Horúce novinky
recent

10 tipů pro ještě útulnější interiér

Strohý pánsky byt zútulňuje ručne maľovaný papyrus na stene, pochádzajúci z Oceánie. Eva Stalder Design

Domov je místo slibující zázemí, klid a jistotu. Jak ho co nejlépe vyšperkovat, abyste se tady cítili skutečně dobře? Vsaďte na praktické funkční prvky, které jsou současně i milé na pohled a rovněž vás zahřejí na duši. 

1. ABY BYLO TEPLO OD NOHOU

Moderní podlahové krytiny sice stále ohromují rozmanitými dekory a podlahové topení zase slibuje tepelný komfort, ale marná sláva – koberce nedokážou nahradit. Právě ony jsou jedním z klíčových interiérových prvků, které hrají zásadní roli ve vytváření dojmu útulnosti.

Není to tak dávno, kdy designéři, architekti i prodejci začali propagovat hlavně kusové koberce s tím, že ty celoplošně pokládané už nejsou trendy. V tomto případě však více platí – zvolte si to, co je vám skutečně příjemné. Ostatně v každé místnosti to můžete mít jinak. Kromě rozměrů ještě zvažte použité materiály (syntetická vlákna, kombinace přírodních a umělých vláken, případně jen přírodní – například i z mořské trávy nebo bambusu) a způsob zpracování.

„Největším rozdílem při výrobě koberců je to, zda se vyrábějí ručně, či strojově. Ručně vyráběné koberce lze tkát, vázat nebo nastřelovat do osnovy. Každé zpracování vyžaduje jinou míru lidské práce. Nejnáročnější na výrobu jsou koberce ručně vázané či tkané z přírodních materiálů (vlna, hedvábí). Syntetické koberce se vyrábějí převážně strojovým tkaním,“ upřesňuje Zuzana Jelínková ze společnosti IPSAL Carpet Design.

2. PŘÍJEMNÉ SVĚTLO

Funkce, atmosféra, váš pocit, ale i zdravotní hledisko – to vše je třeba vzít v potaz při výběru osvětlení. Optimálně nasvícený interiér stoupá na hodnotě a navíc se v něm budete cítit lépe. Nebojte se použít více různých svítidel či kombinovat jiné styly. Pro větší komfort, ale i výsledný efekt se doporučují světla stmívatelná, ovšem nejde jen o ně.

Jak doma co nejlépe navodit dojem denního světla? Pomůže takzvané plnospektrální osvětlení, které velmi věrohodně napodobuje přirozené světlo z pohledu barev, což je důležité pro zdraví očí i pro vaši pohodu. Na co byste měli myslet při nákupu? „Sledujte zejména hodnotu CRI a dále teplotu světla. CRI (můžete se setkat i s označením Ra) se udává v procentech a vyjadřuje podobnost slunečnímu světlu, přičemž tato hodnota by měla být co nejvyšší (přirozené venkovní světlo má CRI 100, plnospektrální zdroj světla 91 a více). Jelikož však tento údaj nepatří mezi povinně uváděné, je třeba se na něj optat prodejce,“ říká Tomáš Suchý z portálu Ušetřeno.cz.

A teplota světla neboli chromatičnost? Ta se uvádí v kelvinech. „Pokud chcete doma co nejlépe napodobit denní světlo, doporučuje se obvykle sahat po žárovkách s hodnotou mezi 5000 až 6500 kelviny,“ připomíná odborník. Právě světlo o těchto hodnotách je ideální pro různé domácí práce, protože podporuje aktivitu.
Naopak žárovky s chromatičností kolem 2700 kelvinů navodí příjemnou atmosféru pro odpočinek a relaxaci. A aby toho nebylo málo, vnímání světla do určité míry ovlivňují i materiály, struktury nebo barvy použité na svítidlech (tmavší stínidlo více pohltí světlo, světlejší ho lépe propouští).

3. ZABOŘTE SE DO UŠÁKU

Vzpomínáte? Možná ho měli doma vaši rodiče či prarodiče. Ano, řeč je o ušáku – masivním křesle s vysokou zádovou opěrkou, pohodlnými područkami a opěrkami pro hlavu; kdybyste v něm, a to nikoli náhodou, usnuli. Záměrně uvádíme „kdybyste“, protože jak je vidět i na novinkách v segmentu čalouněného nábytku, ušáky se znovu dostávají ke slovu.

Čím oslovují i mladší generace? V dobrém slova smyslu za to může kvalitní posezení, jež zajišťuje nejen samotný design, ale také použitá konstrukce a pěnové výplně i moderní potahové látky. Případně ještě technologické vychytávky, díky nimž tento masivní kus sedacího nábytku můžete změnit v houpací nebo polohovací křeslo. Obávat se netřeba ani náročné údržby. Stačí si jen ověřit, zda vámi vybraný ušák je vybavený potahovou látkou opatřenou některou z praktických úprav. Známá je například technologie aqua clean, která se aplikuje při výrobě potahové tkaniny a zajišťuje její voděodolnost.

„Tekutina, která potřísní povrch látky, nemá šanci se do ní vsáknout a zůstává v podobě vodních kapiček na látce. Stačí ji jen odsát,“ uvádí Ivana Pehalová ze společnosti NADOP. Takto upravená textilie se rovněž snadno čistí, jen vodou.

Ušiakové kreslo Francis, http://www.anglickasezona.cz/

4. BAREVNÉ POHLAZENÍ

Teplé barvy evokují útulnost, chladné naopak odtažitost. Ale i v rámci těchto dvou základních skupin se můžou jednotlivé odstíny mísit. Je však zima, a tak se spíše chceme, byť i jen zdánlivě, zahřát.
Jednou ze základních interiérových barev je hnědá v mnoha podobách. Jak na vás působí? Tóny dřeva a hlíny představují tradici a jistotu, navozují pocit zázemí a klidu, jde o takzvaně rodinnou barvu. Rovněž evokuje pohodlí. Potřebuje však trochu rozzářit, a tak jí spěchají na pomoc například oranžová, žlutá nebo zlatá. Oranžová symbolizuje energii a radost, teplo a vnitřní sílu. Má v sobě dynamiku, povzbuzuje a zlepšuje sebevědomí, ale také dokáže zklidňovat.

Žlutá připomíná slunce, je hravá a pozitivní. Evokuje touhu po změně, představuje barvu odvahy. I ona však dokáže uklidnit a rovněž přispívá k lepší koncentraci. A zlatá? Symbolizuje přepych, luxus a eleganci, ale také velkorysost. Má schopnost rozsvítit jakýkoli prostor a povznést ho na vyšší level. Směřuje k moudrosti a podporuje lidského ducha, rovněž je barvou úspěchu a zralosti.

Kdo má naopak interiér zařízený s převažující šedou, k ní se více hodí teplé odstíny fialové. A pokud jste dostatečně odvážní, pak i růžové, a pro někoho možná překvapivě rovněž žluté a modré. Chce to jen zvolit správný odstín.

5. TOPENÍ JAKO FUNKČNÍ DEKORACE

Aby vám doma nebyla zima, je třeba mít v pořádku topný systém. Krb nebo krbová kamna slibují kromě tepla i romantiku, přesto se nejvíce používají radiátory, zpravidla v trubkovém či deskovém provedení. Nejde jen o klasiku, například i trubky můžou vypadat jako šroubovice či spirály. A deskové topení? Vychází z rovné plochy, ovšem i tu lze zaoblit, členit, dopřát jí strukturu a podobně. Na výběr je velká barevná škála a potisky, topení pak může fungovat i jako neobvyklý obraz (lze se setkat rovněž s tím, že vám v obchodě nabídnou použít jako motiv vaši fotografii). V nabídce specializovaných prodejen dále najdete designová topení, jež se instalují nikoli na stěnu či podlahu, ale do prostoru, a pak působí jako neotřelá dekorace. Elegantně vypadá topení doplněné LED osvětlením nebo zrcadlovou plochou, některé radiátory lze rovněž opatřit poličkami.

Při výběru nového topení je třeba vzít v potaz řadu faktorů, včetně topného výkonu. Obecně platí, že výrobci či prodejci uvádějí výkon pro topení opatřené lakem. Pokud se vám více líbí povrchová úprava v chromu, účinnost topení bude nižší. Z pohledu zapojení pak rozlišujeme topení teplovodní nebo elektrické.

6. UMĚLÉ KOŽEŠINY JSOU V KURZU

Líbí se vám pravé kožešiny, ale nemáte to srdce pořídit si je také do bytu? Zaměřte svou pozornost na jejich napodobeniny ze syntetických materiálů. Překvapí vás svou dokonalou imitací jak na pohled, tak i na dotek, a navíc ani tolik nezatíží rodinný rozpočet. Pořiďte si například napodobeninu polárního medvěda, vlka, lišky, činčily… Umělé kožešiny můžou mít různou délku vlasu: velice krátký, připomínající hebký samet, nebo naopak několik centimetrů dlouhý.

Nejoblíbenější jsou deky, plédy a polštářky, dále předložky a koberečky, mezi méně časté, avšak neméně zajímavé kusy patří taburetky, židle a křesla nebo třeba stínidla lamp opatřená umělou kožešinou. Navíc jde o univerzální prvek, který se dobře snoubí s dalšími materiály, jako jsou dřevo, kov, sklo, kámen nebo třeba cihla. A ač se to nezdá, hodí se i do stylově různorodých interiérů.

Umělé kožešiny se rovněž snadno udržují v čistotě; mnohé lze svěřit pračce, některé se doporučuje dát do čistírny. Než to však uděláte, nejprve například z deky vytřepejte nečistoty a vyčešte ji hřebenem nebo jemnějším kartáčem, a to po směru vláken. Větší nečistoty rovněž můžete takzvaně vytřít – vodou, v níž jste nechali rozpustit prací gel.
Umelé ovčie kože sú dobrou alternatívou bežným podložkám do kúpelne. Eva Stalder Design

7. HŘEJIVÁ EXOTIKA

Proč zakomponovat do moderně vybaveného domova exotické kousky? Evokují v nás představy horkého léta, voní dálkami a odlišnou kulturou. Také uklidňují a jsou jedním slovem krásné. A není problém je koupit – dokonce ani nemusíte vystrčit paty z domu, stačí si objednat stylovou komodu nebo třeba koberec přes e-shop. „Navíc když si pořídíte kvalitní exotický artefakt či nábytek, stává se solitérem, který se může dědit z generace na generaci,“ připomíná designérka Eva Stalder.

Exotický náboj v sobě mají nábytek a doplňky, které pocházejí z Asie, Afriky a Jižní Ameriky, ale také ty, jež se označují jako koloniální (existuje více koloniálních stylů: anglický, španělský, holandský…).

Co vás „zahřeje“? Nábytek z exotických dřevin, který je často zdobný díky vyřezávání či vykládání nebo použití barev. Hodně hraje i samotná kresba exotických dřevin, ať už jde o teak, wenge, bambus, eben, eukalyptus, mahagon, palisandr, zebrano, makasar a jiné. Ještě žhavější, alespoň na pohled, jsou interiérové doplňky, které si doslova hrají s barvami, což je nejlépe vidět u mexického nebo afrického stylu.

Kdo má rád červenou, může se inspirovat Čínou, příznivci modré či tyrkysové se zase zhlédnou v Indonésii a luxus slibuje hojné použití zlaté barvy, která je mimo jiné charakteristická pro nábytek a doplňky z Indie. Kromě zmiňovaných dřevin se často sází na místní materiály, jako například mořskou trávu, vodní hyacint, rýžový papír, banánové listy, kokos, mušle…
Jednoduchý kryt lampy z bambusu hádže na stenu neobvyklé tiene. Eva Stalder Design

Trocha exotiky v súčasnom interiéri. Eva Stalder Design


8. ZÁPLAVA SVÍČEK

Působí dekorativně, jsou milé na pohled a k zimě zkrátka patří. A i když možná máte pocit, že u svíček vás už nic nepřekvapí, stále se můžete nechat okouzlovat zajímavými tvary. Kromě ryze sezonních motivů zajímavě vypadají svíčky, které svou podobou evokují samotný svícen, strukturou připomínají kámen nebo barevností rozkvetlou zahradu. Nejčastěji se vyrábějí z parafínu nebo včelího vosku, do skupiny přírodních materiálů patří i palmový vosk. Knoty bývají bavlněné a u silnějších a masivnějších svíček se jich používá více, což je zajímavé nejen na efekt – svíčka lépe odhoří. Občas jen knoty zkraťte, aby plameny nevytvářely nechtěný „kouřový“ efekt.

Půvabné a praktické jsou svíčky využívající LED technologii. Před pár lety to byla novinka, dnes už jsou běžně k dostání. Jen z pohledu tvarů nenabízejí tak širokou škálu jako svíčky klasické, nejvíce se setkáte s normálním tubusem nebo designem čajových svíček. Většinou se vyrábějí z plastu nebo včelího vosku a mnohdy slibují velice věrohodný „plamen“.

Na rozdíl od tradiční svíčky nepotřebují dozor, jsou bezpečné, což je velké plus nejen pro rodiny s malými dětmi nebo čtyřnohými mazlíčky. Stačí je jen zapnout/vypnout nebo tento drobný úkon řešit komfortněji pomocí dálkového ovladače. Některé bývají vybaveny i časovačem (po několika hodinách se samy vypnou), rovněž můžou jemně vonět. Pro jejich provoz postačí baterie, případně elektrická zásuvka v dosahu.
Komoda z exotického dreva a doplnky zo zlatistej perlete. Eva Stalder Design


9. DESIGNOVÉ STÍNĚNÍ

Také jste podlehli trendu mít co nejvíce prosvětlený domov? Společně s velkými skleněnými plochami vyvstává otázka, jak okna ozdobit. Nabízí se zvolit některý z moderních typů stínění. Designové stínění totiž slibuje hned několik benefitů – kromě samotné ochrany před sluncem je dekorativní, takže spolehlivě nahradí záclony a závěsy.

Z čeho můžete vybírat? Vedle klasických tvarů rolet jsou velmi dekorativní řasené římské. A ještě více takzvané facette či twinrollo, které se skládají ze dvou vrstev textilie, kde se střídají pruhy průhledné s neprůhlednými (u facette se šířka pruhů pohybuje v milimetrech, u twinrolla v centimetrech). Právě manipulací s pruhy regulujete míru zastínění. A žaluzie? I tady máte více možností. Kromě hliníkové klasiky můžou zaujmout žaluzie zvané megaview (při otevření se k sobě složí dvě lamely, a tím se výrazně otevře pohled ven), dále plisé (žaluzie se sklady), duette (dvojité plisé) či třeba silhouette (dvě vrstvy průhledné textilie, mezi něž se vetkávají textilní lamely: při naklonění stíní, ve vodorovné poloze zdobí).

 

10. AROMA NA DOMA

Vůně v nás vyvolávají libé představy, evokují vzpomínky a rovněž jsou příslibem něčeho milého, na co se můžeme těšit. Nejen o Vánocích u vás doma může vonět skořice, hřebíček, vanilka či citrusy. Nebo byste raději cítili příjemně vlhký mořský vzduch, písek z pláže či kvetoucí exotické rostliny?

Pokud se vám nechce často zapalovat svíčku v aromalampě ani doma vyrábět poutpourri, vsaďte na aroma difuzéry. Netřeba se o ně příliš starat: do fl akonu nalijete vonnou esenci, vložíte několik ratanových tyčinek a máte hotovo. Esence začne vzlínat tyčinkami a vůně se uvolňuje do interiéru. Nejvíce je cítit, když kolem ní projdete nebo na chvíli otevřete okno (ostatně větrat je třeba i v zimě), intenzita aroma souvisí také s teplem v místnosti a vlhkostí vzduchu. Až vůně zcela vyprchá, do stejné lahvičky nalijete novou vonnou esenci, ponechat lze i stávající tyčinky. Právě tyčinky se používají nejčastěji, jiné řešení nabízí například speciální keramika.

Kromě klasických aroma difuzérů je možné si pořídit elektrický (v obchodech mimo jiné najdete i difuzéry na vonné kapsle) nebo ultrasonický (uvolňuje vůni, zvlhčuje vzduch a některé modely ještě nabízejí barevnou světelnou hru).

Autorka textu: Marcela Škardová
Článek vyšel v časopise Bydlení, stavby, reality.


Fotografie od Eva Stalder Design sú z článkov:

Dúpä Morského Vlka z Novej Kaledónie
Máme radi etnický štýl!
Moderná kúpelňa s kamenným obkladom

Living Styles na Facebooku. Staňte sa fanúšikom blogu a čítajte nové články priamo na FB!

Eva Stalder

Eva Stalder

2 komentáre:

  1. Super článek, co se týče samotného osvětlení, tak zde jsem našel super článek jak postupovat v obýváku: https://www.e-light.cz/zprava/jake-osvetleni-vybrat-do-obyvaciho-pokoje a zajímalo by mě jaký máte názor na bodová osvětlení pro dotvoření atmosféry, zejména v obýváku? A co takové stojací lampy, které lidi moc nepoužívají?

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Podľa môjho názoru dokážu veľa parády urobiť koberce. Nemyslím také tie veľké, ale skôr tie malé kusové. Práve sme interiér nášho domu nedávno dosť prerábali a pár malých kusových kobercov sme sem nakúpili. Podľa mňa to celému interiéru na útulnosti určite pridalo. :)

    OdpovedaťOdstrániť

Autorské práva: Eva Stalder. Používa službu Blogger.