Horúce novinky
recent

Návšteva po roku: byt pre mladých Strahovákov


Mladí manželia sa v čase, keď očakávali prvý prírastok do rodiny, rozhodli definitívne vyriešiť svoje bývanie. Zobrali si hypotéku a kúpili nádherný podkrovný byt pod Strahovským štadiónom - na skok od Strahovského kláštora, Pražského hradu a Petřína. Lokalita je to výborná ale i drahá. Keďže však išlo o holobyt v nadstavbe starého domu, cena nebola tak drastická, ako pri novostavbách celých bytových domov v tejto lokalite.

Nemusím hovoriť, ako dokáže taká hypotéka mladých ľudí drviť a manželia boli pripravení množstvo prác, spojených so zariaďovaním bytu, urobiť si i svojpomocne.

Hlava rodiny si veľmi želala mať byt v industriálnom dizajne, zatiaľ čo žena túžila skôr po niečom vzdušnom a po teplo pôsobiacich materiáloch. Interiér hlavného obývacieho priestoru je kompromisom medzi želaniami oboch manželov - vznikol tak moderný interiér s niektorými industriálnymi prvkami.


Vstupnému priestoru do bytu, ktorý zostal celkom otvorený do obývacieho priestoru, dominuje stena s betónovou stierkou a dizajnovým vešiakom. Všetky betónové stierky v byte robil majiteľ sám a veľmi zručne.

Do miniatúrneho priestoru pri vchodových dverách vošla i plytká skriňa s výsuvným vešiakom a so šuflíkmi na šály a rukavice. Poriadok a minimalizmus v predsieni vytvára príjemný kontrast ku priľahlej otvorenej a pestrej knižnici.


Vstupná hala vedie do súkromnej časti, kde sa nachádza kúpelňa a spálne. Sem som navrhla tmavosivý botník na celú výšku miestnosti a skriňu, ktorá nahrádza akýsi kumbál pre vysávač, žehliacu dosku a podobné potrebné veci, pre ktoré sa vždy v bytoch prácne hľadá miesto.


Schody vedú do priestoru pod strechou, kde je ďalšia kúpelňa, menšia galéria a veľká miestnosť, ktorej práve hľadáme využitie. Rodinka sa ide totiž opäť rozrásť o ďalšieho člena.


Obývacia časť bytu má otvorenú dispozíciu. Kuchyňa bola navrhnutá v jemnejšom, ženskom štýle, v kombinácii bielych skriniek s imitáciou dubového dreva. Na čelnej stene, ktorá je viditeľná z obývacej časti, si mladá pani želala mať čo najmenej skriniek. Množstvo úložného priestoru totiž poskytuje špajza, ukrytá pod strechou, do ktorej sa vchádza dverami s tabuľovou tapetou. Na nej sú napísané obľúbené recepty.


Dvere do špajze sú oživujúcim kontrastným detailom kuchyne.


Na jednej strane obytného priestoru sa nachádza kuchyňa, na strane druhej zase obývacia izba. Jedálni sa tak ušlo miesto presne v strede priestoru - v časti, ktorá je najviac komunikačne exponovaná. Je tu nielen vstup od predsiene, ale i výstup na terasu. Osvetlenie sa teda riešilo podhľadom s osvetlením tak, aby sa mohol stôl ľubovoľne posúvať. V podhľade je zabudovaná i klimatizácia, ktorá je pre podkrovný byt nevyhnutná.


Bonusom bytu je rozľahlá terasa s výhľadmi do zelene. Kto by pri tomto pohľade povedal, že sa byt nachádza v samotnom srdci Prahy?


Obývacej časti bola vyhradená najmenšia a tvarovo najzložitelšia časť podkrovného bytu. Vyriešiť som musela umiestnenie sedacej súpravy s televízorom, domácej pracovne i úložného priestoru. Časť knižnice sa nachádza v kuchynskej zostave, druhá časť netypicky za chrbtom gauča.


Televízor je umiestnený pod šikminou strechy na veľmi hlbokých a nízkych skrinkách. Toto riešenie umožňuje dať sem časom i oveľa väčšiu obrazovku. Kút je v byte najtmavší, čo umožňuje pozeranie televízie i počas slnečného dňa.


V domácej pracovni sú riešené i skrinky s dvierkami na dokumenty.

Majitelia okrem betónovej stierky veľmi túžili i po priznaných tehlách. Väčšina stien je však v podkroví riešená sádrokartónom. Napokon dostala stena s bývalými komínmi, ktorá je viditeľná zo všetkých strán, betónový obklad imitujúci biele lícové tehly.


Postupne si byt mladí manželia vyzdobili fotografiami a plechovými tabuľkami z dovoleniek. Dnes už pôsobí zabývano a útulne a ja mám z tejto realizácie naozaj veľkú radosť!


Autor interiéru, vizualizácie a fotografie: Eva Stalder
eva.stalder@gmail.com

Pôvodný návrh interiéru bytu (viacej vizualizácií): Byt pre mladých Strahovákov
Mohlo by vás zaujímať: Dizajnérska vychytávka - biela tehla v interiéri




Eva Stalder

Eva Stalder

Som interiérová a záhradná dizajnérka. Môj blog slúži pre lepšiu orientáciu mojich klientov v jednotlivých štýloch bývania. Zároveň do neho ukladám užitočné linky na predajcov nábytku, textílií a doplnkov. Možno poslúžia aj Vám.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Autorské práva: Eva Stalder. Používa službu Blogger.