Horúce novinky
recent

Toskánsky štýl - Tuscan Style



Toskánsky štýl charakterizuje návrat k prírode. Bohatstvo teplých farebných tónov, štrukturálne omietky stien, kamenné podlahy, všetko vychádza z bohatej talianskej tradície.

Prvky antiky a vidieka


Toskánsky štýl v sebe spája antické prvky s vidiekom. Pôsobí starším a zároveň pohodlným dojmom, pretože ponúka pocit, že v dome sa naozaj žije. Sú preň charakteristické rustikálne vidiecke domy a rozpadajúce sa kamenné múry. Všade vládne pokoj a vyžaruje aj zo zariadenia, v ktorom prevládajú prírodné farby a materiály.

Zo základných stavebných materiálov je to predovšetkým kameň a tehla, ktoré bývajú často priznané i v interiéri.


Farby pochádzajú zo zeme – terakota, tehlová, okrová, žltá a zlatá sú všade, olivovozelázelená s modrou v podobe doplnkov zas majú priestor vizuálne schladiť. Steny sú biele, sivé alebo v prírodných odtieňoch miestneho kameňa a hliny, najčastejšie však v sýtych odtieňoch od horčicovej po hnedočervenú.


Typpickými sú nepravidelné rustikálne omietky a fľakaté maľby, ktoré sa vytvárajú rôznymi technikami, najčastešie špachtľou. V lususných interiéroch sa na steny nanášajú benátske štuky s vysokým leskom.



Pri zariaďovaní interiéru v tomto štýle nesmiete zabudnúť na doplnky: terakotové nádoby bez glazúry alebo glazované so žltou alebo zelenou glazúrou, kované nožičky stoličiek s ornamentom, koberce z tŕstia, sisalu alebo z morskej trávy, jednoduché mušelínové závesy, bavlenú čipku.

Kov sa používa čierny alebo zlatistý /bronz, mosadz/.





Doplnky s motívom olív predáva 4 HOME
Kuchynské doplnky Banquet Olivy predáva 4 HOME
 

Ak sa neviete rozhodnúť medzi moderným nábytkom a zemitým Toskánskom, vyskúšajte štylizované moderné Toskánsko! Viacej v článku: Nerušte moje kruhy!

Rodinný dom v toskánskom štýle v Borku u Prahy

Autor, vizualizácie a fotografie: Eva Stalder, eva.stalder@gmail.com

RD v Borku u Prahy - vizualizácia kuchyne

Príbeh domu

Tento příběh je o tom, jak se splňují sny. Mladý, neustále se usmívající pár si koupil nedaleko Prahy starý chátrající domek s nádherným trámovým stropem v obytní části. Takovou pohádkovou chaloupku. Nabízel se do ní pořádný venkovský styl, ale majitelé snili o Toskánsku, o Provence ... jedním slovem o stylech z horkých jižních destinací.

Oj ... těžký oříšek - smíchat všechny ty styly dohromady! Nakonec jsme se dohodli, že přízemí bude zemité Toskánsko, patro vzdušná Provence a samotný dům zůstane českou chalupou.
Toskánské domy se vyznačují kamennými zdmi, ty jsou zde nahrazeny odkrytím poctivých českých cihel. Podlaha z masivního dubu koresponduje s původním stropem. Sjednocujícím prvkem v obou podlažích jsou dřevěné dveře a vysoké lišty, natřené bílým lazurovacím lakem. Benátský štuk by tu svým leskem působil nepatřičně. Omezili jsme ho jen na koupelny a místo obkladu byl použit také v kuchyni. I mramorovou dlažbu by chalupa těžko snesla. V předsíni a v dolní koupelně je cihlová dlažba, v horní koupelně odvážně použité dřevěné masivní desky.


Když jsem domek poprvé navštívila, obývacímu pokoji už kralovala zelená kachlová kamna. I tak se stalo, že se mezi všechny ty jižanské doplňky propašovala i lidová keramika z českých luhů a hájů. A báječně se snášejí.

Text: Eva Stalder

Kliknite na obrázok, zobrazí sa Vám galéria vo väčšom formáte!



Zaujal vás tento článok? Máte ku téme článku nejaké otázky?
Napíšte mi do diskusie pod článkom a ja sa pokúsim na vašu otázku odpovedať.

Mohol by tento článok zaujímavý aj pre vašich známych a priateľov? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!



Máte radi toskánsky štýl? Pochváľte sa v diskusii pod článkom alebo sa pridajte ku jeho fanúšikom a Facebooku.

Eva Stalder

Eva Stalder

5 komentárov:

  1. hm... tehlová dlažba s tehlovou stenou, môže byť!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. toskánsky štýl bývania je veľmi poetický! záleží aj od toho, či bývate pri mori alebo v toskánskych collinách. O architekture síce odborne nepíšem, ale keby ste si niekedy mali chuť prečítať o tom, ako sa žije v Toskánsku tak naozaj, budem rada, ak navštívite môj blog :-)
    http://www.dolcevitadiveronica.blogspot.it/

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem za komentár a Váš blog je naozaj milý. Toto bola moja prvá zákazka v južanskom štýle, začala som sa tým viacej zaoberať, študovať ho... a objavila to čaro. Nie každý chce bývať v minimalistickom interiéri. Napokon sa hlbšie štúdium jednotlivých štýlov stalo aj mojím koníčkom.

      Odstrániť
  3. Veľmi príjemný interiér v toskánskom štýle. Páči sa mi hlavne tá tehlová dlažba, neobvyklé...

    OdpovedaťOdstrániť

Autorské práva: Eva Stalder. Používa službu Blogger.