Horúce novinky
recent

Vidiecke štýly - Country Styles

Vidiecky štýl, Slovensko, návrh a vizualizácia koliby: http://www.klikali.sk


Niet širšieho pojmu medzi štýlmi bývania, než je vidiecky štýl /tiež označovaný aj ako ľudový alebo rustikálny štýl/.

Tento názov v sebe zahŕňa rôznorodé národné štýly tých najchudobnejších vrstiev obyvateľstva naprieč celou Európou, ale i obidvomi Amerikami a Austráliou, kam ich Európania importovali.
V prípade Afriky a Ázie hovoríme o etnických, exotických či orientálnych štýloch, s výnimkou koloniálneho štýlu.
O rôznorodosti tohto štýlu svedčí už len samotná ľudová architektúra na maličkom Slovensku, kde nájdete rozličné obydlia od dreveníc na severe až po slamené strechy na juhu. 

Vidiecky štýl jednoducho vznikal najmä na základe dostupnosti okolitého stavebného materiálu, a tak vyrástli drevené zruby v lesnatých oblastiach od Škandinávie, cez ruskú step až po alpské oblasti, pri riečnych nivách zasa hlinené stavby a v oblastiach, kde bol ľahko dostupný dobre opracovateľný kameň /vápenec, pieskovec/ a zároveň nedostatok dreva  - kamenné domy /napríklad Stredomorie, Britské ostrovy.../

Pôvodné národné vidiecke štýly prebrali najmä v 19. storočí mnohé štýlotvorné prvky od vyšších spoločenských vrstiev, trošku sa viac "načančali" a tak hoci majú spoločné znaky, sú dnes ich špecifiká jasne identifikovateľné.
Ak ste milovníkmi vidieckeho štýlu, máte pri výbere zariadenia svojho obydlia nepreberné možnosti, vrátane miešania ľudového štýlu s modernými prvkami.


Najznámejšie vidiecke štýly - prehľad

Vzhľadom na veľké množstvo vyberám len tie naozaj najznámejšie, prípadne i menej známe, ale zato zaujímavé ľudové štýly. Fotografie nemajú ilustrovať pôvodnú ľudovú architektúru, ale naopak - súčasné interiéry vo vidieckom štýle pre moderného človeka.

1. Stredomorské

Medzi spoločné znaky patrí vysoký podiel kameňa v interiéroch, dubový ťažký nábytok, terakotové alebo drevené podlahy, použitie tŕstia, morskej trávy, sisalu, okná bez závesov /s okenicami/ alebo s ľahkými mušelínovými látkami.
. Španielsky štýl
. Provensálsky štýl
. Toskánsky štýl
. Grécky štýl 
. Alúrsky štýl
Vidiecky stredomorský štýl, Španielsko, photo by El Mueble
Moderný vidiecky stredomorský štýl, Provensálsko

 

2. Stredoeurópske

V tejto skupine sa nachádza veľa národných ľudových štýlov, ktoré sú si navzájom dosť podobné, vyberám najvýraznejšie, resp. pre nás, Slovákov, najzaujímavejšie. V stredoeurópskych štýloch sa na nábytok často používajú i mäkké dreviny /borovica, smrek, jedľa/, textílie sú hrubo tkané, vyšívané, modrotlačové, hojne sa používajú kožušiny.
Omietky sú najčastejšie biele, v niektorých vinárskych oblastiach s ornamentálnou výzdobou /Maďarsko, Morava/. Dlážky väčšinou z dubových masívnych dosiek.
. Slovenský štýl (i český a poľský, sú si veľmi podobné)
. Maďarský štýl
Alpský vidiecky štýl, Švajčiarsko
Moderný vidiecky štýl, Poľsko, photo by Michael Skorupski
Moderný vidiecky štýl, Slovensko, návrh a vizualizácia http://www.klikali.sk
Murovaná pec v chalupe, Česko
Dom v Dunaszigete, Maďarsko, photo by TV JOJ

3. Východoeurópske

Slovanské štýly východnej Európy sú podobné tým stredoeurópskym, vo výzdobe sú však ovplyvnené pravoslávnym náboženstvom. Interiéry sú dekoratívnejšie. Podobne, ako sa v ruskom palácovom štýle prejavil francúzsky vplyv, i dnešné rustikálne interiéry sa vyznačujú veľkou zdobenosťou.


Tradičný vidiecky štýl, Rusko
Súčasný vidiecky štýl v zrubovom dome, Rusko, http://design-studio-ideas.ru
Súčasný vidiecky štýl, Rusko, http://design-studio-ideas.ru




 

4. Škandinávske

Škandinávske štýly sa vyznačujú predovšetkým veľmi svetlými farbami, najmä jasnou bielou, ktoré kompenzujú nedostatok svetla v zimných mesiacoch na severe Európy. Akcentné farby sú svetlomodrá, svetlozelená, višňovočervená. Nábytok z mäkkých svetlých drevín /smrek, breza/ máva pôvodnú farbu alebo sa natiera a bielo. Dlážky sú drevené, často tiež biele.

. Švédsky štýl
. Nórsky štýl
. Dánsky štýl
. Fínsky štýl

Škandinávsky štýl, www.decosee.com

 

5. Britské

Pôvodné obydlia obyvateľstva Britských ostrovov boli kamenné, v neskoršom období sa stavali stavby z červených tehál, ktoré sa priznané dostali i do vidieckych interiérov. Nábytk je dubový alebo brestový v pôvodnej farbe, resp. natieraný na krémovobielo. Textílie v britskom štýle sú vždy výrazne vzorované, často s kvetinovými motívmi alebo s tartanovým károm.

. Škótsky štýl

Kuchyňa v anglickom vidieckom štýle, http://www.engelvoelkers.com

6. Latinskoamerické

Za vidiecky /t.j. nie koloniálny/ štýl sa dá v Južnej Amerike považovať štýl, v ktorom prevládajú národné prvky pôvodného obyvateľstva nad európskymi vplyvmi. Ide predovšetkým o výraznú farebnosť a typické indiánske textílie či artefakty.

. Mexický štýl

Obývacia izba vo vidieckom štýle, Mexiko, http://www.homeinteriorideas.net

 

7. Severoamerické

Jednoduché vidiecke štýly, pre ktoré sú typické napr. patchworkové prikrývky, pruhované a kockované látky. Najmä novoanglický štýl má výrazný americký vzhľad, používa perodrážkové drevené soklové obklady a červeno-modro-bielu farebnosť.


. Shakerský štýl
. Novoanglický štýl

Shakerský štýl bývania v zrubovom dome
Novoanglický štýl bývania

8. Austrálsky farmársky štýl

The Farm at Cape Kidnappers, Te Awanga, New Zealand
The Farm at Cape Kidnappers, Te Awanga, New Zealand

9. Koloniálny štýl

ako úplne špecifický mix európskych prvkov s národnými štýlmi kolonizovaných krajín, pričom je európsky štýl dominantný. S vidieckymi štýlmi ho spája jeho rustikálny charakter. V koloniálnom štýle sa snúbi európsky nábytok s exotickými artefaktmi. Dostupnosť exotických drevín počas kolonizácie umožnila vzniknúť novému typu nábytku, zvaného koloniálny.

. Britský koloniálny štýl
. Španielsky koloniálny štýl
. Francúzsky koloniálny štýl

Britský koloniálny štýl

Jednotlivým štýlom sa na blogu venujem podrobnejšie, toto je len základný prehľad. Pri kliknutí na odkazy sa dostanete ku konkrétnym súborom článkov.

Ktorý vidiecky štýl bývania je vám najbližší? 




Eva Stalder

Eva Stalder

1 komentár:

  1. Nemcký a francúzsky rustikálny štýl sa páči mne. Je výrazný no nenásilný. Nábytok kvalitný a pevný dodáva obydliu hrejivý pocit bezpečia a napohľad to upokojuje. Mňa upokojuje náš byt. Je celý v nemeckom rustikálnom dizajne nábytku aldo a je krásny

    OdpovedaťOdstrániť

Autorské práva: Eva Stalder. Používa službu Blogger.