Horúce novinky
recent

Japonský štýl

Japonský štýl je pokojný a harmonický, má svoje vyhranené zásady a často hraničí až s minimalizmom. Zásadným pravidlom je jednoduchosť a prísny vzhľad, málo nábytku, minimum vzorov, nie priveľa doplnkov.

Je vhodný pre ľudí, ktorí majú radi poriadok, vzdušné interiéry a chcú vyjadriť silne identifikovateľný námet.

Charakteristika štýlu:


Minimalistický dizajn nábytku, charakteristické materiály ako sú napr. bambus a ryžový papier, dramatický farebný kontrast, nijaké záclony a závesy, minimalistická dekorácia okien - drevené, bambusové rolety, biele rímske textilné rolety, japonské textilné steny /posuvné žalúzie/. Papierové tienidlá na lampy.



Japonský štýl zariadenia charakterizuje premyslená jednoduchosť, ktorá navodzuje pokoj a harmóniu. Vo farebnosti je tento štýl strohý. Tradičný štýl využíva len dve farby bielu a čiernu, ale ako kontrastná sa k nim často používa aj karmínovočervená.

Tieto farby sa kombinujú so zlatou alebo striebornou. Zásadou japonského štýlu je vyhnúť sa všetkému zbytočnému, čo by mohlo narušiť prúdenie pozitívnej energie.

Nábytok a textílie

Interiér v japonskom štýle je zariadený minimom nízkeho nábytku, ktorý je väčšinou tmavej farby. Výborne kontrastuje so stenami bielej alebo svetlosivej farby. Obmedzené množstvo farieb, dekorácií a nábytku, ktorý je usporiadaný asymetricky má za cieľ vytvoriť harmonickú atmosféru.

Pre japonský štýl je charakteristické znížené sedenie a ležanie. Do obývacej izby je vhodný nízky konferenčný alebo čajový stolík s vankúšmi na sedenie alebo sedákmi z prírodného materiálu (vodný hyacint, ratan).

Sedačka má byť hranatá, bez zbytočných vankúšov. Dominantou spálne je nízka futónová posteľ, ktorú dopĺňajú jednoduché nočné stolíky v tvare kocky. Dôležité sú úložné priestory, ktoré schovajú neporiadok, aby oddychujúceho nič nerušilo.

Na okná sa namiesto záclon alebo závesov používajú bambusové rolety, žalúzie alebo tzv. japonské steny. Je to vertikálny pás priesvitnej textílie, ktorá je suchým zipsom prichytená o koľajničku na plastovej lište.

K japonskému štýlu neodmysliteľne patria aj posuvné dvere a paravány. Sú vytvorené z dreveného rámu a ryžového papiera, ktoré prepúšťa dostatok svetla, ale pomáha zachovať intimitu.


Pre zachovanie harmónie je dôležitý poriadok, preto sa pri výbere podlahy orientujte na ľahko udržiavateľné krytiny. Pre japonský štýl je typická bambusová podlaha, vhodný je však aj laminát.

Ak uprednostňujete koberce, môžete použiť rebrovaný alebo tkaný koberec s nenápadnou textúrou prírodných odtieňoch (smotanová, tmavosivá, pieskovožltá).


Ako dekorácie sú vhodné sošky, ikebany, bonsaje, kamene, bambus, lampy s tienidlami z ryžového papiera, vejáre, nádobky na saké, obrázky kakemono. Dôležitá je striedmosť - menej znamená viac.


Byt v modernom štýle s prvkami japonského štýlu nájdete v článku: Holubí dom

Text a fotokoláž: Eva Stalder

Eva Stalder

Eva Stalder

1 komentár:

Autorské práva: Eva Stalder. Používa službu Blogger.