Horúce novinky
recent

Írsky štýl - Irish Style

Írska zelená má v skutočnosti odtiene dva. Tyrkysovozelenú alebo žltozelenú.

Existuje vôbec niečo takého ako írsky štýl?

Túto otázku som si položila pri mojich opakovaných návštevách Dublinu a jeho okolia. Prišla som pracovne, dostala som tam ponuku na projektovanie verejných interiérov.
Pustila som sa teda do štúdia a hľadania typického írskeho štýlu.

Na prvý pohľad máte totiž pocit, že sa prechádzate londýnskymi ulicami. Výrazný vplyv Londýna cítiť predovšetkým z tehlových neomietnutých domov, z rovnakých dispozícií bytov s úzkymi schodiskami a z výrazných vstupných maľovaných dverí so zdobenými portálmi.

Dublinské farebné dvere
Moderná kuchyňa v rustikálnom štýle

A práve pri tých ma samotní Íri upozornili na prvý z rozdielov: vstupné dvere žiaria pestrofarebnou paletou. Historické pramene vraj uvádzajú, že táto tradícia vznikla v roku 1901 po smrti britskej kráľovnej Viktórie, keď bolo všetkým obyvateľom Írska prikázané na znak smútku natrieť všetky vchodové dvere čiernou farbou. Proti tomuto nariadeniu sa Íri búrili a protestne pomaľovali dvere rôznymi farbami.

Chýbajú aj povestné anglické dvorčeky. Asi pozemky v Dubline neboli tak drahé ako tie londýnske.
Rekonštruovaný typický írsky vidiecky dom so slamenou strechou.
Typické Írsko. Sedacia súprava z hrubej tmavohnedej kože pri veľkom kozube.
Klasické symetrické usporiadanie pri kozube
Írska obývacia izba v neutrálnych farbách
Eklaktický írsky interiér
Súčasný írsky štýl je teda zmiešaninou anglických vplyvov s pôvodným keltsko-vikingským štýlom, ktorý naopak predstavujú veľmi impozantné a rázovité stavby z lomového kameňa.

Moderná kúpelňa v sdarom sídle
Zároveň je tento štýl ovplyvnený dnešnou modernou svetovou architektúrou, ale aj všadeprítomným a do očí bijúcim patriotizmom (dejiny Írska sú prešpikované genocídami a vysťahovaleckými vlnami). Krátko a dobre: na smaragdovozelenom ostrove je v interiérovej tvorbe (a nielen v nej) preferovaná írska zelená farba, ktorá je symbolom samotného Írska.

Farby:
sýta smargdovozelená, svetlá zelená, tmavohnedá, červenofialová, tmavá fialová, červenohnedá, wedgwoodska modrá

Nesmie chýbať:
centrálne umiestnený otvorený kozub, mäkké čalúnené robustné sedačky, drevené dlážky alebo celoplošné koberce, mosadzné doplnky, nápadná úprava okien

Moderná kuchyňa s tradičným sporákom
Textílie:
nápadné farebné textílie so zložitými vzormi alebo prepychovými textúrami, napr. zamat, ženilka, damašek... Typickými pre Írsko sú pletené deky a vankúše z čistej strižnej vlny.

Nábytok:
prevažne z tmavého mahagónového, sekvojového či dubového dreva

Moderná kúpelňa oživená zelenou farbou

Je vôbec možné použiť tento štýl u nás?
Ako ukazujú posledné obrázky, je možné použiť farebnú schému s prevahou zelenej aj v modernom interiéri. Za všimnutie stoja vysoké biele podlahové lišty, biele dvere a okná.

Viacej obrázkov nájdete na mojich stránkach na Facebooku: Irish Style



Írska vlna je svetoznáma

Eva Stalder

Eva Stalder

3 komentáre:

  1. Prekrásne, tradičné a útulné, negýčovo príjemné.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Írsko je zvláštna krajina, veľmi divoká. A samotní Íri mi dosť pripomínajú Slovákov, aj tým vysťahovalectvom, aj ako pijú, aj akí sú patrioti... a aj tým, ako látajú a plátajú svoje domovy, miešajú cudzie a vlastne nenávidené prvky /anglické/ s vlastným keltským dedičstvom. Inak veľmi milí ľudia.

      Odstrániť

Autorské práva: Eva Stalder. Používa službu Blogger.