Horúce novinky
recent

Art Deco na írsky spôsob

Slávna reštaurácia Trocadero v Dubline
Lietam pracovne na smaragdový ostrov približne 3-4 krát do roka a inak spolupracujem s írskou spoločnosťou Spirevision v oblasti grafického a interiérového dizajnu cez internet. 

Je skutočne zaujímavé pozorovať, ako sa pristupuje ku realizácii interiérového dizajnu v rôznych krajinách Európy.  V takom Švajčiarsku šéf realizácie sekíruje robotníkov (predovšetkým z Balkánu) tak, aby výsledok bol dokonalý. Občas je to trápenie, ale interiér je vždy tip-top. V Prahe sú preslávení Ukrajinci. Stretla som sa tu s majstrami rôznych profesií, väčšina mala vysokoškolské vzdelanie, nijaké skúsenosti, ale zato chuť sa učiť a zdokonaľovať. V Írsku najnovšie realizujú interiéry gastarbeiteri z Rumunska. Snažia sa, ale je to mordovisko. Skúsenosti rovnako žiadne a Íri samotní tiež nevynikajú v precíznosti.

Videli ste niekedy fotografie z dublinských ulíc? Všetko sa vedie po fasáde - najmä kanalizačné rúry, rozvody elektriny. U nás nepochopiteľná vec už od čias prvej republiky... O dizajne v bytových interiéroch v pravom slova zmysle sa ani nedá hovoriť. Byty v centre Dublinu navyše vynikajú absurdnou zvláštnosťou - majú tie typické výsuvné okná, čo by samo o sebe neprekážalo (okná sú fakt cool), až na to, že nespĺňajú tepelnotechnické normy už sto rokov. Čo v praxi znamená, že kúrite "do luftu", všetko teplo vyfučí cez coolové okná, ako keby tam ani neboli. Vraj ich zakazujú vymieňať pamiatkári.  Neverím. Určite sa dá vyrobiť replika pôvodného okna s tepelnoizolačným sklom. A s inak konštruovaným rámom... no,čistá katastrofa, ale to som už poriadne odbočila.

Ikonická reštaurácia v centre Dublinu

Reštaurácií, kaviarní a pubov je v Dubline neúrekom, však kde inde by mali byť?! Ich interiéry sú naozaj podnetné a v globále predstavujú typickú írsku mentalitu -  všetko musí byť tak útulné a domácke! O to viac ma prekvapila reštaurácia Trocadero v medzinárodnom štýle Art Deco, dômyselne dotiahnutého do najmenších detailov. Takmer som uverila, že som v Prahe! Jemné prúžkované tapety, všade zrkadlá s brúsenou fazetou, fotografie známych hercov. Divadelná reštaurácia s poriadnou dávkou bohémy a noblesy.

Zrkadlová stena zo zrkadiel s brúsenými fazetami pri vstupe do reštaurácie
Fotografie, bohužiaľ, nedokážu zachytiť tú skutočnú atmosféru.

Máte pocit, že ste vošli do iného sveta. Najprv čakáte pri bare na svoj rezervovaný stôl. Reštaurácia je vychytená, tu sa čakať patrí. Obzeráte si detaily. Je to dokonalé!

Divadelné.
Lesklé.
Noblesné.
Art Deco.

Fotografie:
http://www.trocadero.ie/
Eva Stalder

Súvisiace články:
Art Deco


Čakanie na stôl pri bare

Reštaurácia Trocadero v štýle Art Deco v Dzbline

Eva Stalder

Eva Stalder

1 komentár:

Autorské práva: Eva Stalder. Používa službu Blogger.