Horúce novinky
recent

Švajčiarske nájomné byty

Bývanie vo Švajčiarsku


Postaviť vlastný rodinný dom si dnes vo Švajčiarsku môže dovoliť naozaj len málokto. Ceny sú astronomické a stavebné úrady veľmi prísne. A tak až 70% precent Švajčiarov býva v nájomných bytoch, prípadne si prenajímajú rodinné domy.

 

 

Z núdze cnosť?


Nezdá sa, že by im to až tak veľmi prekážalo, je to maximálne pohodlný spôsob bývania. Byty na prenájom sú štandardne vybavené najnovšími elektrospotrebičmi - chladnička, mraznička, umývačka riadu, práčka či sušička prádla sú úplnou samozrejmosťou. Drahšie byty majú tiež zabudovanú mikrovlnnú rúru, kávovar. Ak sa vám niečo pokazí, stačí zavolať majiteľovi, platíte mu za to, že on má starosť s opravárom. Obyčajne sa to rieši tak, že vám spotrebič vymenia za nový.

Ako teda väčšinou vyzerajú švajčiarske byty?


Dnešné bežné nájomné byty vyzerajú navlas rovnako: biela kuchynská linka s čiernou pracovnou doskou z pravej žuly, biela kúpelňa, všade biela alebo antracitová dlažba /veľmi často aj v celom obývacom priestore/, v spálňach drevené podlahy, biele steny. Materiály kvalitné, elektrospotrebiče od najväčšieho švajčiarskeho výrobcu, montáž bezchybná. Interiérový dizajn naozaj nadčasový. Už sa len nasťahovať, je to dokonale čisté, vkusné, vzdušné - a náramne neosobné. V drahších bytoch sa na kuchynské linky používajú luxusnejšie materiály, napr. exotické drevo, prípadne sa použije aj kontrastná maľovka /národná červená - ako inak/.

Osobne si myslím, že ako základ je to vynikajúce, takto pripravený byt je ako biele maliarske plátno, na ktorom sa dá tvoriť.

Byty sa však aj po zariadení na seba podobajú ako vajce vajcu. Biela alebo čierna kožená sedacia súprava, minimum nábytku, sem-tam malý koberec a nejaký ozaj fajný dizajnérsky kúsok alebo starožitnosť. Domáci milujú svoju tradičnú farebnú kombináciu bielej, červenej a tmavohnedej /resp. čiernej/.

Byt na celý život? Kdeže!


Mnohé byty vyzerajú tak, ako keby sa domáci práve prisťahovali alebo sa sťahovať chystajú. Ono je to často veru tak. Švajčiari sa sťahujú niekoľkokrát za život a to nielen v rámci jedného mestečka či kantónu. Medzi sebou súťažiace kantóny majú rôzne výšky daní a odvodov, sociálnych dávok a podobne. Často je to ponuka práce, zmena rodinných pomerov alebo zvýšenie cien nájmu a hľadá sa nový byt.

Sťahovanie samotné nie je taká hrôza ako u nás. Nijakú pračku a spol. trepať so sebou netreba a väčšina nábytku sa rozpredá. Fungujú tu vo veľkom internetové aukcie, často sa ponúka nábytok za odvoz, za jeden frank a podobne. Vyjde to lacnejšie ako sťahováci. Domáci si potrpia na aktuálny dizajn nábytku, a tak nakúpia nový. Ceny značkového nábytku sú porovnateľné s cenami rovnakých značiek u nás. Nábytok z IKEA je dokonca lacnejší.

Švajčiari jednoducho neberú bývanie až tak vážne. Kvalita bývania je vysoká, prístup ku vlastnému domovu hravý. Návštevy sa nikdy nevyzúvajú, byty sa nezamykajú.

Švajčiarske byty.jpgText a fotokoláže: Eva Stalder
Fotografie sú z oblasti centrálneho Švajčiarska, kanton Nidwalden.

Zaujímate sa o švajčiarsky štýl bývania, švajčiarsky interiérový dizajn i tradičnú architektúru?
Staňte sa fanúšikmi švajčiarskeho štýlu na Facebooku! Pozrite si Swiss Style na FB.





Eva Stalder

Eva Stalder

12 komentárov:

  1. Až nato, že sa z tých bytov nedá vyberať, nakoľko je tak nedostatok cenovo prístupných bytov na nájom, že do úvahy prichádzajú aj staré byty. A tie už sú potom bez práčky, bez sušičky....a všetkej modernosti vymenovanej v článku. Podľa môjho názoru žijú Slováci v oveľa lepšie vybudovaných domoch/bytoch ako Švajčiari. Ale ako ste už spomenuli: "Švajčiari jednoducho neberú bývanie až tak vážne."

    OdpovedaťOdstrániť
  2. href="https://istanbulolala.biz/">https://istanbulolala.biz/
    MG5X

    OdpovedaťOdstrániť
  3. 1A223
    ----
    ----
    ----
    matadorbet
    ----
    ----
    ----
    ----
    ----

    OdpovedaťOdstrániť
  4. DE29FAlondra8721715. apríla 2024 o 18:48

    725D6
    ----
    ----
    ----
    ----
    ----
    ----
    matadorbet
    ----
    ----

    OdpovedaťOdstrániť

Autorské práva: Eva Stalder. Používa službu Blogger.