Horúce novinky
recent

Luxusný bunker - Villa Vals, Švajčiarsko


Strohá kuchyňa s otvoreným ohniskom

Villa Vals je neuveriteľný dom postavený v alpskom svahu v dochádzkovej vzdialenosti od termálnych prameňov Therme Vals vo Švajčiarsku. Francúzske okná a terasa s mierne nakloneným pozorovacím uhlom poskytujú nádherný výhľad do hornatej krajiny s úzkym údolím. 



Budova je nenápadne zasadená do svahu tak, aby nijako nerušila prekrásnu okolitú scenériu. Jej situovanie pod zem zabezpečuje prirodzenú tepelnú izoláciu, takže prevádzka vily je dokonale ekologicky a ekonomicky úsporná. 

Za nápadom domu vnoreného do kopca stoja architekti Bjarne Mastenbroek z holandského ateliéru SeARCH a Švajčiar Christian Müller.

Do svahu, v kterom vila leží, bolo potrebné vyhĺbiť 11 metrov hlbokú jamu, ktorá sa spevnila liatym betónom a stala sa tak akýmsi hniezdom pre samotnú stavbu. Jej zošikmené steny poskytujú obyvateľom úchvatné výhľady na údolie Graubünden a hory týčiace sa nad ním.



Interiér je navrhnutý v minimalistickom štýle s rozsiahlym využitím prírodných materiálov. Klenby sú z preglejky, steny z kameňa. 


Obývacia izba je vymaľovaná na čierno, stropy a niektoré steny sú z pohľdového betónu. Z obývačky sa ide po schodíkoch z neopracovaného kameňa do kuchyne, na ktorú nadväzuje veľká jedáleň.

Obývacia izba
Jedáleň so stolom z masívneho dreva.
Vstup do jedálne z obývačky.

Celý priestor je presklený a umožňuje vstup na vonkajšiu terasu. V dolnom poschodí je jedna z troch spání, kúpelňa a šatňa. Ďalšie spálne sú na poschodí domu a na galérii.
Kúpelňa s prevládajúcimi betónovými povrchmi.
Betónové schody, liate betónové stropy, kamenné murivo.
Spálňa v prízemí domu s typickými švajčiarskymi poschodovými posteľami.
Spálňa na galérii.
Jendnoduché zariadenie jednej zo spální. Liaty betón a obklad z preglejky.



Do vily sa ide po stupňovitom kamennom chodníčku, ktorý ústi na oválnej terase. Druhou možnosťou je 22 metrov dlhá podzemná chodba, do ktorej sa vstupuje cez nenápadnú pôvodnú stodolu z dreva a kameňa, stojacu na okraji pozemku. V stodole sú úložné priestory a malé posedenie. V zime si tu môžete uložiť lyžiarsku výstroj, zahriať sa pri krbe a potom vojsť do pivnice, odkiaľ vedie chodba do obývacej izby alebo rovno na terasu.

Na terase dokonca vyviera prameň miestnej termálnej vody. 

Dom sa prenajíma ako prázdninové sídlo.
Cena za týždenný pobyt vo Ville Vals pohybuje od 2.500 $ v závislosti na ročnom období.

Credits: http://iwan.com/

Na okraji pozemku stojí stodola, z ktorej sa ide podzemnou chodbou do obývacej izby.

Prosklená stěna domu vede na terasu.
Presklená jediná fasáda domu vedie na terasu.

Terasa s vonkajšou vaňou.
Terasa s vonkajšou vaňou a zabudovanou lavičkou. Vpravo pohľad do kuchyne cez jedáleň.

Eva Stalder

Eva Stalder

1 komentár:

Autorské práva: Eva Stalder. Používa službu Blogger.