Horúce novinky
recent

Biely minimalizmus v stredovekom hrade


Tradičné biele grécke stavby a interiéry ma neprestávajú fascinovať. Predovšetkým na pozadí sýtej modrej farby Egejského mora i azúrovej oblohy doslova žiaria.

Biela farba pomohla i v prípade zničeného ponurého stredovekého hradu Pantoniki v Emporeiós na ostrove Nisyros v Grécku a zmenila túto ruinu na vzdušné a prívetivé obydlie.

Dvojpodlažný objekt pochádza z polovice 17. storočia a bol zničený počas zemetrasenia v roku 1933. Architektonické ateliéry i.landarchitects a Dolihos Architects siahli pri reštaurátorských prácach po tradičných stavebných spôsoboch s použitím originálnych materiálov tak, aby bola dodržaná autentická architektúra budovy. Architektom pomohli predovšetkým dobové fotografie.

Vo vnútri domu vďaka jednotnej belobe splývajú pôvodné kamenné múry s novými konštrukciami a s modernou infraštruktúrou. Výsledkom je vzdušný minimalistický priestor s nenápadnými rustikálnymi akcentmi.




Dom s názvom Sterna Nisyros Residence má na prízemí obytnú časť s minimalistickou kuchyňou pod schodami, na poschodí sú dve spálne a kúpelňa. Určený je na krátkodobý dovolenkový prenájom, na stretávanie sa miestnych i zahraničných umelcov v rámci programu Sterna Art Project.

Svoj názov dostala rezidencia podľa vodnej nádrže na nádvorí.  Z terasy je úchvatný pohľad na miestnu sopku a more.




Na streche hradu vytvorili architekti terasu, odkiaľ dovidieť až do Malej Ázie.


Foto: Panos Kokinias Photography

Páči sa vám grécky štýl bývania? Sledujte novinky na Facebooku!





Greek Style



Living Styles na Facebooku. Staňte sa fanúšikom blogu a čítajte nové články priamo na FB!

Eva Stalder

Eva Stalder

1 komentár:

Autorské práva: Eva Stalder. Používa službu Blogger.