na získanie tepelnej pohody a vyhovujúcej mikrolímy v byte, či dome je ideálne myslieť už pri stavbe domu alebo si to stanoviť ako jedno z kritérií pri kúpe, či prestavbe bytu. Kvalitné zateplenie obvodovej konštrukcie, efektívne tienenie alebo iné riešenia (ako napr. zelená strecha, či viackomorové okná) si ale zrejme nemôže väčšina z nás dovoliť zaviesť ihneď.

Takže aspoň niekoľko tipov, ako si vytvoriť pohodu svojpomocne a šetrne.

Jednoduché tipy ako schladiť byt:

1. Efektívne tienenie – snažte sa čo najviac zabrániť prieniku priameho slnečného svetla do interiéru, pomáha to udržať si priestor trochu chladnejší. Účinnejšie ako bežné vnútorné žalúzie sú vonkajšie žalúzie alebo rôzne tieniace prvky, ktoré zabránia prehrievaniu fasád a okenných tabúľ.
Príklad na tienenie obytnej terasy z horúceho Vietnamu pomocou bambusových rohoží, MM+ Architects
MM+ Architects

2. Skúste okno, ktorým vetráte, zatiahnuť vlhkým závesom. Toto je starý trik, ktorý používajú napríklad Taliani. Každé ráno nastriekajú závesy vodou.
Keď vzduch prechádza vlhkou látkou, ochladzuje sa. Podobne sa dá zvlhčiť sieťka proti hmyzu, ktorá sa najčastejšie nachádza na otvorenom okne.



3. Bez ventilátora to nepôjde. V horúcich dňoch vzduch stojí a prehrieva sa, musí sa rozprúdiť ventilátorom. Ventilátorov na trhu je neúrekom, okrem tých klasických vrtuľových existujú i bezpečnejšie bez vrtule. Výrobcovia čoraz viacej kladú dôraz i na dizajn, novinkou sú stĺpové ventilátory, naozaj to už nemusí byť ten ventilátor, ako ho poznáte.

Stĺpový ventilátor ECG FS 91T, tpd.sk
Podlahový ventilátor Stadler Form Otto v retro štýle, obal je z bambusu, GLOBALCARE
Ventilátor bez vrtule Turbo Jet, ZAMALOPENEZ
Vežový ventilátor BTF002X značky Bionaire, BIONAIRE
Stropný ventilátor so spätným chodom Westinghouse Airplane II 78655, DALAP

Stojanový ventilátor Sencor SFN 9011SL s tromi rýchlosťami a štyrmi funkciami dokáže vzduch ako ochladiť, tak aj zvlhčiť. Súčasťou ventilátora je aj diaľkové ovládanie, takže môžete ventilátor ovládať pohodlne z pohovky. Funkcie: letný ventilátor, zvlhčovač vzduchu, ochladzovač vzduchu, funkcia ionizácia - efekt "sviežeho vzduchu po daždi".

Zo stropných ventilátorov si vyberte vybavený spätným chodom pre letnú a zimnú prevádzku. V lete stropný ventilátor fúka vzduch dole a príjemne chladí, naopak v zime nasáva zo spodnej časti miestnosti studený vzduch ku stropu a teplý vzduch, ktorý sa hromadí pri strope, tlačí nadol, čo zníži Vaše náklady na vykurovanie až o 30%.

Koloniálny štýl
 
Koloniálny štýl


4. Miska ľadu pred ventilátorom. Podobne môžete miestnosť ochladiť, ak pred ventilátor postavíte misu ľadu a priestorom necháte prúdiť chladný vzduch.

Na rovnakom princípe fungujú  ochladzovače vzduchu.













Sencor SFN 6011WH ochladzovač vzduchu, biela, ponúka hneď 3 funkcie - letný ventilátor, zvlhčovač vzduchu a ochladzovač. Zvlhčovanie vzduchu sa dá samozrejme podľa potreby vypnúť.

5. Otočte ventilátor smerom von. Horúci vzduch tak dostanete z domu.

Prímorský štýl

Francúzsky štýl

Moderný štýl

6. Vyzbrojte sa rozprašovačom s chladnou vodou. „Polievajte sa a ovlažujte sa“ podľa potreby. Keď sa voda odparuje z povrchu vášho tela, ochladzuje vás. Tak získate pocit, že je vo vašej izbe chladnejšie. Dočasne pomáha aj ponorenie rúk do misky s ľadovou vodou.

7. Vypnite (alebo úplne odpojte) domáce spotrebiče. Zo zapnutého počítača, televízie, či nabíjačky sála do priestoru teplo. Veľa tepla sa do miestnosti dostane po otvorení dvier umývačky, ktorá práve skončila svoj program. Pri odstavení umývačky by si mal ale každý uvedomiť, koľko vody umývačka ušetrí oproti klasickému umývaniu riadov vo výlevke.

8. Keď vám doslúži klasická žiarovka vymeňte ju za úspornú. Postupný prechod na úspornejšie svetelné zdroje znamená aj to, že sa do osvetľovanej miestnosti šíri aj menej tepla. Úspornejšie LED svietidlá aj v tomto smere prekonávajú dosluhujúce klasické žiarovky.

Ultrazvukový zvlhčovač vzduchu a difúzor vône Lanaform - Living, MARKET24

9. Zvlhčovanie vzduchu.  Aj keď sa zdá, že je veľké sucho, absolútna vlhkosť je vyššia ako v zimných mesiacoch. Voda sa ale v horúčavách rýchlo odparuje, nezráža sa a nerosí. Ak by ste si v byte významne zvýšili vlhkosť, vyradíte jeden z najúčinnejších regulačných mechanizmov, ktorým je potenie. Pot sa nebude odparovať a človek len dosiahne efekt skleníka či trópov. Pot z človeka síce leje, ale neodparuje sa, takže sa telo neochladí.

Zvlhčovanie vzduchu by malo byť len miestne. Napríklad pre alergikov sú vhodné ultrazvukové prístroje, ktoré napr. pri pracovnom stole vytvárajú hmlu, ale celkovo sa vlhkosť v miestnosti nezvýši.
Ultrazvukový zvlhčovač vzduchu a difúzer vône Lanaform-Pure, MARKET 24

Ďalšie triky ako schladiť byt skôr ovplyvňujú psychiku a navodzujú zdanie chladnejšieho prostredia.

10. Pustite si zvuk dažďa alebo šumenie vĺn. Zvukové efekty alebo nahraté autentické ruchy môžu navodiť atmosféru chladnejšieho prostredia. Miestnosť sa síce neochladí, ale vďaka zvukom sa môžete cítiť chladnejšie.

11. Miestnosti zbavte aspoň dočasne kobercov, prikrývok a rôznych drobnôstok. Skúste namiesto nich vyplniť priestor rastlinami. Je to vizuálny trik, ktorý sa, rovnako ako sluchový trik vyššie, snaží oklamať myseľ. Nezakryté plochy vyzerajú chladnejšie, čo aj vzbudí pocit chladu.

Ako schladiť telo?

12. Osprchujte sa mierne teplou vodou. Ľadová voda totiž neprinesie efekt žiadúceho ochladnie, naopak - najskôr dôjde ku reflexnému zúženiu periférnych ciev, následne ku opaku - prekrveniu kože, čo sa subjektívne prejaví ako pocit tepla.

13. Pite teplý čaj a len mierne chladené nápoje. Ľadové nápoje môžu pri prehriatí organizmu vyvolať kŕčové bolesti.

Súvisiaci článok: Bydlení v létě: Interiérové triky, které vám „ochladí" domov! 


Living Styles na Facebooku. Staňte sa fanúšikom blogu a čítajte nové články priamo na FB!

Eva Stalder

Eva Stalder

6 komentárov:

  1. Dakujem Evka,uz aj idem vystriekat zavesy!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Evka ďakujem za tipy.. Chvaľabohu tie najväčšie horúčavy už máme za sebou.. Mne pomáha aj klasické žalúzie. Pointa je mať ho celý deň zastreté, toď vše :))

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Žaluzie pomôžu ale musia byť vonkajšie inak máte horúce okno a hreje ako radiátor. Mne sa nechcelo nič vŕtať tak som to riešila špeciálnou látkou ktorú stačí zacviknúť medzi okno. Volá sa to schladsk a stojí to niekoľko desiatok eur podľa velkosti okna.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. my mame zvlhcovac aj cistic vzduchu a aj ochladzovac orava v jednom a na schladenie a precistenie vzduchu je to perfektne - byvame v podkrovi a asi za 20 minut je uz v spalni dychatelne a vzduch je zvlhceny

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Moc vďaka za tipy, mám taký pocit, že tento rok sa budú naozaj hodiť :-) Ja som hlavne rada, že máme bazén, pretože ten ma vždy schladí dokonale. Kupovali sme ho tady :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Tiež si myslím že je dôležité mať v reštaurácii, podniku, bare nejaké zariadenie na odvod tepla. Zvlášť v lete sa to hodí. Chodiť do reštaurácie, kde nemajú zariadené vetranie je skoro o zdraví. A ešte horšie sú také tie krčmy pre miestne, kde si ani nedajú tú snahu zistiť Ako poskladať obrúsok alebo snáď aké príbory sa hodí k dezertu.

    OdpovedaťOdstrániť

Autorské práva: Eva Stalder. Používa službu Blogger.