Horúce novinky
recent

Per Elisa


Výhled na Hradčany z terasy, foto M. Balan
























Byt pro Elišku nad Prahou, Praha 6 - Břevnov, 2012

autor interiéru: Eva Stalder, www.evastalder.cz

Žádná Eliška neexistuje. Eliška je literární postava, vymyslel ji spisovatel Andrej Hora. Andrej čerpá náměty ze skutečného života a svým známým, které popisuje, vymýšlí nová jména. I jeho jméno je pseudonymem, občas ho používá a občas ne. Eliščin život je někdy skutečně románový, a tak se objevila i v Horově knížkách.


Takže Eliška vlastně existuje, jmenuje se ale jinak. A protože je z masa a kostí, potřebuje jako všichni někde bydlet. Vysnila si malý útulný levný byt s teráskou a výhledem do daleka, nejlépe rovnou na Pražský hrad. Svatá prostoto! Nic takového není a když se i něco vzdáleně podobného našlo, tak za nekřesťanské peníze. Ale jelikož je Eliška tak trochu ta románová postava, nevzdávala se, hledala pilně několik měsíců ... a našla. V přízemí samostatný pokoj pro syna a obytná kuchyň, v patře, do kterého se jde mlynářskými schodami, krásný prosluněný pokoj s terasou, ze které má město jako na dlani.

Byt je pronajatý, nechtěla do něj hodně investovat. Nějaký nábytek už měla, něco se přikoupilo, ale největší radost měla ze starého originálního otočného křesla s podnožkou a ze stolu se židlemi z období Bauhausu.
Horní pokoj zůstal co nejsvětlejší, bez výrazných barev, aby vyniknul obrovský, pestrobarevný, neustále se měnící fantastický obraz za skleněnou stěnou vedoucí na terasu.


Dámská ložnice, foto E. Stalder
Na stěně bucharský koberec, foto E. Stalder

Dámská pracovna, foto E. Stalder
Jídení kout v kuchyni, foto E. Stalder
Mlynářské schody do podkroví, foto E. Stalder
Terasa s výhledem na Střešovice, Hradčany, Strahovský klášter a Petřín
Text a návrh interieru: E. Stalder

Súvisiaci článok:
Moje pražské biele Vianoce

Eva Stalder

Eva Stalder

4 komentáre:

  1. Nádhera... Jemné, čisté, ženské a elegantné. Môžem sa opýtať, odkiaľ je ten krásny koberček na stene nad posteľou?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. nooo... je to bavlnený ručne vyšívaný koberec z Buchary, kúpený na EXPO 2000 v Hannoveri priamo v pavilóne Uzbekistanu. Je iný ako "lietajúce" bucharské vlnené koberce, ale kúpený je presne za týmto účelom. Že bude raz nad posteľou, na lietanie v snoch... Inak tá výšivka je retiazková podobná detvianskej.

      Odstrániť
  2. Je to takové mdlé. Byt sám o sobě je krásný i hezky prostorově řešený. Ale prostě tomu chybí šťáva. Třeba více květin nebo zajímavé doplňky...

    OdpovedaťOdstrániť

Autorské práva: Eva Stalder. Používa službu Blogger.