Horúce novinky
recent

Nadčasové krémové interiéry

Interiéry vo farebnosti "tón v tóne" s prevahou krémovej farby nevyjdu z módy nikdy. Striedma, až monotónna farebnosť je veľmi upokojujúca a umožňuje použiť výrazné zdobený nábytok či doplnky bez toho, aby sa byt zdal byť preplnený.

Táto farebnosť je typická predovšetkým pre štýl Shabby chic, ktorý predstavuje nedbalú eleganciu.  Je obľúbeným smerom aj pre všetky kreatívne duše, pretože množstvu nábytku a doplnkom dokážu tú správnu dušu vdýchnuť práve ich šikovné ruky.

Termín Shabby chic bol po prvýkrát použitý v roku 1980, kedy sa odčlenil od eklektického štýlu, pre ktorý je typické spájanie viacerých nesúrodých prvkov. Shabby chic je rovnako zmesou viacerých starších kultúrnych prvkov, jeho základom je však romantický provensálsky štýl. Postupne sa do štýlu miešali i iné národné interiérové prvky, napr. typické pre San Francisco, či Škandináviu. V princípe môžete miešať rôzne štýly až po industriálny, výsledný dojem by mal však byť silno vidiecky, ošúchaný, romantický.

1. Shabby chic v stredomorskom štýle


Milovníkom provensálskeho či toskánskeho štýlu bývania (obr. hore)  odporúčam použiť ako základnú farbu teplú béžovú. Doplnková biela by mala byť maslovobiela, nábytok natretý tlmenou bielou, zo svetlého dubového dreva, v toskánskom štýle i z dreva tmavého.

2. Shabby chic vo francúzskom štýle


Francúzsky palácový štýl sa vyznačuje púdrovou farebnosťou v studených odtieňoch. Vhodná je teda sivobéžová i v spojení s čistou bielou a dôraz na sivé a strieborné kovy.


3. Shabby chic v škandinávskom štýle


Dnešný škandinávsky Shabby Chic je už takmer na nerozoznanie od provensálskeho. Do Škandinávie vás bezpečne zavedú severské doplnky - drevené obklady stien, parožina, kožušiny.


4. Boho štýl


Boho štýl je ideálny pre každého, kto chce ukázať svoju osobitosť a nebojí sa vybočiť z davu. Miluje ho novodobá bohémska buržoázia, ktorú môžeme nazvať aj nástupcom hippies. Obľúbený je najmä v Amerike. Kombinuje zdanlivo nekombinovateľné a nedrží sa nijakých pravidiel. Hlavnou myšlienkou bohémskeho štýlu v bytovom dizajne je vrstvenie materiálov, farieb, štruktúr a tvarov, vďaka ktorému vzniká síce trochu nedbalosť, no príjemná.

Interiéry v štýle boho sú obyčajne pestrofarebné, často aj krikľavé. Pri vytváraní nadčasového bohémskeho štýlu v neutrálnej farebnosti môžete siahnuť od vidieckych romantických prvkov cez industriálne až po orientálne a etnické doplnky.


5. Moderný štýl


Pokiaľ máte radi moderné tvary nábytku, vzdušný jednoduchý interiér až minimalizmus, ale jeho dnešná prevládajúca snehobiela farebnosť sa vám zdá príliš studená, siahnite po krémovej. Váš byt bude súčasný, prakticky zariadený ale zároveň útulný.

Použiť môžete fóliovaný nábytok s vysokým leskom, kvalitnú kožu či čalúnenie, svetlé dýhy, napr. javorovú, prírodný kameň či jeho napodobeniny v teplých farbách.


Obrázky: Pinterest
Eva Stalder

Eva Stalder

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Autorské práva: Eva Stalder. Používa službu Blogger.