Horúce novinky
recent

Nový koloniálny štýl

Britský koloniálny štýl pre súčasného mladého človeka, foto KARE

 

Bytový dizajn v súčasnom koloniálnom štýle


Moderný koloniálny štýl je nasledovateľom klasického koloniálneho štýlu, ktorý vznikol miešaním európskych a exotických interiérových prvkov počas kolonializmu /od 16. storočia do polovice 20. storočia/.

Medzi najznámejšie pôvodné  koloniálne štýly patria:

1. Britský koloniálny štýl
- vyžaruje teplo a vyznačuje sa maximálnym použitím dreva v interiéri, často i na celoplošných obkladoch stien. Čo sa nábytku týka, môžete voliť mahagónový exotický alebo i strohý britský nábytok, ktorý doplníte exotickými doplnkami. Lacnejšou verziou je použitie nábytku bambusového, ku ktorému ale voľte elegatnejšie doplnky, napríklad zlaté akcenty.

Britský koloniálny štýl, http://www.griffindesign.net

2. Španielsky koloniálny štýl
je nepredstaviteľný bez bieloskvúcich stien a masívnych tmavých drevených trámov! Nábytok je tmavý a ťažký, obyčajne dubový, vyrezávaný, prípadne tiež ratanový. Španielsky štýl je  charakteristický aj kovanými železnými ťažkými doplnkami.



3. Francúzsky koloniálny štýl 
- je zo všetkých koloniálnych štýlov najjemnejší, často používa "púdrovú" francúzsku farebnosť, povestné krištáľové lustre, biely ratan, historizujúci francúzsky nábytok. Francúzi si obľúbili najmä zdobené exotické paravány, ktoré sa z kolónií dostali i do parížskych bytov.
Hotel Sofitel Legend Metropole Hanoi vo francúzskom koloniálnom štýle, Vietnam, http://www.idesignarch.com

 

Hravý štýl moderných ľudí s vôňou exotických krajín


Je to štýl dnešných ľudí milujúcich život, ktorí si želajú, aby ich domov odrážal ich zmysel pre dobrodružstvo.
Nový koloniálny štýl, foto KARE

Moderný koloniálny štýl je pre vás vhodný, ak radi vyjadrujete svoju individualitu, inšpirujú vás rôzne kultúry, zbierate exotické suveníry, milujete prírodné materiály, radi sa dotýkate masívneho dreva a nemáte strach z výrazných farieb.

Charakteristika štýlu


nemusíte mať byt zaprataný vyrezávaným nábytkom z teakového dreva, pokojne môžete zvoliť strohé moderné formy. Správnu atmosféru vášmu domovu dodajú predovšetkým etnické doplnky, materiály a farebnosť.

Dobrým základom však môže byť moderná sedacia súprava z ratanu /inšpirácia Orientom/, prípadne masívny jedálenský stôl /Južná Amerika/ alebo iný etnický solitér.

Ak si želáte mať naozaj krásnu masívnu komodu v španielskom koloniálnom štýle, kombinujte ju s modernou sedacou súpravou z hrubej kože a striedajte moderné doplnky s etnickými. Namiesto orientálnych kobercov voľte moderné kožené, prípadne z prírodných vlákien - z morskej trávy, zo sisalu.

Skladacia stolička Colonial, foto KARE

Farebnosť zahŕňa celú škálu teplých odtieňov, typické sú terakotová /hnedooranžová/, vínovočervená, mocca, kávovohnedá, kukuricovožltá. Studené odtiene sú zastúpené svetlou jadeitovozelenou, svetlosivou. Inšpirácia Afrikou prináša farbu čiernu.

Farebné odtiene typicky jesenné, zemité. Pokiaľ si zvolíte nový britský koloniálny štýl, nezabudnite na symbol britskej vlajky a pridajte medzi doplnky i bielu, modrú a červenú farbu.

Rastliny


Exotické rastliny, najmä palmy, sú logicky dobrou voľbou. Pozor, bonsaje a orchidey vnášajú do interiéru prílišnú "zenovú" atmosféru, vhodnejšie sú pre interiéry v štýle Ďalekého Východu /Japonsko, Čína/.

Návrat ku pôvodnému štýlu


Aj keď máte klimatizáciu, nezabudnite na ventilátor! Môže byť len dekoratívny ale i plne funkčný. Rovnako zvlhčovače či infražiariče hľadajte v elegantnom /najmä drevenom/ obale. Do tohto štýlu nepatrí nič príliš moderné. Namiesto moderných plastových či kovových žalúzií zvoľte drevené alebo bambusové. Správnu atmosféru vykúzlia tiež hojdacie siete, či baldachýn nad posteľou aranžovaný ako sieť proti hmyzu.
Hojdacia sieť Drewmax-MO172,  NOVYNABYTOK

http://www.housetohome.co.uk
Kožené moderné koberce a taburetky, foto KARE


Vitrína Authentico, foto KARE
Komoda Jali, mangové drevo so starožitnou úpravou /španielsky koloniálny štýl/, foto KARE








Staňte sa fanúšikom koloniálneho štýlu na Facebooku!:

Eva Stalder

Eva Stalder

1 komentár:

  1. Koloniálny štýl bývania je teraz dosť v móde, nie? Najmä ten kadejaký exotický nábytok.

    OdpovedaťOdstrániť

Autorské práva: Eva Stalder. Používa službu Blogger.