Horúce novinky
recent

Dekorácie pre Sviatok zasvätenia /Chanuka/



Chanuka /Hanukkah/


Chanuka (hebr. חנוכה, jidiš výslovnosť Chanike) alebo Sviatok svetiel alebo Sviatok zasvätenia je židovský sviatok, ktorý sa začína 25. dňa v židovskom mesiaci kislev a trvá osem dní. Podľa nášho gregoriánskeho kalendára sa slávi nepravidelne v období od konca novembra do konca decembra.
V roku 2015 sa bude Chanuka sláviť 6. až 14. decembra.



Sviatok je spomienkou na znovuzasvätenie Jeruzalemského chrámu Makabejcami po jeho znesvätení Antiochom IV. Epifanom. V židovských domácnostiach sa zapaľujú sviečky na osemramennom svietniku (chanukija), každý deň o jednu sviečku viac. Deviate, stredné rameno slúži ako pomocník pri zapaľovaní (šámes).

Chanukija


Rituály Chanuka

 

Chanuka sa slávi radom obradov a zvykov, ktoré sa vykonávajú každý deň osemdenného sviatku. Niektoré sú rodinného rázu, iné spoločenské. Počas Chanuky neplatí nijaký zákaz práce ako pri iných židovských sviatkoch, ľudia však môžu opustiť zamestanie skôr ako obyvkle, aby stihli zapáliť svetlá pri súmraku, čo je aj hlavným rituálom tohto sviatku.


Deťom a chudobným je zvykom dávať peniaze a v posledných rokoch sa rozdávajú i darčeky.
Najmä v Severnej Amerike došlo ku zosilneniu významu sviatku v mnohých židovských rodinách, ktoré chceli alternatívu ku kresťanským oslavám Vianoc, s ktorými sa často i časovo prekrývajú.


Rozsvecovanie chanukových svetiel

 

Chanukové svetlá môžu byť buď sviečky alebo olejové lampičky. Väčšina židovských rodín má špeciálny svietnik alebo stojan na olejové lampičky plus dodatočnú úchytku pre šamaš. Význam chanukových svetiel nie je pre osvetlenie vnútra domu ale skôr o osvetlení mimo dom, aby okoloidúci mohli vidieť chanukové svetlá a pripomenuli si tak zázrak tohto sviatku. Z tohto dôvodu sa svietnik umiestňuje na dobre viditeľné miesto, spravidla ku hlavnému oknu alebo pri vchodových dverách, dnes už však aj uprostred slávnostného stola.



Sviatok zasvätenia /Sviatok svetiel/

Moderné slávnostné prestieranie s motívom židovskej hviezdy.

Dekorácie


Podobne ako pri našich Vianociach sa dôraz kladie najmä na slávnostné prestieranie stola, výzdobu krbovej rímsy, niekde dokonca majú i "chanukový stromček". Okrem svietnika používajú Židia s obľubou motív hviezdy a spravidla modro-bielu farebnú kombináciu ako odkaz na izraelskú štátnu vlajku. Svietniky majú dnes častokrát moderný dizajn alebo sú len štylizované.

Osemramenný svietnik, darčeky a mince.

Kvetinová dekorácia pre sviatok Chanuka.
Štylizovaný osemramenný svietnik z pozláteného konára.
Príprava slávnostého stola  v tradičnej modro-bielej kombinácii.
Chanukovský dekoratívny stromček so sklenenými guľami.
Lampióny ako dekorácia pripravená pre Sviatok zasvätenia /nazývaný i Sviatok svetiel/.
Darčeky, ako ich poznáme z našich Vianoc. Len nie sú pod stromčekom.

Štylizovaný osemramenný svietnik na torte.


Obrázky:
http://www.hgtv.com
http://www.digsdigs.com
Eva Stalder

Eva Stalder

1 komentár:

Autorské práva: Eva Stalder. Používa službu Blogger.