Horúce novinky
recent

Sophiin romantický dom

Vzácnu rovnováhu medzi rustikálnosťou a eleganciou predstavuje interiér domu majiteľky obchodu so starožitnosťami Sophie Lambert. Pani Sophie dáva prednosť gustaviánskemu (historickému škandinávskemu) štýlu, ktorý mieša so štýlom francúzskym. Už aj preto, že jej dom leží neďaleko Paríža.
Mnoho rokov trvalo Sophii Lambert a jej manželovi Philippe Alricovi, kým sa im podarilo opustený statok so stajňami získať a pár ďalších rokov, kým ho dali do poriadku. Obom sa splnil ich sen: panej domu o obchode so starožitnosťami a bývaní podľa jej túžob, pánovi, ktorý je trénerom koní a inštruktorom drezúry, sen o vlastných stajniach. Dom je známy ako "Bronze Horse Stable" podľa jazdeckej sochy pri vchode - spomienky na bývalého majiteľa, jazdeckého šampióna a filantropa Franka Jay Goulda.

Keďže sa gustaviánsky štýl kedysi inšpiroval štýlom francúzskym, na prvý pohľad veľké rozdiely nevidíte. Charakteristické preň je uprednostňovanie bielej farby a niektoré veľmi špecifické prvky, akými sú napríklad gustaviánske skriňové hodiny. Pani Sofie sa so svojím domom hrá, občas niektoré kúsky jednoducho predá, či len tak vymení. Porovnajte titulnú fotografiu obývacej izby s nasledujúcimi. Tento dom je ako živý organizmus.



Obývacia izba je spojená s jedálňou dvojkrídlovými dverami.


Jedáleň tiež postupne prechádza zmenami. Vymenený bol stôl, stoličky, závesy... ktorá varianta sa vám páči viacej?


Niekoľko zákutí domu...



V rustikálnej kuchyni nechýba podobne obrovský stôl, aký je v jedálni.




V podkroví sa nachádza spálňa rodičov a naozaj malebná detská izba.



Do domu sa dá z centra Paríža ľahko dostať autom, prípadne krátkou cestou vlakom. Dvakrát do roka pozýva Sophie verejnosť na svoj pozemok, oznámenie o akcii býva obyčajne vyvesené v jej parížskom obchode so starožitnosťami.

Návštevníci si môžu detailne prezrieť nábytok vrátane stoličiek, pohoviek, paravánov a obkladov, truhlíc a písacích stolov, ako aj obrazy a drobné predmety. Niektoré výrobky pochádzajú z južného Francúzska, väčšina však zo Škandinávie.


Takto to vyzerá v Sofiiných starožitnostiach. Skoro ako u nej doma, nemyslíte?

Ako gustaviánsky štýl vznikol?



Keď švédsky kráľ Gustav III. navštívil koncom osemnásteho storočia francúzsky dvor vo Versailles, neoklasicistický nábytok naň tak silno zapôsobil, že so sebou pri návrate domov rovno priniesol niekoľko kúskov. Vo Švédsku sa napokon vyvinula výraznejšia, mohutnejšia interpretácia tohto mobiliáru - v bielej farbe a bez pozlátenia. Gustaviánsky štýl sa stal veľmi populárnym - čiastočne i preto, lebo biela farba reflektuje svetlo, čo vždy činilo škandinávske príbytky počas dlhých sverských zím aspoň trošku svetlejšími. 




Zdroj: Victoriamag
Eva Stalder

Eva Stalder

1 komentár:

Autorské práva: Eva Stalder. Používa službu Blogger.