Horúce novinky
recent

Vidiecky dom na pobreží

Milujem panenskú krajinu a úprimne obdivujem obývané územia, v ktorých sú ľudské obydlia zasadené do okolitej prírody citlivo. Vo Švajčiarsku to boli napríklad po kopcoch roztrúsené gazdovstvá - bez plotov a umelo vytvorených záhrad. Tak trochu na spôsob slovenských lazov, žiaľ, ich malebnosť je už dávno minulosťou. Veď to poznáte... strechy dostali plechové krytiny a komplexu drevostavieb kraľuje nejaký novodobý "múraný" dom.

Vo februári som bola v Írsku na jeho západnom pobreží. Atlantický oceán som videla po prvýkrát. Kamenné domčeky, roztrúsené po krajine, dokonale korešpondujú s okolím. Všetky sú takmer rovnaké, rešpektujú tradičný írsky vidiecky štýl, novostavby sa tu nepovoľujú už desať rokov a rekonštrukcie sa musia urobiť veľmi ohľaduplne. Výsledkom je divoká ale malebná krajina s neobvyklou spiritualitou. Magická.

Dom na pobreží Atlantického oceánu


Štýl: vidiecky, námornícky /pobrežný/, írsky

Tento dom je príkladom rešpektovania genia loci daného miesta. Kamenné múry, staré drevo, slamená strecha. Národný štýl spojený so štýlom námorníckym. Krásna farebnosť - svetlá tyrkysová ako doplnková farba v náteroch a doplnkoch je vydareným pokusom odkukať majstrovské finesy od toho najgeniálnejšieho učiteľa - od prírody.


Fotografie: Micky Hoyle 













Ak si chcete vytvoriť interiér v takomto pobrežnom štýle, môžete začať napríklad takouto vinotékou:


Polica Boat Trip Vino, foto KARE design

468x60-price.jpg
Eva Stalder

Eva Stalder

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Autorské práva: Eva Stalder. Používa službu Blogger.