Horúce novinky
recent

Retro štýl rokov 60-tych a Pop Art

Šesťdesiate roky 20. storočia sú často označované ako obdobie spoločenského uvoľnenia, zmeny životného štýlu, heslom bola sloboda, nové hudobné štýly, predstaviteľmi kvetinové deti. 

Civilizovaná spoločnosť prežívala významné zmeny. To všetko sa muselo odraziť aj vo vybavení interiérov, nábytku, vzoroch, doplnkoch.
Ikonou pop artu bol Andy Warhol.




Charakteristickými znakmi tohto štýlu sú:

sýte farby /predovšetkým červená, oranžová a žltá/, výrazné kontrastné vzory zdanlivo nezlučiteľné - geometrické i abstraktné či kvetinové motívy, oblé tvary nábytku, výrazné doplnky niekedy takmer až gýčovité. A predovšetkým plasty, a to nielen pri nábytku, doplnkoch a riadoch, ale i pri textíliách, predovšetkým syntetických kožušinách.

Ukážka súčasných interiérov s inšpiráciou v retro štýle 60-tych rokov 20. storočia:






Dole je môj návrh interiéru s použitím nábytku zo 60-tych rokov. Viacej v článku Retro štýl za málo peňazí. 



Nábytok a doplnky:
http://www.retro-styl.cz/index.php/retro-nabytek-147/



Kvalitné reprodukcie grafík Andyho Varhola nájdete tu: ALLPosters.cz







Tapety v retro štýle 60-tych rokov:

Eva Stalder

Eva Stalder

2 komentáre:

  1. Zdravím, ví někdo zda se také vyrábějí retro umyvadla? Retro styl se mi líbí a chtěla bych do bytu pořídit nějaké nové umyvadlo. Potíž je v tom, že nacházím retro vodovodní baterie nebo dekoraci, ale na umyvadla ne a ne narazit. Děkuji za radu, Zuzka

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Dobrý večer, záleží na tom, o ktorý konkrétny retro štýl sa zaujímate. Typickú retro sanitu nájdete napr. tu: http://www.retrostyl.cz/scripts/index.php, ale ide skôr o imitovanie štýlov zo začiatku 20-teho storočia.

    Šesťdesiate roky sú dnes evokované najmä obkladmi, napr,: http://www.modernekupelne.sk/album/navrhy-kupelni/kupelne-4-jpg2/

    OdpovedaťOdstrániť

Autorské práva: Eva Stalder. Používa službu Blogger.