Horúce novinky
recent

Rekonštrukcia malej kúpelne



Panelákové kúpelne isto všetci dobre poznáte. Kutice, do ktorých vojde len krátka a úzka vaňa (160 x 60 cm), umývadlo a pračka. Neviem, prečo si projektanti kedysi mysleli, že to musí stačiť. Nemilé prekvapenie v podobe rovnako smiešne miniatúrnej kúpelne ma čakalo i v starom murovanom dome v Prahe 7. Kúpelňa bola nielenže malá, ale i dvere boli osadené tak nelogicky, že ani tá pračka do nej nevošla.

WC, situované vedľa kúpelne bolo v samostatnej miestnosti. Ku obom viedla úzka chodbička, do ktorej sa nedalo nič umiestniť, všetok priestor zabrali dvere pri ich otvorení. V tomto prípade pomohlo len zbúranie priečky s obidvomi dverami a vytvorenie jedného veľkého priestoru, ktorý pohltil i spomínanú chodbu.

Malá kúpelňa - ako ju nafúknuť?

Návrh novej kúpelne (3D vizualizácie) - priečka ležala kedysi presne tam, kde teraz končí umývadlo. Nebolo možné osadiť vaňu dlhšiu, z jednej strany je priestor ohraničený nosným múrom a zo strany druhej inštalačným jadrom (za záchodovou misou). Navrhla som preto vaňu rohovú, ktorá má požadovaný rozmer v uhlopriečke.



Nádych luxusu novej kúpelni dodá séria obkladu a dlažby Random od výrobcu Rako. Je zložená z glazovaných gresových dlaždíc vo formáte 60 x 60 cm. Zásluhou špeciálnej výrobnej technológie HD print je v sérii široká ponuka štruktúr, vďaka čomu je možné dosiahnuť nerozoznateľné kópie od skutočného kameňa. Cena je pritom prijateľná - na rozdiel o vysokej ceny tak luxusného materiálu, akým prírodný leštený kameň nepochybne je.

Séria navyše obsahuje i mozaiku, ktorá je pre obkladanie oblúkov vane vhodnejšia, než veľké formáty.
 

Realizácia kúpelne jasne potvrdzuje, že každá obkladačka má inú kresbu.


Umývadlo je na odsadenej stene, ktorá prekrýva existujúce rúry ústredného kúrenia. Nová hmota, opatrená výduchovými mriežkami, sa tak stala jedným veľkým atypickým radiátorom. Navrhnutý elektrický radiátor má slúžiť mimo vykurovacieho obdobia (čiastočne i ako sušiak prádla).


Detail predsadenej steny s vypínačmi a zásuvkou.


Záchodová misa je čiastočne prekrytá priečkou, aby na ňu nebol výhľad z vane. Sivé obkladačky s dezénom kameňa som skombinovala s neutrálnym obkladom s dezénom krémovo-sivého betónu.


V mieste kedysi nevyužiteľnej chodby je dnes pračka a veľkorysý úložný priestor.


Strohá a decentná farebnosť, materiály i schované čistiace prostriedky konvenujú majiteľovi bytu, ktorým je samostatne žijúci muž.


Autor interiéru: Eva Stalder
eva.stalder@gmail.com


Eva Stalder

Eva Stalder

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Autorské práva: Eva Stalder. Používa službu Blogger.