Horúce novinky
recent

Švédsky byt plný svetla


Švédi sú známi svojimi maximálne presvetlenými bytmi a i tento byt nie je nijakou výnimkou.

Severské krajiny trpia v zimných mesiacoch nedostatkom slnečného svetla, svoje príbytky preto severania ladia do čo najsvetlejších farieb s prevahou bielej. Okná nezakrývajú nijaké záclony, aby prepúšťali čo najviac svetla. Typické sú biele palubové dlážky i biele drevené obklady stien.


V tomto mestskom byte sa harmonicky spájajú prvky klasického /gustaviánskeho/ švédskeho štýlu s moderným škandinávskym dizajnom.

V starom byte boli ponechané pôvodné prvky - kachle, bohatá štuková výzdoba stropov i masívne dvere. Svetlosť obývacej izby znásobuje biela laminátová podlaha, v spálňach pocit útulnosti zabezpečujú palubové dosky.





Starožitný otlčený nábytok narúša jednoliatu belobu stien, podlahy i stropu. Pôvodné kachle sú skutočným šperkom bytu.

Spálňa rodičov má steny vymaľované svetlou sivou farbou. Všimnite si spojenie starožitného písacieho stola v kúte s modernou priesvitnou plastovou stoličkou! Rovnako v detskej izbe sa snúbia moderné police či detský nábytok s existujúcimi historickými prvkami v dokonalej harmónii. Napriek rustikálnym prvkom a starožitnému nábytku byt nepôsobí ako múzeum - ale ako moderný príbytok.






Zatiaľ čo vstupná hala odkazuje romantickými tapetami na gregoriánsky štýl, kuchyňa je veľmi súčasná. Jednoduché biele hladké skrinky, dôraz na funkčnosť. Len šachovnicová bielo-čierna dlažba a starý jedálenský stôl sú reminiscenciou na doby dávno minulé.

Dobre si všminite priehľady z jednotlivých miestností do vstupnej haly! Jednoduchosť maľovky vo všetkých obytných miestnostiach dáva vyniknúť jedinej nápadnej tapete v byte.





Kúpelňa je vyložene moderná, švédske tradície však  nájdeme aj tu. Veľkoplošný biely obklad evokuje staré biele drevené škandinávske obklady, mozaika korešponduje s čierno-bielou dlažbou v kuchyni.



Photography by Jonas Berg for Stadshem

Eva Stalder

Eva Stalder

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Autorské práva: Eva Stalder. Používa službu Blogger.