Horúce novinky
recent

Zo starej nová. Lacná rekonštrukcia vidieckej kuchyne.


Útulný domček v Tatranskej Lomnici má len pár rokov a je postavený v štýle, ovplyvnenom ľudovou architektúrou. Podkrovný so sedlovou strechou a drevenými obkladmi v štítoch.
Noví majitelia v ňom plánujú trvalé bývanie pre slobodoného syna a pre seba ho chcú využívať ako víkendový domček pri útekoch z veľkomesta.

Dom si chceli adaptovať pre svoje potreby i vkus, do interiéru však chceli investovať čo najmenej.
Pôvodní majitelia si všetok nábytok i spotrebiče odviezli, kuchynská linka zostala. Nová pani domu sa s ňou najprv nijakovsky nevedela zmieriť,  ale výmena finančne neprichádzala do úvahy. Rovnako drahým sa ukázalo i prebrúsenie toľkého množstva dvierok a následná nová povrchová úprava.
Pôvodný stav kuchyne novým majetoeľom nevyhovoval.
Po prestavbe s maximálnym využitím pôvodných prvkov.

Dvierka kuchynskej linky sú z kvalitného dreveného masívu, pôvodne namoreného na zeleno. Vplyvom svetla drevo zoxidovalo a dvierka majú zvláštnu zeleno-hnedú farbu, sú však zachovalé.
Rozhodla som sa túto patinu využiť ako hlavný štýlotvorný prvok.
Priehľad do obývačky. Skrinky pri sporáku sa dorobia v kontrastnej čiernej farbe.
Chladnička je trošku "od ruky" vzhľadom na varné centrum. O to budú bližšie ku obývačke chladené nápoje v nej.

Slovenský vidiecky či industriálny štýl?


Proti čomu majitelia rozhodne protestovali, bolo vytvorenie interiéru na štýl ľudovej chalupy. Želali si interiér síce tak trochu vidiecky ale zároveň moderný. V súlade s existujúcim dubovým schodiskom sa v prvom rade vymenia laminátové podlahy v celom dome za dubové.

Do existujúceho interiéru tak pribudnú prvky z vyložene rustikálnych materiálov, ale i z materiálov z industriálneho štýlu. Kuchynská linka dostane pracovnú dosku s hliníkovým dezénom, digestor i subtílne poličky sú z nerezovej ocele. Keďže všetky spotrebiče budú nové, zvolila som ich v čiernej farbe.

Obkladačky, ktoré statočne rámcovali linku po celom obvode, budú v rohu, kde nie je nijaká mokrá prevádzka, odstránené a kút bude potiahnutý lacnou hrubou betónovou stierkou. Obrovské industriálne hodiny s priemerom až 120 cm ovládnu celý priestor a sú viditeľné i z priľahlej obývačky.
Industriálne hodiny, priemer 120 cm, KARE design

Keď už raz máte to šťastie kresliť interiér domu vo Vysokých Tatrách, neubránite sa nutkaniu podsunúť majiteľom niečo typicky slovenské a ľudové.
Napríklad takéto krásne drotárske výrobky. Nádherný moderný dizajn a pritom odkaz na starobylé ľudové remeslo. Tak tie ich priam nadchli!
Drôtované nádoby, dizajn Slavo Pecúch

Stoličky budú mixom ikonických bielych "eamsov" a ozaj "haluzných" kovových stoličiek vo vidieckom štýle, aby kuchyňa pôsobila hravo, nie veľmi usadlo a fádne. Na sedáky pôjdu ovčie kožušiny. Slovenskoooooooo!
Kovové stoličky vo vidieckom štýle boli kúpené vo výpredaji, KARE design

Minimálne úpravy, nový vzhľad


Na kuchynskej linke sa teda vymení len pracovná  doska a úchytky. Z existujúcich horných skriniek sa použijú len dvierka, skrinky treba urobiť nové. Do navrhovanej hornej skrinkovej zostavy sa použijú aj existujúce police z masívneho dreva.

Okná nebudú mať záclonky ale jednoduché žalúzie.

Ešte nejakú internacionálnu kuchynskú dekoráciu v kaviarenskom štýle a potom už len naše typické serepetičky - drevené varešky, drevené misky, jednoduché keramické taniere...
Sada dvoch obrazov PJÄTTERYD, IKEA

Chystáme sa ešte na vytvorienie špeciálneho hlavného svietidla. Mal by to byť zavesený starý rebrík s množstvom industriálnych žiaroviek. Ešte ho len hľadáme...

Pani domu sa na vynovenú kuchyňu nesmierne teší a už obráža predajne ÚĽUV-u.
Ako sa modernizácia pozdáva vám?
Závesné svietidlo Maracana, Möbelix


Návrh interiéru: Eva Stalder
Drotárske artefakty od Slava Pecúcha: http://www.uluv.sk/product/pecuch-slavo-1673/

Living Styles na Facebooku. Staňte sa fanúšikom blogu a čítajte nové články priamo na FB!



Eva Stalder

Eva Stalder

3 komentáre:

  1. veľmi vytríbený vkus, čo sa tejto premeny kuchyne týka. Z profesného hľadiska ma veľmi zaujala tá kovová stolička. Ako sa to klientom pozdávalo? Čo im dal tento netradičný a zaujímavý kúsok?

    Ján z www.stolicka-stol.sk

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem za kompliment. Samotnú ma tento typ stoličky prekvapil, je to kovová replika slávnej stoličky Camargue. Sedieť sa na nej dá len s vankúšikmi. Čo im to dalo? Statočne bojovali proti úplnému vidieckemu štýlu, takže takáto "haluz" ich potešila. Už sú kúpené :D

      Odstrániť

Autorské práva: Eva Stalder. Používa službu Blogger.