Horúce novinky
recent

Moderná prístavba k starej drevenici

Krásny príklad zvýšenia komfortu bývania v starej drevenici bez porušenia jej pôvodného stavu je z južného Rakúska. Tradičné dispozičné usporiadanie domu s dvomi izbami dnešným nárokom na bývanie dávno nevyhovuje, škoda by však bola storočnú drevenicu zbúrať. 

Riešením bola prístavba, ktorá sa nijako nesnaží imitovať historickú ľudovú architektúru, naopak, má vyložene modernú formu. Stará drevenica si tak celkom zachovala svoj storočný vzhľad.


Pôdorys drevenice aj s prístavbou. V pôvodnej drevenici (na pôdoryse vľavo) sa nachádza spálňa s veľkou kúpelňou a hlavný vstup do domu.


V spálni zostal pôvodný trámový strop, steny dostali nové drevené obloženie.


Zrekonštruovaná pôvodná pec.


Aj kúpelňa má pôvodný strop, nové drevené obloženie a v sprchovom kúte dokonca veľkoplošné sklenené panely. Toto riešenie určite nebolo lacné, má však svoj význam - panely chránia pôvodnú obvodovú stenu drevenice pred vodou. Stena zostala zachovaná a tvorí výrazný estetický prvok v interiéri novej, pristavenej časti.


Takto vyzerá stena z druhej strany: nachádza sa vo vnútri drevenej skeletovej prístavby s veľkými sklenenými plochami.


Obývací priestor v prístavbe s jedálenským kútom...


... a kútom kuchynským. Jeho zadnú časť tvorí kamenné murivo z rovnakého lomového miestneho kameňa, z akého bola kedysi postavená pivnica pod domom. Samotné vybavenie domu nábytkom je zmesou moderného a rustikálneho mobiliáru s dôrazom na podčiarnutie ľudovej architektúry. Napríklad závesy a všetky poťahy sú z čistého ľanu, moderný nábytok z masívneho dreva.


Domček je aj po prístavbe maličký, len 65 m2, ale so všetkým komfortom. Súčasťou novej prístavby je aj terasa s pergolou, bazénom, rybníčkom a s fínskou saunou.



Zdroj: www.puresleben.at

Eva Stalder

Eva Stalder

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Autorské práva: Eva Stalder. Používa službu Blogger.