Horúce novinky
recent

Slovenský štýl - Slovak Style

Aká asociácia sa Vám okamžite vybaví?

Drevenica so šindľovou strechou, či chalupa z nepálených tehál a strechou zo slamy? Každému podľa toho, z akého kúta Slovenska pochádza... Ale všetkým určite tiež maľovaná keramika, výšivka, paličkovaná čipka, tkané textílie, drotárske a drevené výrobky... a všadeprítomný ornament.

Folklór stále žije!

Najmä v posledných rokoch čerpajú dizajnéri nábytku, bytových doplnkov, textílií i priamo odevov inšpiráciu práve z folklóru. Keď vidíte etno kolekciu napr. od takého Gucciho, napadne vám - a kdeže už len chodil po túto inšpiráciu???
Folk Collection by Gucci
Ale naspäť k interiéru.

Nie som nadšeným zástancom tradičnej "slovenskej izby" v súčasných obydliach. Úplne ma rozčúli, keď vidím vo vyrezávanej "ľudovej" kuchyni priznanú chladničku, či mikrovlnnú rúru. Ak už niekto po takejto kuchyni túži, nech si dá podobné veci zabudovať = schovať. Aspoň že tie rúry na pečenie sa vyrábajú v rustikálnom štýle...

Tradičný slovenský štýl vynikne naozaj najlepšie v ľudových chalupách, či v tých novostavbách, ktorých architektúra rešpektuje tú pôvodnú ľudovú.
Výstava "Miznúca modrá", záchranca modrotlače na Slovensku Matej Rabada, https://www.designforumshop.com/sk/moda/zachranca-modrotlace-na-slovensku-sk/
Chata Goral, Pieniny, http://www.ubytovanie-sr.sk
Chalupa v Kvačanoch, http://www.kongresovyhotelchopok.sk

Ako teda na to, keď bývate napr. v paneláku, v ktorom ešte stále strašia oceľové zárubne a okná vám práve vymenili za stopercentne umelohmotné - ale vy ste nadšeným návštevníkom folklórnych festivalov a ešte aj zberateľom rôznych ľudových artefaktov?

1. cesta - chceli by ste niečo na spôsob chalupy,

čiže masívny drevený nábytok, tkané koberce, vyšívané dečky... Nuž, buď sa do tej chalupy ozaj presťahujete, alebo sa budete držať zásady, že menej je viac. Podrobne sa tomuto štýlu venujem v článku Moderný vidiecky štýl.
Moderný vidiecky štýl, Poľsko, Photograph: Michael Skorupski
Stloička Flint Stone, KARE design
Drevenica v horách, autor: KLIKALI

2. cesta - chceli by ste moderný interiér zariadený v súčasných trendoch, ale predsa len túžite vystaviť niečo "naše", folklór vás nenecháva chladným,


tak pre vás je určený tento článok. 

Folklórne prvky nájdete v mnohých návrhoch slovenských dizajnérov. Pokojne si zariaďte byt tým najmodernejším, najhranatejším a najlesklejším nábytkom. Bude to vyzerať dobre... ale uniformne, internacionálne, nebojím sa povedať - ako z katalógu dotyčného predajcu nábytku. Stačí však, že primiešate tú správnu typicky slovenskú ingredienciu a máte moderný Slovak Style!

Návrh interiéru v slovenskom štýle. Jana (rod. Poliaková) Kružliaková
Technická univerzita vo Zvolene
Návrh interiéru v slovenskom štýle. Jana (rod. Poliaková) Kružliaková
Technická univerzita vo Zvolene

Možnosti sú dve: buď si citlivo vyberiete z ľudových doplnkov - alebo siahnete po dizajnérskych kúskoch. Alebo aj obe možnosti naraz.
Drevená lavica, dizajn Boris Vojtech

Aký nábytok?

buď moderný dizajnérsky z masívneho dreva alebo biely, modrý, červený /trikolóra tak či onak prevláda vo všetkých doplnkoch/, doplniť štýlovými dizajnérskymi kúskami z prútia a z nerezovej ocele alebo nahrubo dlátom opracovaným rezbárskym artefaktom.
Moderná kuchyňa s vliesovou tapetou s folklórnym prvkom, Eva Stalder Design
Fujarová stena v modernej obývačke, Eva Stalder Design
Stoličky s vypaľovanou preglejkou. Pyrodizajn Martin Jankura
Kreslo "Čierna ovca", dizajn
Lívia, Bc. Sládečková
Technická univerzita vo Zvolene

Farebnosť /steny/

základná farba je žiarivobiela /na rozdiel od vidieckej formy národného štýlu, kde je žiadúca skôr vajíčkovobiela/,
nevädzovomodrá, makovočervená, betónová sivá, slnečnicovožltá, krémová, jedľovozelená
Aj dnešné drotárstvo vyzerá inak. Misy od Slava Pacúcha, ÚĽUV
Dizajn Slavo Pecúch, ÚĽUV
Misa Fosília
Design by Tibor Uhrín


Martyn Žabka je mladý slovenský dizajnér, absolvent ateliéru Dizajn Nábytku na Technickej univerzite vo Zvolene. Počas štúdia absolvoval stáže a worshopy v Belgicku, Fínsku a Českej republike. Jeho produkty boli prezentované na spoločných aj samostatných výstavách na Slovensku aj v zahraničí. Jeho tvorbu charakterizuje hľadanie kompromisu medzi industriálnou presnosťou a prírodnou rozmanitosťou. V kontexte každodenného života nachádza nové inšpirácie vychádzajúc z lokálnych zákonitostí, rešpektujúc otázky ekológie a environmentalistiky. Do predmetov vnáša vtip, dvojzmysel a iróniu.
Svietidlá, dizajn Martyn Žabka
Vankúše "Detva", Slovakia Gift

Viacej obrázkov na stránkach Slovak.Style na Facebooku.
Staňte sa fanúšikmi slovenského štýlu!




A ešte niečo na slovenský spôsob zo zahraničia. Stolička od KARE design. Prírodný voskovaný dub a lakovaný kov. Dobrá haluz, nie?
Stolička Adelheid, Kare design

Eva Stalder

Eva Stalder

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Autorské práva: Eva Stalder. Používa službu Blogger.