Horúce novinky
recent

Vintage Style - bývanie ako za prvej republiky

Kuchyňa v byte z 30-tych rokov, Praha 6, autor: E. Stalder
Aj keď žijeme v storočí modernizmu, ľudia sú čoraz viacej ochotní žiť ako za starých zlatých čias, túžia byť obklopení starými vecami ako z čias prvorepublikových filmov...

Vintage style bol v trende už pred nejakým časom, teraz však získava oveľa viacej priaznivcov, než kedykoľvek predtým. Aby bol štýl pôsobivý, treba mať na pamäti niektoré pravidlá štýlu.

V prvom rade treba posúdiť, či sa tento štýl hodí ku stavbe, v ktorej sa byt nachádza. Ak bývate v paneláku, budú vhodnejšie retro štýly 50-tych až 70-tych rokov, pozrite si články: Päťdesiate roky sú späť! a Retro štýl rokov šesťesiatych.

Najvhodnejšie sú byty v starých murovaných bytových /"činžovných"/ domoch, prípadne rodinné domy s klasickou sedlovou škridľovou strechou.
Základnými znakmi sú: okná a dvere opatrené náterom vo farbe slonovej kosti, mosadzné kľučky a "olivy" na oknách, drevené parkety, liate leštené betónové podlahy /Terazzo/, vinylové podlahy. Nesmú chýbať keramické kachle. Nábytok má jednoduché tvary, treba sa vyvarovať prezdobených starožitných kusov. Postačí pár kúskov od obdobia secesie po obdobie pred II. sv. vojnou, inak sa môže použiť moderný minimalistický nábytok

Najreprezentatívnejším miestom pre štýl vintage je určite kuchyňa. Tu sa dajú vo veľkej miere umiestniť staré doplnky, ktoré neplnia len dekoratívnu úlohu, ale mnohé možno ďalej používať. Kandličky na mlieko, dózy na maslo a podobne. Najvhodnejší nábytok je kusový, evokuje staré umývacie stoly.

Byt z 30-tych rokov v Prahe 6 - Bubenči

V kúpelni je na podlahe ponechané pôvodné liate terazzo

Na fotografiách je rekonštrukcia bytu z 30-tych rokov v Prahe. 
Autor interiéru a fotografií: Ing. Eva Stalder. 


Do bytu sa sťahuje partia mladých ľudí, takže sa použili pôvodné kusy nábytku /napr. stôl so stoličkami/ bez opravovania náterov. 

Bližšie o byte si prečítate na:Vintage style pro osvobozenou domácnost

Prikladám ešte obrázky z kuchýň dvoch slávnych funkcionalistických víl z medzivojnového obdobia: Müllerovej vily v Prahe (architekt Adolf Loos) a Vily Tugendhat v Brne (Ludwig Mies van der Rohe), celé ich nájdete tu:
http://www.tugendhat.eu/ 
http://www.mullerovavila.cz/ 

Kliknite na obrázky pre ich zväčšenie!
detail spojenia keramického obkladu a akrylovej vodeodolnej stierky
Kuchynské drobnosti z IKEA
Kuchynská linka sa kúpila vo výpredaji. Už sa nevyrába.
pôvodný nábytok a artefakty
Obklad nahrádza akrylátová stierka
Kuchyňa v Müllerovej vile, Praha
Vintage kuchyňa, zdroj: Homedit
Kuchyňa vo Vile Tugendhat, Brno
Autor, text a foto: Eva Stalder
© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ 
Eva Stalder

Eva Stalder

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Autorské práva: Eva Stalder. Používa službu Blogger.