Horúce novinky
recent

Anglický štýl na bielo?

Komoda vo farbe slonovej kosti a anglická farebnosť.
V tradičnom anglickom dizajne dominujú predovšetkým gregoriánske a viktoriánske námety, nie je však nijaký dôvod, prečo by sme mali otrocky nasledovať ich materiály a paletu farieb, pokým si neželáme vytvoriť skutočne historizujúci interiér a hodnoverne napodobňovať znaky týchto období.

Predovšetkým nábytok z tmavého mahagónového, sekvojového či dubového dreva, ktorý je pre tradičný anglický štýl tak typický, už nie je v dnešných domácnostiach žiadúci.



Po prvé - aj repliky takéhoto nábytku z masívnych drevín sú veľmi drahé /o origináloch ani nehovoriac/, po druhé - dnešné byty nie sú tak rozľahlé ako staré anglické sídla.



Hotelová izba v  gregoriánskom štýle.

Obývacia izba v súčasnom vidieckom anglickom štýle.

V súčasnosti ponúkajú výrobcovia historizujúci nábytok natretý alebo lazúrovaný na bielo z lacných drevín /ako je napríklad smrek/ pod honosným názvom "anglický nábytok". Hm... biely nábytok je typický napríklad pre slnečné Provensálsko alebo naopak pre zachmúrenú Škandináviu. Prenikol však aj do interiérov v britskom štýle. Vhodnejšie je však vybrať si nábytok vo farbe slonovej kosti ako žiarivo biely.

Máte zálusk na takýto biely nábytok? Chcete, aby váš byt niesol znaky anglického štýlu?

Tu sú rady, ako na to:

Základom je typická farebnosť anglických interiérov. Dôraz sa kladie predovšetkým na steny. Necháte ich biele, prípadne vymaľujete na svetlosivo, či svetlomodro? Vznikne škandinávsky štýl. Pri sladkých fialkových, ružových, jablkovozelených odtieňoch smerujete do Francúzska. Anglicko je tmavšie, zemitejšie, kontrastnejšie, dramatické! Predstavte si farebnú jeseň, farby anglického štýlu sú jesenné.

Paleta farieb anglického štýlu:


slonová kosť
krémová
zlatá
červenohnedá
tmavá makovočervená
staroružová
červenofialová
hráškovozelená
sivozelená
sýta sivomodrá
sýta sivá
tmavá boritovomodrá
hnedozelená
hnedá


Photo: http://thedecoratorexpert.co.uk

 

Pozor na doplnky!


Vhodný je mosadzný luster /bohatý krištáľový je znakom francúzskeho palácového štýlu/, plastické tapety s ornamentálnymi vzormi,  obrovské koberce s hrubou štruktúrou, stolové lampy s krémovými textilnými tienidlami a s drevenou nohou v tvare svietnika a podobne. Nezabudnite aspoň na jedno kreslo s vysokou opierkou hlavy a s podrúčkami.

Typické sú krížové vodovodné kohútiky. 

Ak si zvolíte v tomto štýle kuchyňu, vyberte si radšej pracovnú dosku zo stredne tmavého masívneho dreva, nie lesklú mramorovú!


Súčasný bytový interiér v anglickom štýle. "Ušiaky" nesmú chýbať. Kolekcia Royal, predáva For Living.

 
Komoda z kolekcie Royal, predáva For Living

 

Nábytok z lamina?


Ani repliky štýlového nábytku z mäkkého masívneho dreva nie sú pre mladé domácnosti lacnou záležitosťou. Dnešné laminované povrchy dokážu dobre imitovať kefované biele drevo, či starý divoký dub. Predajca sľubuje luxusný dojem, ja to skôr hodnotím ako slušne a vkusne zvládnutý bytový interiér na tému "anglický štýl" za prijateľnú cenu.

Na posledných ilustáciách je predstavená kolekcia Royal. Všimnite si detaily - krásna sýta sivomodrá na stenách a závesy v rovnakom tóne. Biela vysoká podlahová lišta. Vhodne zvolené obrazy. Ak ste milovníkmi tohto štýlu, prečo nie?

Predáva For Living:
Nábytek a bytové doplňky za skvělé ceny
Eva Stalder

Eva Stalder

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Autorské práva: Eva Stalder. Používa službu Blogger.