Horúce novinky
recent

8 skvelých tipov pre znovuzrodenie starého šijacieho stroja v modernom byte


Tento typ stoja v jeho skvelej pracovnej kondícii si pamätám ešte z detstva. Podobnú singerku so štyrmi maličkými šuflíkmi mala moja babička. Bola vychýrenou krajčírkou a ja som zbožňovala hrabanie sa v jeho zásuvkách. 

Moderné šijacie stroje poslali staré mašinky do zabudutia... a do rôznych vetešníctiev a starožitností. Predsa však ide o zaujímavý nábytkový kus, najmä umelecky tvarované liatinové podnože je skutočne škoda nevyužiť. Tu je niekoľko tipov, ako dať starému šijaciemu stroju - presnejšie jeho podstavcu - nový život v moderných domácnostiach.

1. Toaletný stolík


S pridaním zrkadla ide o najčastejší spôsob využitia starého šijacieho stolíka. Môžete mu ponechať pôvodný vzhľad, alebo ak ste milovníkmi vintage, provensálskeho alebo shabby chic štýlu, natrite ho na bielo, na slonovú kosť alebo na akúkoľvek pastelovú farbu. Najmä, ak je poničený.

Úložný priestor, kam sa kedysi ukladal šijací stroj, sa dá perfektne využiť na ukladanie kozmetických prípravkov.



2. Príručný stolík na dekoratívne účely


Druhým najbežnejším využitím je príručný stolík na dekoratívne účely. Umiestňuje sa spravidla do vstupných hál, pretože je veľmi subtílny. Uplatnenie nájde však aj v obývacej izbe, v jedálni i v spálni.

Výmena pôvodnej dosky za mramorovú, sklenenú či z masívneho dreva s rustikálnym vzhľadom zabezpečí stolíku zaujímavý nový look.

Pokiaľ je ale stolík v dobrom stave, je lepšie ponechať ho tak, ako bol vyrobený. Často totiž ide o vzácne exotické dýhy, bola by škoda ich neukázať.




3. Príručný stolík so špeciálnou funkciou


Zničené dosky možno nahradiť doskami novými a dať stojanu úplne inú funkciu - napríklad ako šachový stolík, barový stolík alebo komoda na liatinových nôžkach.



4. Podstavec pod umývadlo


Liatinové podstavce sú obľúbené aj ako stojany pod umývadlo. Aké umývadlá sú najvhodnejšie?  Dizajnové veľmi moderné tvary zo snehobielej keramiky alebo krásne kamenné umývadlá. Na plastové radšej zabudnite.

Pozor na dosku pod umývadlom, myslite na to, že na ňu bude špliechať voda. Drevené dosky musia byť upravené vodeodolnými lakmi, najlepšie sú však dosky kamenné.



5. Kuchynský ostrovček alebo malý raňajkový stolík


Pokiaľ máte malú kuchyňu a vždy ste túžili po kuchynskom ostrovčeku, je subtílny stolík dobrou voľbou. Okamžite sa stane neprehliadnuteľným solitérom v kuchyni a je jedno, či je vaša kuchyňa v rustikálnom štýle alebo ultramoderná.

Podobne môže poslúžiť aj ako raňajkový stolík.



6. Kvetináč


Pripevnením debničky, starého šuflíka či pozinkovanej nádoby vykúzlite romantický kvetináč do bytu i do záhrady.



7. Pracovný stolík


Pre domáce pracovisko s laptopom je rozmer stolíka úplne postačujúci. Najštýlovejšie vyzerá  v kombinácii s moderným nábytkom a doplnkami.

8. Len tak...


Ak vás fascinuje krása samotného šijacieho stroja, vystavte ho ako samostatný artefakt. Kútik môže byť vyaranžovaný s látkou i s obrázkami s fashion tématikou.


Zdedili ste po babičke šijací stroj so stojanom? Ako ste ho využili?



Eva Stalder

Eva Stalder

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Autorské práva: Eva Stalder. Používa službu Blogger.