Horúce novinky
recent

Loft v starej stodole


Neďaleko Prahy bol citlivo zrekonštruovaný komplex bývalého statku, ktorý tvorí niekoľko budov. Slúžili na ubytovanie majiteľa i personálu, ustajnenie koní a dobytka. Tento loft 3 + KK vznikol adaptáciou pôvodnej stodoly na bytový dom.

Bývanie v loftoch


Tento štýl bývania sa najčastejšie vyskytuje v prestavbách alebo dostavbách bývalých priemyselných a poľnohospodárskych objektov, ktoré často zaberajú atraktívne lokality. Prestavba na bytové jednotky pomáha stavbe opäť nadobudnúť hodnotu a začleniť bývalý nebytový park do centra spoločnosti.

Zušľachťovanie nevyužitých priestorov a bývanie v loftoch je aj dnes vyhľadávané nielen bohémskymi umelcami. Pomaly sa z továrenských hál a polorozpadnutých stodôl stáva nedostatkový tovar, čím sa bývanie a zriaďovanie loftových bytov stáva komerčne zaujímavou záležitosťou.

 

Loft


Loft (z angl. loft = loft, podkrovie, povala, podkrovný senník a pod.) je byt, ktorý vznikol prestavbou alebo dostavbou nevyužitých priemyselných alebo iných nebytových priestorov (alebo jedného ich poschodia). Takéto bývanie sa vyznačuje najmä nezvyčajnou svetlou výškou - min. 4,26 m, ktorá umožňuje vytváranie mezanínu /ďalšieho poschodia/, vložením samostatnej nosnej konštrukcie.





Trojizbový byt v bývalej stodole


Svetlá výška stodoly je viac ako 5 m, budova mala kedysi horné podlažie na uskladnenie sena. Táto výška umožnila vybudovnie dvoch rovnocenných podlaží. Na prízemí sa nachádza obývací priestor s kuchynským kútom, kúpelňa a spálňa. Z obývacieho priestoru s nadmernou výškou sa vychádza schodiskom na rozľahlú galériu, na ktorú nadväzuje ďalšia spálňa s kúpelňou.

Byt má len 64 m2, ale pri jeho atypickom zariadení spĺňa všetky potrebné funkcie bývania - navyše s neobvyklou atmosférou. V obývacom priestore bolo priznané pôvodné kamenné murivo.

Kuchyňa sa zdá miniatúrna, ale je v nej všetko potrebné. Chladnička, pračka a špajzová skriňa budú schované vpravo za otvorom, smerujúcim ku spálni. Oproti nim je kúpelňa.
 
Do obývacej izby nevojde nijaký nábytok, úložný priestor je tvorený zavesenou knižnicou pod galériou.



Spálňa s oknom do anglického dvorčeka


Už ste niekedy videli pred oknom múr? Nie? Tak v tomto byte veru je. Okno smeruje do susednej záhrady a pred múrikom je ešte vysadený rad tují. To, čo sa zdá ako nevýhoda, môže byť často výhodou. Okno je obrátené na juh a miestnosť bude slúžiť ako spálňa a pracovňa zároveň.

Vysadenie anglického dvorčeka tieňomilnými rastlinami vnesie do spálne zaujímavý prvok, kúsok záhrady, ale najmä príjemnú klímu a tieň v letných horúčavách.

Spálňa má len 12 m2 /3x4 m/, vojde však do nej všetko potrebné. Pri umiestnení dvojlôžka šírky len 140 cm sa tu dá vytvoriť pracovný kút i miesto pre toaletný stolík v jednom. Šírka pultu je 40 cm, čo pre prácu s laptopom postačuje.
Okno do anglického dvorčeka



Kúpelňa medzi kuchyňou a spálňou

Návrh interiéru: Eva Stalder

Living Styles na Facebooku. Staňte sa fanúšikom blogu a čítajte nové články priamo na FB!



Eva Stalder

Eva Stalder

4 komentáre:

Autorské práva: Eva Stalder. Používa službu Blogger.